Beyaz çiçekli aconitum orientale örneği üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on the sample of white flowered Aconitum orientale.
  1. Tez No: 247476
  2. Yazar: NİL ÇAĞAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ H. MERİÇLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diterpen Alkaloit, Ranunculaceae, Yapı Aydınlatılması, İzolasyon, Aconitum orientale, Diterpene Alkaloid, Ranunculaceae, Structure Identification, Isolation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Bu çalışmada Artvin-Şavşat'tan toplanan beyaz çiçekli Aconitum orientale Miller örneğinin yumruları diterpen alkaloitleri yönünden incelenmiştir.Türkiye'de kirli mor ve beyaz renkte çiçek açan, görünüşleri de birbirinden biraz farklı olan Aconitum orientale örnekleri görülmektedir. Bu örneklerin diterpen alkaloitleri yönünden farklı olup olmadıklarını açıklamak amacı ile bu konu ele alınmıştır. Kirli mor çiçekli bitkinin yumrularının diterpen alkaloitleri de başka bir yüksek lisans tezinin konusunu oluşturmaktadır. Bilinen alkaloit elde etme yöntemi ile elde edilen 13,6370 g ekstreden VLC (Vakum Likit Kromatografisi), kromatotron ve preparatif İTK (İnce Tabaka Kromatografisi) çalışmaları ile saf alkaloitler elde edilmiş ve özellikle NMR (Nükleer Magnetik Rezonans Spektroskopisi) yöntemiyle yapıları aydınlatılmıştır. Çalışmamızda beyaz çiçekli Aconitum orientale yumrularından beş bilinen norditerpen alkaloit Lappakonitin, Finakonitin, Delstafinin Septentriodin, Ranakonitin ile gene bir norditerpen alkaloit yapısında olan Akonitorientalin ismi verilen yeni bir bileşik izole edilerek yapıları aydınlatılmıştır. Çalışmamızda aynı şekilde norditerpen alkaloit yapısında olan Puberanidin isimli bileşiğin de varlığı kromatografik olarak saptanmıştır.Yeni bileşik Akonitorientalin'in yanında Delstafinin, Septentriodin ve Finakonitin bileşiklerinin Aconitum orientale türünde varlığı ilk defa bu çalışma ile gösterilmiştir. Diğer yüksek lisans tezinin konusu olan kirli mor çiçekli örneğin yumruları diterpen alkaloitler yönünden çalışılan örnek ile çok büyük benzerlik göstermektedirler. Bu nedenle diterpen alkaloitler yönünden bu iki örneği farklı tür veya alt tür olarak ayırmak uygun görülmemektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the white flowered Aconitum orientale Miller species which was collected from Artvin-Savsat has been investigated in terms of diterpene alkaloids.There are some Aconitum orientale samples in Turkey distinguished from each other with their colors (smoky lilac-white) and flowers. The aim of this study is to clarify whether such samples are different in respect of diterpene alkaloids or not. Diterpene alkaloids of tubera of smoky lilac flowered plants have been the subject of another master thesis. Alkaloids have been isolated from the 13,6370 g extract by known isolation methods. Pure alkaloids have been isolated by using V.L.C. (Vacuum Liquid Chromatography), chromatotron and preparative T.L.C. (Thin Layer Chromatography) and their structures have been elucidated especially by NMR (Nuclear Magnetic Resonance) spectroscopic method. In our study, five known norditerpene alkaloids from the tubera of white flowered Aconitum orientale namely; Lappaconitine, Finaconitine, Delstaphinine, Septentriodine, Ranaconitine and also one new nordiderpene alkaloid Aconitorientaline were isolated and their structures were identified. The presence of another norditerpene alkaloid Puberanidine was determined by chromatographic method.The presence of the new compound Aconitorientaline and also Delstaphinine, Septentriodine and Puberanidine were determined in Aconitum orientale species for the first time within our study. The results of our study have shown that tremendous resemblance with the results of the tubera of smoky lilac flowered samples which have been a subject of the other master thesis on diterpene alkaloids. Therefore, it is not appropriate to divide these two samples as different species or sub species with respect to diterpene alkaloids.