Hemiplejik omuz ağrısı tedavisinde lokal kortikosteroid enjeksiyonu ve fizik tedavi modaliteleri kombinasyonunun, tek başına fizik tedavi modaliteleri etkinliği ile karşılaştırılması
Comparison of local corticosteroid injections and physical therapy applied together with only theraphy modalities on hemipleic shoulder pain treatment
- Tez No: 247627
- Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM ŞENE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: nme, hemiplejik omuz ağrısı, lokal kortikosteroid enjeksiyonu, Stroke, hemiplegic shoulder pain, local corticosteroid injection
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
?nme ya da serebrovasküler olay (SVO), beyin kan damarlarının oklüzyonu veyarüptürü sonucu olu?an, travmatik olmayan beyin hasarına bağlı motor kontrol kaybı, duyubozuklukları, kognitif bozukluk, konu?ma bozukluğu, dengesizlik ya da koma ile karakterizeani geli?en bir nörolojik defisit olarak tanımlanmaktadır. ?nme sonrasında hemiplejik omuzağrısı hastaların % 16-85?inde ortaya çıkmaktadır. Omuz ağrısı ve hareket kısıtlıklarıhemiplejik hastalarda üst ekstremite rehabilitasyonunu etkileyen önemli bir problemdir.Bununla birlikte hemiplejik omuz ağrısının tedavisi hakkında tartı?malar sürmektedir.Hemiplejik omuz ağrısının tedavisinde analjezikler, antispazmotikler, lokal kortikosteroidenjeksiyonları, fizik tedavi modaliteleri ve egzersiz tedavisi uygulanmaktadır. Ancak butedavi yöntemlerinin etkinliği ve birbirine üstünlüğü tartı?malıdır.Bu çalı?mada inme sonrası hemipleji/hemiparezi geli?en, adeziv kapsülit vesubakromiyal sıkı?ma sendromu tanısı alan 30 hasta randomize olarak iki gruba ayrıldı.Birinci gruba lokal kortikosteroid enjeksiyonuna ilaveten fizik tedavi modaliteleri ( hotpack,ultrasound, TENS ve egzersiz), ikinci gruba ise sadece fizik tedavi modaliteleri ve egzersiztedavisi uygulandı. Birinci gruba tedavinin ba?langıcında omuza bir kez lokal kortikosteroidenjeksiyonu yapıldı.Her iki gruba 3 hafta boyunca haftanın 5 günü olmak üzere 15 seans fiziktedavi ve egzersiz uygulandı.. Klinik değerlendirmede kısıtlılık için omuz eklem hareketaçıklığı gonyometrik ölçümleri, ağrı için vizüel analog skala (VAS), motor geli?imdeğerlendirmesi için Brunnstrom evrelemesi, tonus değerlendirmesi için modifiye Ashworthskalası (MAS) ve fonksiyonel değerlendirmede fonksiyonel bağımsızlık ölçeği (FIM)kullanıldı. Her iki grupta tedavinin etkinliği tedavi öncesi (T1), tedavi programının birincihaftası (T2) ve tedavi bitiminden sonra 4. Haftada (T3) olmak üzere tolam 3 kez, hem grup içihem gruplar arasında kar?ıla?tırıldı.Sonuç olarak her iki grupta da tedavi sonrası tüm parametrelerde istatistiksel olarakanlamlı iyile?meler görüldü. Ancak zamana göre iki grup kar?ıla?tırıldığında hiçbirparametrede anlamlı fark saptanmadı ve lokal kortikosteroid ve fizik tedavi modalitelerikombinasyonunun, sadece fizik tedavi modalitelerine üstünlüğü bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Stroke or acute cerebrovascular attack is a non-traumatic rapidly developing loss ofbrain function, caused by ischemia or hemorrhage of brain blood vessels. It can causepermanent neurological defisit such as loss of motor control, sense and cognitif disorders.Hemiplegic shoulder pain after stroke can be occur 16-85 % of the patients. Shoulder pain andreduced range of motion are common and important problems, that can prevent therehabilitation of the upper limb on hemiplegic patients. Nevertheless the treatment strategiesof hemiplegic shoulder pain still hosting some disagreement. Resolution of the conditiondepends on the diagnosis and effective treatment at the onset of the symptoms. Analgesics,antispasmodics, lokal corticosteroid injections, physical therapy modalities and exercisetherapy are commonly used on hemiplegic shoulder pain.In this study, 30 hemiplegic stroke patients with shoulder pain caused by adezivcapsulitis and impingement syndrome were randomized into two groups. One group recievedlocal corticosteroid injection and physical therapy modalities, whereas the other grouprecieved only physical therapy. Physical and exercise therapy were applied 3 weeks ( 5 daysof week) to both of the groups. Clinical outcome measures were pain, shoulder range ofmotion, motor development, spasticity and functional development. We used visual analoguescale for pain, goniometric measurement for range of motion, Brunnstrom staging for motordevelopment, modified Ashworth scale for spasticity and functional independencemeasurement for functional assessment. Measurements were made at baseline, first week ofthe treatment and 4 weeks after the treatment for all patients in the two groups. Comparisionwere made both in groups and between the two groups.In conclusion all of the outcome measures improved significantly in both groups bytime. However there were no statistically significant difference between two groups after thetreatment period. Results from this study suggest that, local corticosteroid injection andphysical therapy combination do not present any superiority to only physical therapymodalities.