KOAH'da helikobakter pilori enfeksiyonu
Helicobacter pylori infection in COPD
- Tez No: 247435
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN GÖRGÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: KOAH, H.pylori, Üre-nefes testi, COPD, H.pylori, Urea-breath test
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 44
Özet
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı ( KOAH ), genellikle ilerleyici ve tam olarak geri dönüşümlü olmayan hava akımı kısıtlanması ile karakterize kronik bir hastalıktır. Bu hava akımı kısıtlanması, akciğerlerin zararlı partikül ve/veya gazlara karşı bir anormal inflamatuvar yanıtı ile ilişkili olarak düşünülmektedir. KOAH, dünya çapında mortalite ve morbiditenin önde gelen bir nedenidir. Ayrıca, önemli ve artan bir ekonomik ve sosyal yük ile sonuçlanmaktadır.Bazı mide ve duodenum harici patolojilerde, Helicobacter pylori (H. pylori) ve özellikle yüksek virulan sitotoksin ilişkili gen-A (CagA) pozitif suşların, inflamatuvar mediyatörlerin aktivasyonu ile karakterize, artmış bir seroprevalansı bulundu. Ayrıca, H. pylori ile enfekte hastalarda, kronik bronşit riskinin artmış olabileceği bildirildi.Bu çalışmada, KOAH hastalarında H. Pylori sıklığını araştırmayı ve H. Pylori enfeksiyonu ve KOAH şiddeti arasında bir ilişki olup olmadığını saptamayı amaçladık. Elli KOAH'lı olgu ( 38 erkek ve 12 kadın, ortalama yaş 61±10 ) ve yirmi kontrol grubu olgusu ( 10 erkek ve 10 kadın, ortalama yaş 55±11 ) değerlendirildi. H. Pylori enfeksiyonu saptamak için C-14 üre-nefes testi kullanıldı.KOAH'lı olgular ve kontrol grubundaki H. pylori enfeksiyonu sıklığı sırasıyla, %72 ve %65 olarak bulundu (p= 0.56). Birinci saniye zorlu ekspiratuvar volüm (FEV1) ve zorlu vital kapasite (FVC) değerleri, H. Pylori ile enfekte KOAH'lı olgularda enfekte olmayanlara göre anlamlı derecede daha yüksekti (sırasıyla, p = 0,008 ve p = 0,006). İlave olarak, KOAH'lı olgular üre-nefes testi pozitifliğine göre gruplandırıldığında, FEV1/FVC değerleri, üre-nefes testi pozitif olgularda negatif olgulara kıyasla daha yüksekti (p= 0,50).Sonuç olarak, H. pylori enfeksiyonu ve KOAH arasında bir ilişki olabilir. Patogenezle ilgili altta yatan mekanizmaları ve H. pylori eradikasyonunun KOAH üzerine etkisini aydınlatmak amacıyla, başka çalışmalar yürütülmelidir.
Özet (Çeviri)
Helicobacter pylori Infection in COPDChronic obstructive pulmonary disease ( COPD ) is a chronic disorder, characterized by not fully reversible and usually progressive airflow limitation. This limitation is thought to be associated with an abnormal inflammatory response of the lungs to noxious particles and/or gases. COPD is a leading cause of morbidity and mortality worldwide. Moreover, it results in an economic and social burden that is both substantial and increasing.An increased seroprevalence of Helicobacter pylori (H. pylori) and especially of the high virulent cytotoxin-associated gene-A (CagA) positive strains has been found in several extragastroduodenal pathologies, characterized by activation of inflammatory mediators. Moreover, it has been reported that the risk of chronic bronchitis may be increased in H. pylori infected patients.In this study, we aimed to investigate prevalence of H. pylori in patients with COPD and to determine whether there is an association between H. pylori infection and severity of COPD. Fifty subjects with COPD (38 males and 12 females, aged 61±10 years) and twenty control subjects (10 males and 10 females, aged 55±11 years) were evaluated. C-14 urea-breath test was used to determine H. pylori infection.The prevalence of H. pylori infection in subjects with COPD and controls was 72% and 65%, respectively (P=0.56). Forced expiratory volume in one second (FEV1) and forced vital capacity (FVC) values were significantly higher in the H. pylori infected subjects with COPD than uninfected ones (p = 0.008 and p = 0.006, respectively). In addition, when the subjects with COPD were grouped according to urea-breath test positivity, FEV1/FVC values were higher in the urea-breath test positive subjects compared to negative subjects (p= 0.50).In conclusion, H. pylori infection may be associated with COPD. Further studies should be undertaken to clarify the potential underlying pathogenetic mechanisms and the effect of H. pylori eradication on COPD.