Diyabetik sıçanlarda karnitinin yara iyileşmesi ve flep yaşayabilirliğine etkisi: Deneysel çalışma
In the diabetic rats the effect of carnitin to wound healing and viability of flap: Experimental study
  1. Tez No: 247458
  2. Yazar: ADNAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EKSAL KARGI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Karnitin, diyabet, yara iyileşmesi, flep perfüzyonu, flep yaşayabilirliği, deri perfüzyonu, Carnitine, wound healing, flap perfusion, flap viability, skin perfusion
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, karnitinin diyabetik hastalarda oluşan yaraların sağaltımına ve rekonstrüksiyon amacı ile uygulanan fleplerin yaşayabilirliğine olan etkisinin araştırılmasıdır. Literatürde yara iyileşmesi ve flep yaşayabilirliği ile ilgili bir çok çalışma mevcuttur. Bu çalışmalarda değişik ajanlar kullanılmıştır. Karnitinde antioksidan özellği ve reperfüzyon hasarının önlemesi yönüyle diyabetik hastalarda yara iyileşmesi ve uygulanan fleplerin yaşabilirliğinde etkili bir ajan olacağı düşünülmüştür.Bu amaçla yapılan çalışmada 64 adet sıçan rastgele 8 gruba bölündü;Yara grubu1.Grup yKontrol (n=8): Postoperatif herhangi bir farmakolojik ajan kullanılmadı.2.Grup yKarnitin (n=8): Postoperatif hemen ve takip eden 6 gün boyunca intraperitoneal karnitin 100mg/kg dozda uygulandı.3.Grup yDiyabet (n=8): Streptozotosin ile diyabetize edilmesini takiben postoperatif herhangi bir farmakolojik ajan kullnılmadı.4.Grup yDiyabetKarnitin (n=8): Streptozotosin ile diyabetize edilmesini takiben postoperatif hemen ve takip eden 6 gün boyunca intraperitoneal karnitin 100mg/kg dozda uygulandı.Flep grubu1.Grup fKontrol (n=8): Postoperatif herhangi bir farmakolojik ajan kullanılmadı.2.Grup fKarnitin (n=8): Postoperatif hemen ve takip eden 6 gün boyunca intraperitoneal karnitin 100mg/kg dozda uygulandı.3.Grup fDiyabet (n=8): Streptozotosin ile diyabetize edilmesini takiben postoperatif herhangi bir farmakolojik ajan kullanılmadı.4.Grup fDiyabetKarnitin (n=8): Streptozotosin ile diyabetize edilmesini takiben postoperatif hemen ve takip eden 6 gün boyunca intraperitoneal karnitin 100mg/kg dozda uygulandı.Sıçanlar postoperatif 7. günde sakrifiye edildi ve değerlendirmeler yapıldı. Yaşayan yüzey flep ölçümleri yapıldığında; yara gruplarında yKarnitin anlamlı olarak diğer üç gruptan daha iyi iyileşme oranına sahip olduğu görüldü. yKontrol ve yDiyabetKarnitin arasında anlamlı fark tespit edilmezken en kötü iyileşme oranı anlamlı olarak ydiyabet grubunda bulundu. Flep gruplarında ise; fKarnitin anlamlı olarak diğer üç gruptan daha az nekroz oranına sahip olduğu görüldü. fKontrol ve fDiyabetKarnitin arasında anlamlı fark tespit edilmezken en fazla nekroz oranı anlamlı olarak fDiyabet grubunda bulundu.Yara gerim kuvvetinin istatistiksel olarak değerlendirilmesinde; fKarnitin grubunun fKontrol grubundan anlamlı olarak daha iyi olduğu görüldü.Histopatolojik bulgular ise grupların yüzey alan ölçüm analizleri ile tamamen uyumlu bulundu.Sonuç olarak çalışmada kullanılan karnitinin diyabetik yaralarda flep yaşayabilirliği ve yara iyileşmesini olumlu etkilediği gözlendi. Tüm bu bulgular ışığında karnitinin diyabetik hastalarda oluşan yaraların, rutin tedavi protokollerinde yer alacağına inanmaktayız.
Özet (Çeviri)
The basic aim of this study: to search the effect of carnitine to decrease of the wounds which come into existence in the diabetic and the effect to the viability of flaps applied with the aim of reconstructive. There are a lot of studies about wound healing and viability of flaps in literature. With the aspect of antioxidan speciality in carnitin and preventing reperfusion damage, carnitine is thought as an effective agent for wound healing and viability of flaps which is applied in diabetic .In the study which is done with this aim sixty-four rats divided into eight groups randomly.GROUP WOUNDFirst Group yControl (n=8): Any pharmacological agent isn?t used after operation.Second Group yCarnitine (n=8): 100 mg/kg dose of intraperitoneal carnitine is applied immediately and during the following six days.Third Group yDiabetes (n=8): After being transformed into diabetic with streptozotocin, any pharmacological agent isn?t used.Fourth Group yDiabetesCarnitine (n=8): After being transformed into diabetic with streptozotocin, immediately and during the following six days 100 mg/kg dose of intraperitoneal carnitine is applied.GROUP FLAPFirst Group fControl (n=8): Any pharmacological agent isn?t used after operation.Second Group fCarnitine (n=8): 100mg/kg dose of intraperitoneal carnitin is applied immediately and during the following six days.Third Group fDiabetes (n=8): After being transformed into diabetic with streptozotocin, any pharmacological agent isn?t used.Fourth Group fDiabetesCarnitine (n=8): After being transformed into diabetic with streptozotocin, immediately and during the following six days 100 mg/kg dose of intraperitoneal carnitine is applied.After operation rats sacrified in the seventh day and the studies are avaluated.When the measurement of living surface flap is done, it is seen that in wound groups ycarnitine has more substantive healing proportion than the other three groups. Between ycontrol and yCarnitine has no substantive difference and the worst healing proportion is found in yDiabetes group. When we evaluate flap groups; fcarnitine has less substantive necrosis proportion than the other three groups. While there is no substantive difference between fcontrol and fDiabetesCarnitine, fDiabetes group has the most necrosis proportion.When we evaluate in aspect of wound tension power, it is seen that fCarnitine group is better than the fControl group.It is found that histopatologic indications is compatible with the groups surface measurement analysis.As a result it is observed that the carnitine which is used in this study has positive effect for viability of flap and wound healing in diabetic wounds. By the help of indications we believe that carnitine will take place in treatment of the wounds which come into existence in diabetic and routine treatment protocol.