Periparturient dönem sütçü sığırlarda propilen glikol, methionin ve sodyum boratın metabolik profil üzerine etkileri
Effects of propylene glycol, methionine and sodium borate on metabolic profile in dairy cattle during periparturient period
- Tez No: 247808
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN CİVELEK
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Periparturient dönem, Propilen glikol, Methionin, Sodyum borat, Sütçü sığır
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 111
Özet
Sunulan çalışmada periparturient dönem Holstein ırkı, sağlıklı 24 sığır kullanıldı. Propilen Glikol (PG) (500 g/gün), Methionin (M) (15 g/gün) ve Sodyum Borat (B) (30 g/gün)'ın bazı hormon ve serum metabolitleri üzerine etkileri incelendi. Total protein (TP), albumin (ALB), kan üre nitrojen (BUN), total bilirubin (TBil), glukoz, trigliserit (TG), total kolesterol (TChol) ve bazı lipoproteinler (LDL, VLDL, HDL), esterleşmemiş yağ asidi (NEFA), ß-hidroksi butirik asit (BHBA), insülin (I), glukagon (G), (İ/G) ve bazı serum enzimlerini (AST, ALT, GGT) belirlemek için doğum öncesi (-15., -7. günler), buzağılama günü (0. gün) ve doğum sonrası (+7., +15. günler) kan örnekleri alındı.Çalışma süresince ALT ve GGT'de değişiklik belirlenmezken, tüm gruplarda AST aktivitesinin +7. ve +15. gün değerlerinin -15. ve -7. gün değerlerinden yüksek olduğu tespit edildi. Buzağılama gününe kadar (-15. günden 0. güne) tüm gruplarda BUN (Kontrol (K) p< 0.05 ve M, PG, B için p> 0.05), glukoz (M, PG, B ve K, p< 0.01), TBil (K, p> 0.05 ; M, PG, B için p< 0.05) ve NEFA (M, PG, B, K için p< 0.05) konsantrasyonlarında artışlar belirlenirken; TP (M, p< 0.05 ve PG, B, K için p> 0.05), HDL, LDL, VLDL, TG ve TChol (M, PG, B ve K için p< 0.05), konsantrasyonlarında azalma eğilimi belirlendi. Buzağılama günü M, PG ve B (p< 0.05) gruplarında insülin konsantrasyonlarının azaldığı belirlendi. K grubu ile karşılaştırıldığında -7. gün glukoz konsantrasyonları PG, M (p< 0.05) ve B'de daha yüksekti. Gruplar arasında -15., -7., +7. gün glukagon konsantrasyonları farklı (p< 0.05) bulundu. Doğumdan sonra M (+7. gün) ve B (+15. gün) gruplarında BHBA konsantrasyonları artmıştı.Methionin, Propilen Glikol ve Sodyum Borat uygulamalarından sonra metabolik profilde kaydedilen değişiklikler periparturient dönemde metabolik durumun iyileştirilmesinde bu bileşiklerin faydalı olabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study twenty four healthy Holstein cows in periparturient period were used. Effects of Propylene Glycol (PG) (500 g/d), Methionine (M) (15 g/d) and Sodium Borate (B) (30 g/d) on some hormone and serum metabolite were analyzed. To determine total protein (TP), albumin (ALB), blood urea nitrogen (BUN), total bilirubin (TBil) glucose, triglyceride (TG), total cholesterol (TChol) and some lipoproteins (LDL, VLDL, HDL), nonesterified fatty acids (NEFA), ß-hydroxybutyrate (BHBA), insulin (I), glucagon (G), I/G and some serum enzymes (AST, ALT, GGT) blood samples were collected in prepartum (-15., -7. days) calving (0. Day) and postpartum (+7, +15 days) periods.During this study, while there was no alteration in ALT and GGT, AST activities in +7., +15. day were significantly higher from -15., -7. in all groups. Until calving day (-15 to 0 days), concentrations of BUN (p< 0.05 for Control (C); p> 0.05 for M, PG, B), glucose (p< 0.01 for M, PG, B, C) TBil (p> 0.05 for C; p< 0.05 for M, PG, B), NEFA (p 0.05 for PG, B, C) HDL, LDL, VLDL, TG, TChol (p< 0.05 for M, PG, B, C), concentrations tended to decreased. On calving day, insulin concentration of M, PG, and B (p< 0.05) groups decreased. When compared with C group, -7 day glucose concentration were higher in PG, M (p< 0.05) and B groups. Among the groups -15., -7., +7. day glucagon conceration were different (p< 0.05). In M (day +7) and B (day +15) groups, BHBA concentrations increased postpartum.The recorded alterations in metabolic profile after Methionine, Propylene Glycol and Sodium Borate applications demonstrated that these compaunds would be useful in healing the metabolic status in periparturient period.Key Words : Periparturient period, Propylene glycol, Methionine, Sodium borate, Dairy cattle