Kronik hepatit C hastalarında hepatit B virüs enfeksiyonu ile karşılaşma sıklığı
The incidance of hepatitis B virus infection in patients chronically infected with hepatitis C virus
- Tez No: 247457
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EROL AKTUNÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Hepatit B virüs, hepatit C virüs, koenfeksiyon, aşılanma, prevalans, Hepatitis B virus, hepatitis C virus, coinfection, active immunization, prevalence
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Hepatit C ve hepatit B virüs enfeksiyonları tüm dünyada yaygın, ciddi bir sağlık sorunudur. Hepatit B virüsü (HBV) ve hepatit C virüsü (HCV) yaşam siklusları ve gen ekspresyonları açısından birbirinden farklı olmalarına rağmen, hastalığın ilerlemesinde aynı ortak yolu paylaşır. Geçiş yollarının da benzer olması koenfeksiyon şansını artırmaktadır. HCV enfeksiyonlu hastalardaki hepatit B virüs enfeksiyonunun varlığı, hastalığın progresyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Bu nedenle HCV enfeksiyonu olan hastaların, aşı ile korunabilen diğer hepatotrop virüslere karşı bağışıklanmaları önerilmektedir. Bu çalışmada kronik hepatit C hastalarının hepatit B virüs enfeksiyonuyla karşılaşmış ve aşılanmış olma oranlarının belirlenmesi amaçlandı. Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesine 1 Ocak 2001-30 Haziran 2008 tarihleri arasında başvuran ve yapılan tetkikler sonucu anti-HCV (Hepatit C virüs antikoru) pozitif olan 223 hastanın HBsAg (Hepatit B yüzey antijeni), anti-HBs (Hepatit B virüs yüzey antikoru), anti-HBcIgG (Hepatit B virüs kor IgG antikoru), anti-HBcIgM (Hepatit B virüs kor IgM antikoru), HBV-DNA (Hepatit B virüs DNA) ve HCV-RNA (Hepatit C virüs RNA) serolojik belirteçleri bilgisayar veri tabanındaki dosya bilgilerinden tespit edildi. Çalışma grubumuzda; HBsAg, anti-HBs ile birlikte anti-HBc IgG ve izole anti HBcIgG pozitiflikleri sırası ile %4, %14.9, %17 olarak bulunmuştur. Hepatit B enfeksiyonu ile karşılaşmış olma ve aşılanmış olma oranları sırası ile %31.9, %26.2'dir. Sonuç olarak, bölgemizdeki kronik hepatit C hastalarının hepatit B ile karşılaşma ihtimali yüksek, ancak aktif bağışıklanmış olma oranı düşük bulunmuştur. Kronik hepatit C hastalarında, hepatit B virüs koenfeksiyonunun hastalığın progresyonunu olumsuz yönde etkilemesi nedeniyle seronegatif olan hastaların hepatit B aşısı ile aktif olarak bağışıklanması ihtiyacı önümüzde halledilmesi gereken önemli bir sağlık sorunu olarak durmaktadır.
Özet (Çeviri)
Hepatitis C and B virus infections are widespread and serious healthcare problems throughout the world. Although Hepatitis C and B viruses are different from eachother regarding their life cycles and genetic expressions, they share the same progression during the disease process. Also the shared route for transmission increases the risk for coinfection. The presence of hepatitis B infection affects the progression of the disease negatively in paitents positive for HCV. For this reason HCV infected patients are recommended to be actively immunized against other hepatotropic viral infections. This study aimed to determine the immunization status against and the encounter rate with hepatitis B virus infection in chronic hepatitis C patients. The HBs Ag (Hepatit B surface antigen), anti-HBs (Hepatit B virus surface antibody), anti-HBcIgG (Hepatit B virus core IgG antibody), anti-HBcIgM (Hepatit B virus core IgM antibody), HBV-DNA (Hepatit B virus DNA), HCV-RNA (Hepatit C virus RNA) status of 223 patients who were positive for anti HCV test were determined from the computerized patient records database during 1st January 2001 and 30th June 2008 in Zonguldak Karaelmas University Research and Practice Hospital. The HBsAg, anti-HBs along with anti-HBcIgG and isolated anti-HBcIgG seropositivities were found to be 4.0%, 14.9% and 17.0% respectively. The infection and the active immunization rates for hepatitis B virus were found to be 31.9% and 26.2% consequtively. As a result, patients having chronic hepatitis C infection in our region were found to be highly prone to a coinfection with hepatitis B virus although less likley to have active immunization against it. As the presence of hepatitis B coinfection affects the progression of the disease negatively in chronic hepatitis C infected patients, the need for active immunization of our seronegative patients constitutes an important healthcare problem to be tackled.