Levetirasetam'ın çocukluk çağı epilepsilerinde etkinliği
  1. Tez No: 247610
  2. Yazar: SALMA İDRİS
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YÜKSEL YILMAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Levetirasetam, dirençli epilepsi, çocuk, etkinlik ve yan etki, Levetiracetam, intactable epilepsy, children, efficacy and adverseeffects
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Levetirasetam'ın çocukluk çağı dirençli epilepsilerinde etkinliğiniaraştırmak.Hastalar ve yöntem: Bu retrospektif çalışma yaşları 1-17,4 yıl (ortalama 7,9 yaş)olan 53 dirençli epilepsi tanısı ile tedavi edilen çocuk üzerinde gerçekleştirildi.Epilepsi dışında sistemik, metabolik ve kronik hastalığı, nörodejeneratif hastalığıolanlar ve epilepsi tanısı kesin olmayan hastalar çalışmaya alınmadı. Levetirasetamek tedavisi olarak, 10 mg/kg/gün dozunda başlandı ve maksimum 60 mg/kg/güneçıkıldı. Standart sorgulama ve takip formu kullanarak etkinlik ve yan etkideğerlendirildi. Hastaların ortalama izlem süresi 16,8 ay (1 ay-4,3 yıl).Sonuç: Levetirasetam kullanım dozu aralığı 20-74 mg/kg/gündür (ortalama:49mg/kg/gün). İzlem süresinin sonunda hastaların 26'sında (% 49,1) nöbetler durdu,11'inde (%20,8) hastada nöbet sıklığında %50'den fazla azalma, 1'inde (%1,9) %50den az azalma görüldü, 11'inde (%20,8) nöbet sıklığında değişiklik olmadı ve 4'ünde(%7,5) nöbet sıklığında artış oldu. Hastaların %69,9'unda (37/53) LEV etkilibulundu (>%50 nöbette azalma veya nöbetsiz). Levetirasetam etkinliği ile, epilepsietyolojik sınıflaması, epilepsi sınıflaması, epilepsi türleri arasında anlamlı ilişkibulunmadı. Levetirasetam'ın etkinliği ile antiepileptik ilaç olarak ilacın erken (3.yada 4. antiepileptik ilaç olarak) başlanması arasındaki ilişki istatistiksel olarakanlamlı bulundu.Hastaların %32'sinde yan etki görüldü, ondört hastada tek yan etki, 3 hastada isebirden fazla yan etki gelişti. Yan etkiler; sinirlilik (%11), uyuklama (%7,5), yürümebozukluğu (%3,7), sersemlilik (%5,6), tüylenme (%3,7), algıda azalma (%1,8),konuşma bozukluğu (%1,8), halsizlik (%1,8) ve enürezis (%1,8) şeklindeydi. Yanetki görülmesiyle doz arasında ilişki bulunmadı.Yorum: Levetirasetam çocukluk çağı dirençli epilepsilerinde nöbet sıklığı üzerindeetkili ve iyi tolere edilebilen bir antiepileptik ilaçtır.
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the efficacy of levetiracetam in children with refractoryepilepsy.Method: In this retrospective study, 53 children with refractory epilepsy aged 1-17.4years (mean: 7,9 years) were evaluated. Patients with systemic, metabolic, or chronicdiseases other than epilepsy, patients with neurodegenerative disease or patients whomight have epilepsy were excluded. The starting dose of Levetiracetam was 10mg/kg/day and was increased up to a maximum dose of 60 mg/kg/day. A standardquestionnaire and follow-up form was used to evaluate the efficacy and adverseeffects. The mean follow-up period was 16,8 month (1 month-4,3 years).Results: The dosage range of levetiracetam was 20-74 mg/kg/day (mean: 49mg/kg/day). At the end of follow-up period, 26 patients (49,1%) were seizure free,the seizure frequency was markedly (>50%) decreased in 11patients (20,8%), on theother hand, seizure frequency did not change in 11 patients (20,8%) and in 4 patients(7,5%) the seizure frequency increased. Levetiracetam was found to be efficant in69,9% (37/53) of patients (seizure free or reduction >50% in seizure frequency.The differences between the efficacy and the etiological classification of epilepsy,classification and types of epilepsy were not statistically significant, but therelationship between the efficacy and early use (as 3 or 4 th drug) of levetiracetam asan antiepileptic drug was statistically significant.Thirty-two percent of the patients had adverse effects; 14 patients had only oneadverse effect whereas 3 patients had at least two adverse effects. The most commonadverse effects were nervousness (11%), somnolence (7,5%), dizziness (5,6%),disturbance of gait (3,7%), hypertrichosis (3,7%), decrease in detection (1,8%),disturbance of speech (1,8%) and enuresis (1,8%). There was no statisticallysignificant relationship between side effects and dosage of drugs.Conclusion: Levetiracetam proved to be effective and well tolerable drug in childrenwith refractory epilepsy.