İnsan plazmasında oksitosinin, atriyal natriüretik peptit, B-tip natriüretik peptit ve C-tip natriüretik peptit düzeyleri üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of oxytocin on atrial natriuretic peptide,B type natriuretic peptide and C-type natriuretic peptide levels in human plasma
  1. Tez No: 247640
  2. Yazar: ÖMER FARUK ÖZER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL BİLSEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oksitosin, ANP, BNP, CNP, doğum, hemodinami, Oxytocin, ANP, BNP, CNP, labor, hemodynamics
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Oksitosin kardiyovasküler sistemi endokrin veya nöroendokrin yolaklarla doğrudanveya nitrik oksit ve natriüretik peptitler gibi vazoaktif maddelerin salınımını uyararaketkileyen bir hormondur.Bu çalışmada amacımız oksitosin düzeylerinin çok yükseldiği bilinen doğumsürecinde oksitosin ve natriüretik peptit düzeylerindeki değişiklikler ile oksitosin venatriüretik peptit düzeyleri arasındaki ilişkiyi saptamak ve doğum sürecindekihemodinamik değişikliklere olası katkılarını araştırmaktır. Bu amaçla normal doğumyapan, 29 sağlıklı normotensif hamile kadından doğum öncesi aktif fazda, doğumdan15 dakika sonra ve doğumdan üç saat sonra olmak üzere 3 kez kan alınmıştır. Alınankanlarda NT-proANP, NT-proCNP ve oksitosin düzeyleri enzim immünölçümyöntemiyle, NT-proBNP düzeyi ise elektrokemilüminesans immünölçüm yöntemiylebelirlenmiştir.Elde edilen sonuçlarda plazma oksitosin düzeylerinin doğumdan hemen sonra doğumöncesi değerlerine göre anlamlı derecede arttığı, doğumdan 3 saat sonra ise tekrardüştüğü bulunmuştur. Plazma ANP seviyelerinin en yüksek düzeyine doğumdanhemen sonra ulaştığı ve doğumdan 3 saat sonra, doğum öncesi ve doğum sonrasıdeğerlerine göre anlamlı şekilde düştüğü bulunmuştur. BNP değerlerinin doğumöncesinden doğum sonrası 3. saate kadar giderek anlamlı bir şekilde artarken, CNPdeğerlerinin ise giderek anlamlı şekilde düştüğü gözlemlenmiştir.Ayrıca oksitosin değerlerinin aynı kanlardan ölçülen ANP değerleriyle pozitif yöndeistatistiksel olarak korelasyon gösterdiği ancak BNP ve CNP değerleriyle korelasyongöstermediği bulunmuştur.Sonuçlarımız doğum sürecinde yükselen oksitosinin, ANP salgılanmasında rolüolabileceğini göstermektedir. Ayrıca bulgularımız BNP'nin doğumdan sonra görülendiürez ve natriürezde ANP'den daha etkin rol oynayabileceğini ima etmektedir.CNP'nin ise doğum sürecinde azalmasının fizyolojik öneminin açıklanması için isedaha fazla araştırmalara gerek bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Oxytocin is a hormone that influence cardiovascular system by endocrine andneuroendocrine pathways directly and/or by stimulating the release of vasoactivemediators such as nitric oxide (NO) and natriuretic peptides.The aim of our study was to explore i) the changes in oxytocin and natriureticpeptide levels, ii) relation between oxytocin and natriuretic peptide levels, iii)possible role of natriuretic peptides on hemodynamic changes during labor andpostpartum, the time period in which the physiological level of oxytocin is very high.Three blood samples were collected from 29 healthy pregnant women undergoingvaginal delivery. The first sample was collected during active phase of labor, thesecond sample was collected 15 minutes after delivery and the last was collected 3hours after delivery. Blood levels of NT-proANP, NT-proCNP and oxytocin weremeasured by an enzymatic immunoassay. NT-proBNP was measured by anelectrochemiluminescent method.The results demonstrate that oxytocin levels significantly increase 15 minutes afterdelivery compared to the active phase of labor and decline 3 hours postpartum.Plasma ANP levels reach maximum levels shortly after delivery and declinesignificantly 3 hours postpartum compared to the levels of active phase of labor anddelivery. CNP levels decrease gradually while BNP levels increase from the activephase of labor to 3 h after delivery. Furthermore the concentration of oxytocinshowed a positive correlation with ANP concentration but no correlation with BNPand CNP.Our results indicate that oxytocin may be partly responsible from the elevations inANP levels during delivery. Moreover, our results indicate that BNP could play moreimportant role than ANP in postpartum diuresis and natriuresis. To clarify thephysiological importance of CNP decrease during labor and postpartum moreresearch is needed.