Alzheimer hastalarının 50-65 yaş arası birinci derece akrabalarında nörobilişsel işlevlerin değerlendirilmesi
Neurocognitive functions of 50-65 age old first degree relatives of patient with Alzheimer's disease
- Tez No: 247335
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞIN NOYAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer hastalığı, birinci derece akrabalar, nörobilişsel işlevler, Alzheimer?s disease, first degree relatives, neurocognitive functions
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Giriş: Alzheimer hastalığı ilerileyici bilişsel bozulma ile giden nörodejeneratif bir hastalıktır. Semptomlar tanı konmadan yıllar önce sinsice başlar. Tanı konduktan sonra etkin tedavinin olmayışı, hastalığın erken dönemdeki belirtilerini tanımayı daha da önemli kılmaktadır. Bu nedenle hastalığa yakalanma açısından riskli olan birinci derece akrabalar, henüz 50-65 yaş arasında iken bilişsel işlevlerinin ne durumda olduğu önemlidir.Yöntem : Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ve Nöroloji kliniğinde takip edilen Alzheimer hastalarının, 50-65 yaş arasındaki birinci derece akrabalarından oluşan 39 kişilik örneklem, aynı yaş, cinsiyet ve eğitim seviyesindeki kontrol grubu ile nörobilişsel işlevler açısından karşılaştırıldı. Tüm katılımcılara yapılandırılmış klinik görüşme (Structured Clinical Interview-SCID-I), Kısa Psikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ), Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) ve nörobilişsel değerlendirme için Standardize Mini Mental Test, Rey İşitsel Sözel Öğrenme Testi, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Boston Adlandırma Testi, Kontrollü Kelime Çağrışım Testi, Stroop Kelime Renk Testi, WAIS Düz Sayı Dizisi ve Ters Sayı Dizisi Testi, Trail İz sürme Testi A ve B ve Saat Çizme Testi uygulandı.Sonuçlar: Alzheimer hastalarının çocuklarından oluşan 39 kişilik grupta epizodik bellek, yürütücü işlevler ve lisan becerileri kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde bozuk iken genel bilişsel işlevler, görsel uzaysal beceriler, dikkat ve psikomotor hız düzeyleri kontrol grubu ile benzer olarak değerlendirildi. Kesitsel desendeki bu araştırma literatürdeki diğer araştırmalarla benzerlik göstermektedir. Ancak bu bireylerin ilerde nasıl seyir göstereceği hakkında yorum yapabilmek için izlem çalışmasına ihtiyaç vardır. Bu araştırma henüz demans tanısı almamış 50-65 yaş arasındaki riskli bireylerin bilişsel işlevlerinin hangi alanlarda bozuk olduğunu göstermesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Alzheimer?s disease is a neurodegenerative condition characterized by progressive cognitive decline. Symptoms begin insidiously before diagnosis. There is no effective treatment after diagnosis, therefore recognizing previous sign of disease is so important. Because of that, it is important to know neurocognitive functions of first degree relatives having risk to catch the disease when they are between 50-65 years old.Method: The sample consisting of 39 participants who are 50-65 age old first degree relatives of patient with Alzheimer?s disease treating at Ege University Medical School Psychiatry and Neurology Clinic compared with the control group having similar age, gender and educational level in terms of neurocognitive functions. All paricipants assessed by SCID-I, Hamilton Depression Rating Scale, Brief Psychiatric Rating Scale, Standardized Mini Mental State Examination, Rey Auditory Verbal Learning test, Wisconsin Cart Sorting test, Boston Naming Tets, Trail Making Test A and B, Digit Span Backward and Digit Span Forward, Controlled Word Association Test, Stroop Word Color Test and Clock Drawing Test.Conclusions: In the group consisting of 39 children of patients with Alzheimer?s disease, while episodic memory, executive functions and language abilities were significantly different from control group, general neurocognitive functions, visiospatial skills, attention and psychomotor speech were similar with control group. Our findings in this cross sectional study is similar with literature. A following up study is needed to comment about these individuals? progress in the future. This study is important for showing which neurocognitive functions are impaired for 50-65 years old risky individuals who are not demended.