Sol ventrikül fonksiyonları bozulmuş, ejeksiyon fraksiyonu %40'ın altında olan, koroner arter bypass greft operasyonu yapılacak hastalara verilen Levosimendan tedavisinin, kardiyoprotektif etkinliğinin postoperatif olarak değerlendirilmesi
The Assesment of the cardioprotective effectiveness of Levosimendan on patients with impaired left ventricle functions and less than %40 of ejection fraction who will receive coronary artery bypass graft operation
- Tez No: 247326
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT TÜNERİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Levosimendan, Sol ventrikül disfonksiyonu, nt proBNP, CABG, Levosimendan, Left ventricle dyusfunction, nt proBNP, CABG
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Eylül 2009 tarihleri arasında, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında prospektif olarak gerçekleştirildi. Çalışmaya yaşları 48-78 arasında değişen, kronik iskemik koroner arter hastalığı olan, EF,si %40'ın altında 20 hasta (1 kadın, 19 erkek) dahil edildi. Hastalar iki gruba ayrıldı. Gruplardan birindeki hastalara preoperatif Levosimendan infüzyonu verildi. Hastaların hepsine koroner arter bypass cerrahisi uygulandı. Tüm hastaların preoperatif, postoperatif 1.gün ve postoperatif 7. gün nt proBNP değerleri ile preoperatif ve postoperatif 15. gün transtorasik ekokardiyografi yardımıyla ejeksiyon fraksiyon değerleri ölçüldü. Kontrol grubu ve Levosimendan verilen grubun verileri karşılaştırılarak ilacın kardiyoprotektif etkinliği değerlendirildi. Bu karşılaştırma sonucunda Levosimendanın cerrahi ile beraber kombine uygulandığında, yüksek riskli olarak kabul ettiğimiz düşük EF'li koroner arter hastalığı bulunan hasta grubunda myokardiyal koruma ve kontraktilite üzerine olumlu etkinliği olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
This study was performed prospectively between November 2008 and September 2009 in Eskişehir Osmangazi Univercity Department of Cardiovascular Surgery. Twenty patients (1 woman and 19 men) aged from 48 to 78 years old were included the study. Eligible patients were with chronic ischemic coronary artery diseases and below %40 of election fraction. Patients were divided in two groups. One group received additional Levosimendan infusion, preoperatively. The coronary artery bypass surgery was performed on all patients. The nt proBNP values were measured preoperatively and on the first and seventh day after surgery, also ejection fraction values were measured preoperatively and fifteenth day after surgery by transthoracic echocardiography. The cardioprotective effectiveness of drug was assessed comparing control group and Levosimendan group. As a result of this comparison, we found that combined Levosimendan and surgery have positive effect on myocardial protection and contractility in the group of patients with low ejection fraction that assumed high risk group.