Genel Cerrahi Kliniği'nde yatan hastaların beslenme durumlarının Nütrisyonel Risk Taraması-2002 ile değerlendirilmesi
Patients assessment of nutrition with Nutrition Risk Screening-2002 in general surgery department
  1. Tez No: 247588
  2. Yazar: YALÇIN MİRZA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HABİBE ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Nütrisyonel Risk Taraması, Majör Abdominal Cerrahi, Malnütrisyon, Minör Abdominal Cerrahi, Nutrition Risk Screening, Major Abdominal Surgery, Malnutrition, Minor Abdominal Surgery
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu araştırmada, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri Genel Cerrahi Kliniğine 15 Şubat 2009-15 Ağustos 2009 tarihleri arasında yatırılan hastaların beslenme durumlarının Nütrisyonel Risk Taraması-2002 (NRS-2002) ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gebe-emzikli olmayan ve transplantasyon yapılmayan, 18 yaşından büyük 624 hasta çalışmaya alınmıştır.NRS-2002 değerlendirme formunun ilk aşamasında hastaların beden kitle indeksleri hesaplanıp (BKİ), son 3 ayda kilo kaybının olup olmadığı, geçen hafta içerisinde besin tüketimlerinde herhangi bir azalma olup olmadığı ve şiddetli bir hastalığının olup olmadığı sorgulanmıştır. İkinci aşamada ise beslenme durumundaki bozulma ve hastalığın şiddetine bağlı skorlamalar yapılmıştır. Çalışmaya 296 (%47.4) erkek, 328 (%52.6) kadın hasta dahil edilmiştir. Araştırmaya alınan hastaların yaşları 19 ile 90 arasında olup, yaş ortalaması 53.13±16.63 (erkek hastalarda 55.2±16.3, kadın hastalarda 51.2±16.7) yıl olarak hesaplanmıştır. Çalışmanın 1. haftasında 414 hasta (%66.3), ikinci haftasında 208 hasta (%33.4) 3. haftasında ise 2 (%0.3) hasta değerlendirilmiştir. Hastalar, tanıları itibariyle majör abdominal cerrahi (%33.8), minör abdominal cerrahi (%36.7) ve diğer cerrahi hastalıklar (%29.5) olmak üzere üç gruba ayrılmışlardır. BKİ ortalamaları erkek hastalarda 22.65±4.62, kadın hastalarda 24.61±5.69'dur. BKİ 18.5 ve altında olan hasta oranı %14.8, 30 ve üzeri olan hasta oranı %13.0'dir.NRS-2002 skoru üç puan ve üzerinde olan malnütrisyon riski taşıyan hasta oranı birinci haftada %73.4, ikinci haftada %22.1 olarak saptanmıştır. Erkek hastaların %56.5'i, kadın hastaların %43.5'i malnütrisyon riski altındadır. Yaşın ilerlemesine bağlı olarak malnütrisyon riskinin (69 yaş ve üzeri hastalarda %31.5) arttığı görülmüştür. Majör abdominal cerrahi hastalarında malnütrisyon riski oldukça yüksektir (%62.7).Hastaneye kabul edilen hastalarda malnütrisyon riskinin bilinenden daha yüksek olduğu görülmüştür. Özellikle cerrahi operasyon geçirecek malignansili hastaların beslenme durumlarının atlanmaması gerektiğine karar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to appraise patients? assessment of nutrition who were in general surgery department, faculty of medicine the university of Erciyes, with Nutrition Risk Screeening (NRS-2002). 624 patients who were above 18 but not pregnant or lactation and transplantation are analysed.First stage of NRS-2002, their body mass index (BMI) was assessed and it was examined whether they lose weight lost 3 months or not and whether they had extreme illness and they hadany decreases of consuming of nutrition or not.In second stage, it was looked at scores that depended on distruptions of nutrition and severity of illness. In this research, there were 296 (%47.4) men and 325 (%52.6) women. The patients in the research were between 19 and 90, and their overages of ages were 53.13±16.63 (male patients 55.2±16.3; female patients 51.2±16.7). First week of the research, there were 414 patients (%66.3), in second week there were 208 patients (%33.4) and then in the last week there were 2 patients (%0.3). the patients were divided into three groups such as major abdominal surgery (%33.8), minor abdominal surgery (%36.7) and other surgical illness (%29.5).The BMI of male patients was 22.65±4.62 and the BMI of female was 24.61±5.69. The rate of patients whose BMI is under 18.5was %14.8 and the rate of patient, whose BMI was above 30, was %13.0.The score of NRS-2002 wasdetermined that in first week the rate of patients, who had the risks of malnutrition and whose score of NRS-2002 was3 and above 3, was %73.4. In second week, this score was %22.1. %56.5 of male patients and %43.5 of female patients had the risks of malnutrition. The risk of malnutrition increases in paralel with age (patients 69 and above 69 are %77.0). Major abdominal surgery illness the risk of malnutrition is extremely high (%62.7).It is seen that the patients in the hospital have higher the risk of malnutrition. It was decided that especially cancer patients, who have a surgical operation, are not ignored their nutrition.