Lupus nefritli hastalarda tedavi sonuçlarının değerlendirilmesi
Evaluation of treatment results in patients with lupus nephritis
  1. Tez No: 247629
  2. Yazar: CAHİT GÜNEŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA KELEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Sistemik lupus eritematozis, lupus nefriti, tedavi, remisyon, Systemic lupus erythematosus, lupus nephritis, treatment, remission
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Lupus nefriti (LN), Sistemik lupus eritematozisin mortalite ve morbiditesineneden olan organ tutulumlarındandır. LN tedavisi, önemli bir problem olmaya devametmektedir. Merkezler farklı tedavi protokolleri uygulamaktadır. Hiçbir protokol kesintedavi sağlamadığı gibi, remisyondaki bir hastada daha sonra hastalık alevlenmesigözlenebilmektedir. Bu çalışmada, merkezimizde takip ettiğimiz hastaların tedavisonuçlarını değerlendirmeyi, remisyon oranlarımızı ve remisyona etki eden faktörleriaraştırmayı amaçladık.Çalışmamızda, Ocak 2000?Aralık 2008 tarihleri arasında Atatürk ÜniversitesiTıp Fakültesi Nefroloji ve Romatoloji-İmmünoloji kliniklerinde böbrek biyopsisisonucu LN tanısı konularak tedavi başlanan 41 hastanın tedavi sonuçları retrospektifolarak değerlendirildi. Hastalara ait bilgilere hasta dosyalarından ulaşıldı. Hastalarınklinik, laboratuar ve demografik özelliklerinin remisyonla ilişkisi araştırıldı. Proteinürisi330 mg/gün altında olan hastalar remisyona girmiş grup olarak, 330 mg/gün'ün üstündeolan hastalar da remisyona girmemiş grup olarak gruplandırıldı.Bir yıllık tedavi sonrasında hastaların 24'ü (% 58.5) tam remisyona girdi. Yaş,cinsiyet, Anti ds-DNA, Kompleman 3 ve 4, aktivite ve kronisite indeksleri, serumkreatinin ve proteinüri düzeyleri ile remisyon arasında bir ilişki bulunamadı (p>0.05).Klas 3 LN olan hastaların idame tedavisinde kullanılan azatioprin veya mikofenolatmofetil (AZA/MMF) ile siklofosfamid (CyP)'in 6. ve 12. aydaki proteinüri düzeylerikarşılaştırldığında, AZA/MMF alan grupta proteinüri düzeyleri CyP grubuna göreanlamlı düzeyde azalmaktaydı (p=0.04).Lupus nefritli hastalarda uygulamış olduğumuz tedavi rejimlerine alınan yanıtlarliteratürdeki sonuçlarla benzerlik göstermektedir. Bununla birlikte LN'de tam remisyonhala sorun olmaya devam etmektedir. Daha etkili ve yan etkisi daha az olan yeni tedavirejimlerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Lupus nephritis (LN) is an organ involvement of systemic lupus erythematosusthat leads to disease related mortality and morbidity. Treatment of LN is still beingproblematic. Many different treatment protocols were being applied in centers. Not onlyany treatment protocol did not achieve absolute treatment but also patients who reachedremission may present with exacerbations. In this study, we aimed to evaluate treatmentresults of our patients, to investigate their remission rates and factors that affectremissions.We retrospectively investigate results of 41 patients who diagnosed lupusnephritis after kidney biopsy in Nephrology and Immunology-Rheumatologydepartments of Atatük University Medical Faculty Training Hospital between January2000 and December 2008. Demographic and clinic data of the patients and theirlaboratory results collected from patient records. The relationship between clinic,laboratory, demographic parameters and remissions were investigated. The patientsgrouped according to proteinuria levels; patients with proteinuria < 330mg/day regardedas under remission, patients with proteinuria ? 330 mg/day were put in uncontrolledgroup.At the end of 12 month of therapy 24 (58.5 %) of the patients were underremission. There was not any statistically significant relationship between; age, sex, antids-DNA, C4, activity indexes, chronicity indexes, serum level of creatinine, proteinurialevels and remission (p> 0.05). Serum C3 levels were found lower in patients who didnot undergo remission but this difference was not as strong as to regard statisticallysignificant (p=0.07). We compared class 3 LN patients at 6th and 12th months accordingto treatment protocols; AZA/MMF was significantly gave better results to putproteinuria levels under remission compared to CyP (p=0.04).In conclusion, response rates of our LN patients were similar with literatureresults. By the way it is still problematic to achieve complete remission in LN patients.Newer treatment regimes needed that has fewer side effects and higher effectivity.