Nevşehir'de son 2 yılda görülen Hepatit B ve Hepatit C vakalarının epidemiyolojik özellikleri ve hastaların viral hepatitlerle ilgili bilgi tutum ve davranışları
The epidemiologic characteristics of Hepatitis B and Hepatitis C cases in last two years in nevşehir and the evaluation of patients? attitudes and behaviours towards hepatitis
  1. Tez No: 247589
  2. Yazar: PERVİN TAŞKIRAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSKENDER GÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Hepatit C, Hepatit epidemiyolojisi, Risk faktör, Hepatitis B, Hepatitis C, Hepatitis epidemiology, Risk factor
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma, Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğünce 2006-2008 yılları arasında tespit edilen hepatit B ve hepatit C vakalarının epidemiyolojik özelliklerini ve hastaların viral hepatitlerle ilgili bilgi tutum ve davranışlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Araştırmanın evrenini, Nevşehir ilinde hepatit B ve C tanısı almış bireyler oluşturmaktadır. Araştırmada örnekleme yapılmamıştır. Araştırmaya katılmayı kabul eden 179 kişi ve benzer yaş ve cinsiyette ve aynı bölgeden 179 kişi kontrol grubu olarak alınmıştır.Araştırmada hepatit B görülme oranı yaş ilerledikçe artarken, hepatit C'de ise en çok 18 ve altı yaş grubunda görülmektedir. Kadınların oranı her iki hepatit grubunda da fazladır. Okur-yazar olmayan, ekonomik durumu kötü olan, sağlık güvencesi olmayan, 5 ve üzeri çocuğa sahip olan, aile büyüklüğü 8 ve üzeri olanların oranı vaka grubunda daha yüksek tespit edilmiştir. Ayrıca operasyon geçirme, kan transfüzyonu, hastanede yatma ve ailesinde hepatit hastası bulunma oranları da hepatit hastalarında yüksektir. Hepatit hakkında bilgisi bulunanların oranı hepatit grubunda daha yüksek olmasına rağmen (%45.2) yetersizdir. Hepatit hastalarının %78.2'si, kontrol grubunun ise %21.2'si bilgilerini sağlık personelinden edinmiştir. Ayrıca hepatit B ve C hastalarının çoğunluğu hastalığına neyin sebep olduğunu bilmemektedir.Sonuç olarak, hepatit konusunda bilgilerin yetersizliği, kalabalık yaşam koşullarının, düşük sosyo-ekonomik düzeyin ve çeşitli operasyonların hepatit hastalığı için risk faktörü olduğu tespit edilmiştir. Toplum özellikle hepatit B ve C'nin belirtileri, komplikasyonları ve bulaşma yolları açısından bilgilendirilmelidir. Birinci basamak sağlık hizmetlerinde uygulanan ev ziyaretlerine ve aşı uygulamalarına daha çok önem verilmelidir.
Özet (Çeviri)
This study is performed to evaluate the epidemiological of hepatitis B an C cases observed within 2006-2008 years in Nevşehir and the patients? attitudes and behaviors towards hepatitis, which were determined by local health directorate.The main population of this study is people who were diagnosed as hepatitis B or C in Nevşehir. Sampling not performed. For case group 179 people who accepted to attend to study voluntarily and from the similar age, gender and from same area 179 people were taken as control group.In this study, it is obvious that the ratio of hepatitis B increases with respect to the age whereas hepatitis C is observed within the age 18 and under. The ratio of women at both hepatitis is higher. The percent of illiterate, with less economic status, without health insurance, having 5 or more children, over 8 household density was higher on hepatitis group. Also having operated, transfusion story, being hospitalized and hepatitis patient between family members were higher hepatitis group. Even though the ratio of having enough information about hepatitis is higher in hepatitis group but it?s not enough. 78.2% of the patients and 21.2 % of control group were informed by the health personnel. Also, most of the patients have lack of information about how they get hepatitis.As a result, the lack of information about hepatitis, assorted/crowded living circumstances, low social-economic standards and getting surgical operations are estimated as the risk factors for hepatitis. Community has to be trained about the symptoms of the hepatitis B and C, the complications and ways of contamination. Home visits and immunization by primary health care services are of great importance.