Tuz stresi koşullarında yetiştirilen Limonium sinuatum (Statice) bitkisinde kalsiyum uygulamalarının verim ve gelişim kriterleri üzerine etkisi
Effect of Ca applications on the yield and growth of Limonium sinuatum (Statice)under salt stress conditions
- Tez No: 307483
- Danışmanlar: PROF. DR. M. ERCAN ÖZZAMBAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Limonium sinuatum (Statice), tuzluluk, kalsiyum, Limonium sinuatum (Statice), salinity, calsium
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Araştırma, tuz stresi koşullarında örtü altı ve açık alanda yetiştirilen Limonium sinuatum) bitkisinde, kalsiyum uygulamalarının verim ve gelişim kriterleri üzerine etkisini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Bitkisel materyal olarak beyaz çiçekli Limonium sinuatum `Compindi White' ve mavi çiçekli Limonium sinuatum `Compindi Deep Blue' çeşitlerinden yararlanılmıştır. Tesadüf parselleri deneme desenine göre 3 tekrarlı düzenlenen denemede her çeşit kendi içinde değerlendirilmiştir. Her iki üretim için, tuzluluk düzeyleri açısından kontrol (% 0.080) ve tuzlu (% 0.674) ortamlar kullanılmıştır. Örtü altı saksı denemesinde 0, 10, 20 ve 30 mM olmak üzere 4 farklı, açık alan parsel denemesinde ise 0 ve 30 mM olmak üzere 2 farklı kalsiyum dozu denenmiştir. Bitki gelişimi ile ilgili, yaprak sayısı, çiçek sapı uzunluğu ve kalınlığı, kök uzunluğu, bitki üst aksam ve kök yaş, kuru, yüzde kuru ağırlıkları, bitki başına çiçek sayısı, bazı fizyolojik özellikler ile ilgili yaprak oransal nem içeriği (RWC), klorofil, karotenoid, prolin içeriği, lipid peroksidasyonu (MDA) ölçülmüştür.Tuz stresi koşullarında bitki gelişimi kalsiyum uygulmalarına bağlı olarak olumlu yönde değişiklikler göstermiştir.Elde edilen bulgulara göre, örtü altı saksı denemesinde 20 ve 30 mM kalsiyum dozlarının yaprak oransal nem içeriği (RWC), yaprak klorofil, karotenoid ve prolin içeriği ile lipit peroksidasyonu üzerine, tuzun olumsuz etkisini azalttığı saptanmıştır. Açık alan parsel denemesinde ise 30 mM kalsiyum dozunun tuz stresi koşullarını iyileştirici yönde etkileri olduğu belirlenmiştir.Bu veriler tuz stresi koşullarında Limonium sinuatum) bitkisinde ortaya çıkan olumsuz etkilerin giderilmesi ve tuza toleransın arttırılmasında kalsiyum uygulamalarının kullanılabileceği sonucunu ortaya koymuştur
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to carrying out of the effect of Ca applications on the yield and growth criteria of Limonium sinuatum under salt stress conditions. Due to aim greenhouse and open-field pot trials were established. White flowered Limonium sinuatum `Compindi White? and blue flowered Limonium sinuatum `Compindi Deep Blue? variaties were selected as the plant materials. Randomized plot design with three replications were used in experiment and each variety evaluated seperately. Control (0.080 %) and salty soil (0.674 %) were selected as growth media. Ca aplications were done as 0, 10, 20 and 30 mM Ca in greenhouse and open field trial as control and 30 mM Ca. Related to plant growth, leaf number, flower stem length and thickness, root length, upper part and root of plant fresh and dry weight percent, total flower per plant were determined. Related to physiological charecteristics relative water content (RWC), leaf chlorophyll and carotenoid, proline and lipid peroksidation (MDA) analyses were done.Under salt stress conditions plant growth effected positively due to Ca applications.Results showed that 20 and 30 mM Ca applications in greenhouse experiment decreased salt negative effects on the plant physiological characteristics. In the open field trial plant physiological characreristics under salt stress conditions were effected potitively with 30 mM Ca application.In the light of the trials findings; Ca applications to Limonium sinuatum plant, grown under salt stress decrease the negative effects of salt and support positively the growth and increase salt tolerance.