Hastane yöneticilerinin etkili zaman yönetimine ilişkin görüşlerinin incelenmesi
Analysing hospital administrators? opinions about effcient time management
- Tez No: 247272
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTOLAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Zaman yönetimi, hastane yönetimi, yönetici, hastane, Time management, hospital management, manager, hospital
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Hastane Yöneticilerinin Etkili Zaman Yönetimine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesiAraştırma, İstanbul ili Avrupa yakasında yer alan, 200 yatak kapasitesine sahip özel, devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan, üst ve orta düzey yöneticilerin etkili zaman yönetimine ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi.Araştırmanın evrenini; özel, devlet ve üniversite hastanelerinde çalışan üst ve orta düzey 400 yönetici; örneklemini ise araştırmaya katılmayı kabul eden 140 hastane yöneticisi oluşturdu. Araştırma verileri, araştırmacı tarafından gerçekleştirilen 13 soruluk `Bilgi Formu' ve 106 soruluk `Etkili Zaman Yönetimi Anket Formu' ile elde edildi. Veriler; SPSS11,5 istatistik analiz paket programı ile değerlendirildi.Araştırmaya katılan hastane yöneticilerinin %62,9'unun devlet hastanesinde çalıştığı; %40'ının hemşirelik hizmetleri müdür yardımcısı, %25,7'sinin lisans mezunu, %17,9'unun uzman hekim, %40,7'sinin 35?44 yaş arası, %79,3'ünün evli, %52,9'unun zaman yönetimi ile ilgili eğitim aldıgı saptandı. Hastane yöneticilerinin etkili zaman yönetimi alt boyutlarında ortalamaları; en yüksekten en düşüğe doğru bakıldığında `eğitim ve araştırma boyutunun' 3.74±0.70, `toplantı ve düzenli çalışma' 3.56±0.56, `masa ve dosya düzeni' 3.45±0.58, `görüşme ve sosyal faaliyetler' 3.41±0.50, `güne başlama ve günlük işler' 3.41±0.46, `acil olağanüstü durumlara' (2.96±0.51) göre daha yüksek olduğu saptanmıştır.Etkili zaman yönetimi alt boyut ortalamalarının yöneticilerin demografik özellikleri ile karşılaştırılmasında aralarında istatistiksel açıdan anlamlı fark saptandı.Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hastane yöneticilerine özellikle acil ve olağanüstü durumlarda etkili zaman yönetimine yönelik eğitim programları düzenlenmeleri önerildi.
Özet (Çeviri)
The survey has been carried out in order to determine opinions of top and middle level managers, who work in the private, public and university hospitals that have 200 bed capacity on the European section of Istanbul in relation to the effective time management as descriptor.The population of the survey was the top and middle level 400 managers that work in the private, public and university hospitals and the sample of the survey was the 140 hospital manager, who have accepted o participate with the survey. The data of the survey has been obtained by the ?Data Form? with 13 questions and ?Effective Time Management Survey Form? with 106 question, which have been carried out by the researcher. The data has been evaluated with the use of SPSS11,5 statistical analysis packet program.It has been determined that 62.9% of the hospital managers, who have participated with the work, were working at public hospitals, 40% were deputy manager for nursing services, 25.7% were university graduate, 17.9% were specialist, 40.7% were at the age between 35 and 44, 79.3% were married and 52.9% have received training in relation to the time management. The averages of the hospital managers for the lower dimension of the effective time management were determined as the following when it was looked from the highest towards the lowest; ?training and research dimension?, 3.74±0.70, ?meeting and orderly working? 3.56±0.56, ?order for the table and files?, 3.45±0.58, ?discussions and social activities?, 3.41±0.50, ?start of the day and daily work?, 3.41±0.46 were higher when compared with ?emergency and extraordinary situations? as it was (2.96±0.51.When the effective time management lower dimension averages was compared with the demographic characteristics of the managers, a meaningful statistical difference has been determined between them.With regards to the results that have been obtained from the work, it has been suggested that they should organize training programs in relation to the effective time management for emergency and extraordinary situations especially.