Doğumda anne memnuniyetini değerlendirme ölçeğinin geliştirilmesi
Development of a scale for measuring maternal satisfaction in birth.
- Tez No: 247545
- Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHE KIZILKAYA BEJİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Doğum, postnatal bakım, anneler, hasta memnuniyeti, ölçekler, Birth, postnatal care, mothers, patient satisfaction, scales
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu metodolojik çalışmanın amacı, annelerin doğumda ve hastaneden taburcu olmadan önce erken postpartum dönemdeki deneyimlerini değerlendirmek üzere kullanılabilecek 'Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği'nin geliştirilmesidir.Çalışmanın örneklemine doğum yapan 500 sağlıklı loğusa alınmıştır. Verilerin toplanmasında, kadınların demografik özellikleri, gebelik ve doğum ile ilgili tanıtıcı özelliklere ait soruların yer aldığı bir Tanıtım Formu ve araştırma sırasında geliştirilen“Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçeği Taslağı”kullanılmıştır. Kadınların bilgilendirilmiş onamları alınarak taburcu olmadan önce yukarıda belirtilen anketler uygulanmıştır. Ölçek geliştirme sürecinde literatür tarama, madde havuzunun oluşturulması, içerik ve kapsam geçerliliği çalışması, ölçek taslağının uygulanması ve geçerlik güvenirlik analizleri olmak üzere beş aşama izlenmiştir.Doğum şekline özgü olarak normal ve sezaryen doğum versiyonlarını içeren iki ayrı ölçek geliştirilmiştir. Kapsam geçerliliği uzman görüşü ile değerlendirilmiş ve kapsam geçerlik indeksi puanları normal ve sezaryen doğum versiyonları için sırasıyla 0,91 ve 0,89 bulunmuştur. Madde-toplam puan ve alt boyut-toplam puan skorları her iki ölçekte anlamlı korelasyon göstermiştir. Ölçeklerde yapı geçerliliği faktör analizi ile değerlendirilmiş ve yapının on alt boyutta toplandığı belirlenmiştir. Bunlar; Sağlık Ekibini Algılayışı, Doğum Eyleminde Hemşirelik Bakımı (bu faktörün yerine sezaryen doğumda `Sezaryene Hazırlık' yer almaktadır), Rahatlatma, Kararlara Katılım ve Bilgilendirme, Bebekle Tanışma, Postpartum Bakım, Hastane Odası, Hastane Olanakları, Mahremiyete Saygı ve Beklentilerin Karşılanmasıdır. Her iki ölçekte iç tutarlılık Cronbach Alfa katsayısı (0,91) oldukça iyi bulunmuştur. Ölçeklerin Newcastle Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği ile arasında gösterdiği anlamlı korelasyon ile birleşen geçerliği gösterilmiştir.Sonuç olarak, Normal ve Sezaryen Doğumda Anne Memnuniyetini Değerlendirme Ölçekleri annelerin doğumda ve hastanede erken postpartum dönemde yaşadığı deneyimleri değerlendirmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir araçtır.
Özet (Çeviri)
The aim of this methodological study was to develop a scale for measuring maternal satisfaction with birth in order to evaluate women?s experiences in labor and early postpartum period before their discharge from the hospital.The sample included 500 healthy postpartum women who gave birth to a single healthy fetus. Together with draft forms of ?The Scale for Measuring Maternal Satisfaction in Birth?, an interview form was used to obtain data about demographic and obstetric characteristics. Following the informed consent, questionnaires were administered before women?s discharge. Scale development followed five steps including; literature review, generating item pool, content validity testing, administration of draft scale and psychometric testing.Scale was developed as two separate versions (vaginal/cesarean birth) which are specific to mode of delivery. Content validity was evaluated by experts and their content validity index scores for vaginal and cesarean birth versions were found 0.91 and 0.89 respectively. Item-total and subscale-total scores significantly correlated for each scale. Evaluation of construct validity through factor analysis yielded ten subscales: ?Perception of Health Professionals?, ?Nursing Care in Labor (in cesarean version: Preparation for Cesarean)?, ?Comforting?, ?Information and Involvement in Decision Making?, ?Meeting Baby?, ?Postpartum Care?, ?Hospital Room?, ?Hospital Facilities?, ?Respect for Privacy? and ?Meeting Expectations?. Both scales had good internal reliability with Cronbach?s Alpha coefficients of 0.91. Scales established their convergent validity with significant correlations with Newcastle Satisfaction with Nursing Scale.The Scales for Measuring Maternal Satisfaction in Vaginal and Cesarean Birth are valid and reliable tools, which can be used for evaluating women?s experiences in labor and early postpartum period in Turkish women.