Yönetsel stres: Sağlık Bakanlığı'na bağlı genel hastanelerdeki hastane yöneticilerinin yönetsel stresi üzerine bir araştırma
Administration stress: A study on administrators' stress seen in administrators in general hospitals of the ministry of health
- Tez No: 80873
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLSÜN ERİGÜÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hospitals
- Anahtar Kelimeler: Administer stress, job stress, coping stress, occupational stress, stress management. VI 1
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET Hastaneler, gelişmiş teknoloji kullanmalarına rağmen, emek yoğun endüstriler arasında yer almaktadır. Hastanelerde faaliyetler, büyük ölçüde profesyonel leş m iş işgören gruplarının ortak ve uyumlu çalışmalarıyla gerçekleştirilmektedir. Bir hastanenin başarısı, mevcut insan kaynaklarını amaçlar önünde istekli biçimde harekete geçirmesine bağlıdır. Zira, amaç, yapı, üretim biçimi ve mülkiyeti ne olursa olsun tüm örgütler, ne kadar gelişmiş teknolojiye sahip olursa olsun, bu teknolojiyi kullanan insan kaynaklarını istekli biçimde harekete geçirmedikçe amaçlarını gerçekleştiremez. İnsan kaynakları, tüm örgütlerin temel ve belirleyici girdisidir. İşgörenler iş yerinde bazı stres kaynakları ile karşı karşıya gelmektedirler. Bu durum işgörenlerin verimliliğini azaltmakta, sağlıklarını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu çalışmada, Genel Hastanelerde çalışan hastane yöneticilerinin yönetsel stres kaynakları ve stres belirtilerini algılamada, stresle başa çıkma yöntemlerini uygulamada etkili olan faktörlerin ve bunları etkileyen değişkenlerin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma verileri, T.C. Sağlık Bakanlığı'na bağlı Genel Hastanelerde çalışan 504 hastane yöneticisinden anket yöntemi ile elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde, araştırma hipotezlerini test etmek için, Faktör Analizi, Çok Yönlü Varyans Analizi (MANOVA), LSD (Least Significant Difference) Testi ve t Testi yapılmıştır. Hastane yöneticilerinin yönetsel stres kaynakları, belirtileri ve başa çıkma yöntemleri ile ilgili değerlendirmelerini yirmidört faktörün belirlediği, bu faktörlerden yedi tanesinin hastane yöneticilerinin stres kaynakları ile ilgili değerlendirmelerini, on tanesinin stres belirtileri ile ilgili ve yedi tanesinin de stresle başa çıkma yöntemleriyle ilgili değerlendirmelerini belirlediği saptanmıştır. Stres kaynaklarını belirleyen bu yedi faktörün; yetki ve IVsorumluluk, aşırı iş yükü ve zaman baskısı, denetleme ve koordinasyon, personel davranışı ve sosyal destek, çalışma arkadaşlarıyla ilişkiler, kişilik ve işin monotonluğu, yetersiz maaş olduğu; stres belirtilerini belirleyen on faktörün; kendine güvensizlik ve aşırı kaygı, fizyolojik belirtiler, işten doyumsuzluk ve işten ayrılmayı isteği, uyku ve geçimsizlik, işbirliği sağlayamama ve genel uyumsuzluk, kalp ve damar hastalıkları, işe devamsızlığın artması, baş ağrısı ve mide rahatsızlıkları, zararlı madde alışkanlığı, yersiz telaş olduğu; stresle başa çıkma yöntemlerini belirleyen yedi faktörün ise; iş ve çalışma koşulları, olumlu diyalog ve aile ilişkileri, yetki devri ve sosyal destek, personel hizmetleri, iyi vakit geçirme, fiziksel egzersiz, zaman yönetimi faktörleri olduğu belirlenmiştir. Hastane yöneticilerinin (1) stres kaynakları, (2) stres belirtileri, (3) stresle başa çıkma yöntemleri boyutları ile bağımsız değişkenler olan yaş, cinsiyet, yönetsel pozisyon, kamu görevlisi olarak toplam çalışma süresi, halen çalıştıkları hastanede yönetici olarak toplam çalışma süresi, yönetici olarak toplam çalışma süresi, eğitim durumu arasındaki ilişki araştırılmıştır. Verilerin bu yönlü analizi sonucunda, hastane yöneticilerinin stres kaynakları boyutları ile bağımsız değişkenler arasında ve stres belirtileri boyutları ile bağımsız değişkenler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu saptanmıştır. Hastane yöneticilerinin stresle başa çıkma yöntemleri boyutları ile bağımsız değişkenler arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olduğu ancak, hastane yöneticilerinin eğitim durumu ve halen çalıştıkları hastanede yönetici olarak toplam çalışma süreleri ile stresle başa çıkma yöntemleri boyutları arasındaki farkın istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı bulunmuştur. Anahtar Kelimeler Yönetici stresi, iş stresi, stresle başa çıkma, mesleki stres, stres yönetimi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Hospitals take place among labour-intensive industries although they use advanced technology. The activities in hospitals have been realized by joint and harmonious workings of professionalized people. The success of a hospital depends on its performance to bring into action of its human resources toward the aims. However, the aim, structure, mode of production and possession are and how much the advanced technology they have, when all the organizations don't use bring into action willingly these human resource using this technology they can not realize their aims. Human resource is the basic and determinative input of all organizations; Managers face with some stress-sources in their workplace which can reduce their productivity and affect their health negatively. The aim of this study is to determine factors affecting hospital managers working in the Turkish Ministry of Health's general hospitals on the administrative stress sources, on the perception of stress symptoms and in coping stress methods and the variables which effects them. The research data has been obtained by a questionnaire from 504 hospital managers working in General Hospitals of Ministry of Health. In order to test research hypothesis, Factor Analysis, MANOVA, LSD (Least Significant Difference) and t tests were used. It has been found that twenty four factors determine the perceptions about the administrative stress sources of hospital managers, the symptoms of stress and the methods of coping with them, seven factors determine the evaluations about the administrative stress sources of hospital managers; ten factors determine the stress symptoms; and seven factors determine the methods of coping with stress of hospital managers. The seven factors determining the stress sources are: authority and responsibility, overload of work and time pressure, supervision and coordination, personnel behaviour VIand social support, relationships with friends in the workplace, personality and monotony of work, inadequate salaries. The ten factors determining the stress symptoms are: the lack of self-confidence and anxiety, physical symptoms, unsatisfaction from work and the willingness to leave the work, sleep and inability to get on with others, inability to make cooperation and lack of general harmony, the disease of hearth and blood vessel, the increasing absenteism, headache and the disease of stomach, harmfull habits, flurry; the seven factors determining methods of coping with stress: working and job conditions, positive dialog and family relationships, the transfer of authority and social support, personnel services, good time spending, physical exercise, time management. The relationships between (1) stress sources factors, (2) stress symptoms factors, (3) factors of coping with stress of hospital managers and the independent variables which are age, sex, administrative position, total working period as a puplic staff, total working period as a manager, educational situation were analyzed. Statistically meaningful differences were found between stress sources factors; stress symptoms factors of hospital managers and independent variables. Furthermore, statistically meaningful difference was found between the factors of coping with stress methods of hospital managers and some independent variables but there is not statistically meaningful difference between the factors of coping with stress methods and the educational situation of hospital managers and total working periods as manager in the same hospital.