Erkek çocuklarda puberte ve prepuberte dönemlerinde yapılan kuvvet antrenmanlarının koordinasyon gelişimi üzerine etkisinin incelenmesi
The Effect of Strength Training on Coordination ın Pubertal and Prepubertal Boys.
  1. Tez No: 247600
  2. Yazar: ASUMAN ŞAHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL ÖZKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Koordinasyon, Kuvvet, Puberte, Tenis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmanın amacı; Ergenlik dönemindeki erkek çocuklarda yapılan kuvvet antrenmanlarının genel koordinasyon gelişimlerini nasıl etkileyeceğinin belirlenmesidir.Çalışmaya yaşları 13,35±1,10 yıl, boyları ise 162,02±9,47 cm olan toplam 85 erkek çocuk gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada 5 grup yer almaktadır. TE (n=18): Yalnızca Tenis teknik eğitimi alan grup. TEKU (n=17): Tenis ve Kuvvet antrenmanı yapan grup. TEKO (n=12): Tenis ve Koordinasyon antrenmanı yapan grup. TEKUKO (n=18): Tenis, Kuvvet ve Koordinasyon antrenmanı yapan grup. KON (n=20): Kontrol grubundan oluşturulmuştur. Çocuklar Tanner'in cinsel gelişim evrelerine göre gruplandırılmıştır. Hızlı uzama döneminde olduğu kabul edilen testis volümü 10-14 ml arasındaki çocuklar tüm gruplara homojen olarak dağıtılmıştır. Tüm çocuklara çalışmanın başında ve sonunda olmak üzere (Antropometrik Ölçümler, Mekik, Durarak Uzun Atlama, Şınav, Bükülü Kol Asılma, İzokinetik Kuvvet, Pençe Kuvveti, Raketle Top Taşıma Testi, Çift El- Göz Koordinasyon testi, Aynada İz Sürme Testi, Dairesel Takip Testi, Flamingo Denge Testi, Minnesota Manuel Dexterity) testler uygulanmıştır. Çalışmaya katılan tüm çocukların testis volümleri 13,40±6,54(ml)'dir. Çalışmada yer alan gruplarda testis volümleri arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Tanner'in cinsel gelişim değerlendirmesine göre tüm grubun evreleri 3,58±1,18'dir. Gruplar arasında evreler bakımında da anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Elde edilen bu bulgulara dayanarak çalışmaya katılan tüm deneklerin ergenlik döneminde (hızlı bedensel büyüme) olduğu ve yaş, cinsel gelişim evreleri bakımından benzer çocuklardan oluşturulduğu söylenebilir.Tüm grubun ön-son testleri karşılaştırıldığında Boy, BMI, Çift El Göz Koordinasyon Süre, Aynada İz Sürme, Dairesel Takip, Raketle Top Taşıma, İzokinetik Kuvvet, Şınav, Pençe Kuvveti (sağ) parametrelerinde anlamlı fark bulunmuştur (p0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda anlamlı sonuç bulunmamıştır (p>0,05).Sonuç olarak bu yaş grubunda yapılan kuvvet antrenmanlarının koordinasyon gelişimine destek vermediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is determining how strength training applied to the boys on Puberty period affect general coordination.There are 85 voluntary boys aged 13.35±1.10 (year), and 162.02±9.47 (cm) in height in this study. There are five groups in this study: TE (n=18): The group given only technical tennis training, TEST (n=17): The group having tennis and strength training, TECO (n=12): The group having tennis and coordination training, TESTCO (n=18): The group having tennis, strength and coordination training, CON (n=20): Control group.The boys were classified according to Tanner?s sexual development phases. The boys whose testis volume is supposed to be between 10-14 ml. as assumed in rapid growth period were distributed to each group equally. In the beginning and end of the study all the boys were given these tests (Anthropometric Measures, Sit-Up, Long Jump, Push-Up, Bent Arm Pull, Isokinetic Strength, Hand Grip, Test Of Ball Carrying with Racket, Double Hand-Eye Coordination Test, Mirror Tracing Test, Rotary Pursuit, Flamingo Balance Test, Minnesota Manuel Dexterity). The testis volume of all the boys who attended this study is 13.40±6.54 ml. There were no significant differences among the testis volumes of the groups (p>0.05). According to Tanner?s sexual development evaluation the phases of all the group are 3.58±1.18. There were no significant differences among the phases of the groups (p>0,05). According to the findings we could say that all the test subjects are in the period of puberty (or rapid growth period) and are all alike in terms of age and sexual development phases.When the pre and post tests of the group were compared, there were no significant differences in the parameters of height, BMI, double hand-eye coordination duration, mirror tracing test, rotary pursuit, test of ball carrying with racket, isokinetic strength, push-up, hand grip (right) (p0.05). There were no significant differences results among the groups when compared (p>0.05).Consequently, we have found that the strength training applied to this age group do not affect the coordination development.Keywords : Coordination, Strength, Puberty, Tennis.