Gıdalardan izole edilen Staphylococcus aureus suşlarının çeşitli antibiyotiklere karşı duyarlılıklarının araştırılması
The investigation on the antibiotic sensitivity of Staphlococcus aureus strains isolated from food
- Tez No: 247527
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN AKSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
- Anahtar Kelimeler: Staphylococcus aureus, gıda, disk difüzyon yöntemi, in vitro antibiyotik duyarlılığı, Staphylococcus aureus, food, disc diffusion method, in vitro antibiotic sensitivity
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Gıda kaynaklı hastalıklar, dünya genelinde büyük bir endişe kaynağıdır. Bugün 250 çeşit gıda kaynaklı hastalık tanımlanmış olup bu hastalık salgınlarının üçte ikisi bakteriyel kaynaklı olarak bilinmektedir. Bu bakterilerin arasında öne çıkan S.aureus, özellikle hayvansal gıdaların tüketilmesi sonucu gastroenterit şekillenmesine sebep olur. S.aureus'larla oluşan enfeksiyonlarda en önemli sorunların başında, bu bakterilerin antibiyotiklere gösterdiği direnç gelmektedir. S.aureus suşlarına yeni geliştirilen antibiyotikler başlangıçta etkili bulunurken, düzensiz antibiyotik kullanımı sonucu bu antibiyotiklere çok kısa zamanda direnç gelişmektedir.Bu çalışmada gıda örneklerinden izole edilen S.aureus suşlarının çeşitli antibiyotiklere karşı duyarlılık özelliklerinin incelenmesi amaçlandı. 2008-2009 yılları içerisinde İstanbul bölgesinden temin edilen 870 gıdadan 92 S.aureus suşu izole edildi. Bu suşların penisilin, tetrasiklin, gentamisin, trimetroprim/sulfametoksazol, kloramfenikol, siprofloksasin, vankomisin ve metisiline duyarlılık özellikleri Kirby-Bauer disk difüzyon metodu ile araştırıldı. S.aureus'ların % 96.7'si metisiline duyarlı bulunurken tüm suşların penisiline %54.3, gentamisine %100, trimetroprim-sulfametoksazola %96.7, kloramfenikola %97.8, tetrasikline %71.1, siprofloksasine %91.3, vankomisine %100 duyarlı olduğu saptanmıştır. Stafilokok enfeksiyonlarında antibiyotik seçiminin duyarlılık testlerine göre yapılması ve gıda ham maddelerinin elde edilmesi, işlenmesi, taşınması ve satışı safhalarında oluşabilecek S.aureus kontaminasyon riskini azaltmaya yönelik tedbirlerin alınması halk sağlığı açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Food-borne diseases are of major concern worldwide. Up to date, around 250 different food-borne diseases have been described, and it?s known that causative agents of two thirds of food-borne disease outbreaks were bacteria. Among the predominant bacteria involved in these diseases, S.aureus is a leading cause of gastroenteritis resulting from the consumption of contaminated animal origin food. One of the most important problems about S.aureus infections is the antibiotic resistance of the bacteria. While the new generation antibiotics has been found effective on S.aureus at the beginning, bacteria develops antibiotic resistance in short time as a result of using unbalanced usage of antibiotics.In this study it has been aimed to evaluate the antibiotic resistance of S.aureus strains, which have been isolated from food samples, to various antibiotics. 92 S.aureus strains were isolated from 870 foods in İstanbul between 2008-2009. Susceptibility of these strains against penicillin, tetracycline, gentamycin, trimethoprim/sulfamethoxazole, chloramphenicol, ciprofloxacin, vancomycin, oxacillin(methicillin) were searched by Kirby-Bauer Disk Diffusion method. It has been determined that 96.7 % of S.aureus starins were sensitive against methicillin. All of the strains were sensitive to penicilin, gentamicin, trimethoprim/sulfamethoxazole, chloramphenicol, tetracycline, ciprofloxacin, vancomycin in the rate of 54.3 %, 100 %, 96.7 %, 97.8 %, 71.1 %, 91.3 %, 100 %, respectively.It has been discussed that sensitivity the selection of antibiotics for Staphylococcal infectios should be decided according to the tests of antibiotic resistance and necessary measures should be employed in order to prevent S.aureus contaminations in the selection of raw material for food production, food manufacturing, handling, transport and marketing stages regarding public health.