Mastektomi sonrası gelişen lenfödemin tedavisinde manuel lenfatik drenaj ve intermittent pnömotik kompresyon pompasının etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of manual lymphatic drainage and intermittent pneumatic compression pump in treatment of lypmhedema after
- Tez No: 247628
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİHA KARATAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Lymphedema, manual lymphatic drainage, intermittent pneumaticcompression
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Lenfödem, lenfatik dolaşım sisteminde malformasyon veya kazanılmışbozukluklara bağlı olarak, proteinden zengin intertisyel sıvının birikmesidir. Ağrı,ekstremitenin fonksiyonlarında yetersizlik, kozmetik açıdan memnuniyetsizlik,psikolojik ve sosyal konuları da içeren birçok probleme neden olur.Bu çalışmanın amacı, mastektomi sonrası gelişen lenfödemin tedavisindemanuel lenfatik drenaj ve intermittent pnömotik kompresyon pompasının etkinliğinikarşılaştırmaktı. Mastektomi sonrasında üst ekstremitesinde lenfödem gelişmiş 30 hastarastgele 2 gruba ayrıldı. 1. gruptaki hastalar (n=15) cilt bakımı, manuel lenfatik drenaj,kompresyon bandajı, kompresyon giysisi ve egzersizleri içeren bir tedavi programınaalındılar. Diğer gruba (n=15) ise manuel lenfatik drenaj, intermittent pnömotikkompresyon pompası, kompresyon bandajı, kompresyon giysisi ve egzersizleri içerentedavi programı uygulandı. Her iki grup da 3 hafta boyunca haftada 5 kez olmak üzere15 seans tedavi aldı.Klinik olarak, metakarpofalengeal eklemlerden, bilekten, lateral epikondilin 10cm altından ve üstünden çevresel ölçüm farkları, ekstremite volüm farkı, cilt kalınlığı veağrı düzeyi tedavinin başlangıcında, tedavi sonrasında (3. haftada) ve tedaviden bir aysonraki kontrolde (7. haftada) değerlendirildi. Her iki grupta da başlangıca göre tümparametrelerde düzelme gözlendi. Bununla birlikte, iki grup arasında tümdeğerlendirmeler açısından anlamlı bir fark bulunmadı.Sonuç olarak manuel lenfatik drenaj ve intermittent pnömotik kompresyonpompası lenfödem volümünü azaltmada etkili ve güvenli metodlar olarakgözükmektedir. Bununla birlikte, intermittent pnömotik kompresyon pompasınınmanuel lenfatik drenaja bir üstünlüğü gösterilememiştir.Anahtar kelime: Lenfödem, manuel lenfatik drenaj, intermittent pnömotikkompresyon
Özet (Çeviri)
Lymphedema can be defined as the abnormal accumulation of protein richinterstitial fluid that occurs primarily as a consequence of malformation or acquireddisruption of the lymphatic circulation. It can cause many problems including pain,impaired extremity function, unsatisfactory cosmetics and psychological and socialissues.The aim of this study was to compare the efficacy of manual lymphatic drainageand intermittent pneumatic compression pump in the management of lypmhedema.Thirty patients with upper extremity lymphedema following the mastectomy wererandomized into two groups. In the first group (n=15), the patients received allocatedtreatment including skin care, manual lymphatic drainage, compression bandage,compression garments and exercises. In the second group (n=15), the patients hadtherapy including skin care, manual lymphatic drainage, intermittent pneumaticcompression pump, compression bandage, compression garments and exercises. Allgroups were treated five times a week for three weeks (a total of 15 sessions).The difference of circumference measurements of metacarphophalangeal joints,wrists, 10 cm below and above the lateral epicondyles, limb volume difference, dermalthickness and pain were assessed at the beginning, after the therapy (third week), andone month after completing the therapy (seventh week). Both groups showedimprovements at all parameters. However, no significant differences were observedbetween two groups in terms of the parameters mentioned above.We concluded that manual lymphatic drainage and intermittent pneumaticcompression pump are effective and safe treatments for reducing lymphedema.However, any superiority of pneumatic compression pump to manual lymphaticdrainage could not be determined in this study.