Sorunlu ve normal periparturient dönem geçiren sütçü ineklerde postpartum sürecin değerlendirilmesi
The evaluation of postpartum period by using different diagnosis methods in dairy cows with or without periparturient problems
  1. Tez No: 138227
  2. Yazar: MESİH KOCAMÜFTÜOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIFAT VURAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Periparturient dönem, sütçü inekler, jinekolojik tanı yöntemleri, Dairy cows, gynecological diagnosis metods, periparturient period
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
96 ÖZET Sorunlu ve Normal Periparturient Dönem Geçiren Sütçü İneklerde Farklı Tanı Yöntemleri Kullanılarak Postpartum Sürecin Değerlendirilmesi Çalışmada, normal periparturient dönem geçiren inekler ile periparturient dönemde çeşitli reprodüktif sorunlar geçirmiş ineklerde kan serum progesteron ölçümleri, etken izolasyonu, rektal palpasyon, ultrasonografik ve vaginal muayene yöntemlerinin doğumu izleyen 20, 30 ve 40. günlerde kullanılmasıyla postpartum sürecin değerlendirilmesi ve uygulanan muayene yöntemlerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Sunulan çalışmada, bir işletmeye ait farklı yaş gruplarından 60 baş inek kullanıldı. Bu inekler normal periparturient dönem geçiren (Grup-1) ve anormal periparturient dönem geçiren (Grup-2) inekler olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Çalışmaya alınan her bir ineğin doğumu izleyen 20, 30 ve 40. günlerde vaginal muayene, rektal palpasyon, kornu uteri ve ovaryumların ultrasonografik muayenesi gerçekleştirildi. Anılan dönemlerde, kan serum progesteron değerini belirlemek amacıyla vena subcutanea abdominalis'ten kan örnekleri ve etken izolasyonu amacıyla servikal svab örnekleri alındı. Vaginoskopik muayenede vaginada biriken sıvının miktar ve karakteri belirlendi. Ultrasonografik muayene ile her iki komünün üst 1/3'lük dorsal kesitinin longutudinal çapları ölçüldü ve ovaryumlar üzerindeki folliküler ve luteal yapılar saptanarak ölçütleri belirlendi. Rektal palpasyon ile uterusun pelvik çatıya göre konumları değerlendirildi. Sunulan çalışmada; Grup-1 'de 10, Grup-2'de 7 ineğin doğumu izleyen 40 gün içinde düzenli ovaryum fonksiyonuna sahip olduğu belirlendi. Grup-1 'de 12 inekte inaktif ovaryum, 2 inekte dirençli luteal yapı, 6 inekte dirençli folliküler yapı belirlenirken, Grup-2'de anılan değerler sırasıyla 16, 4 ve 3 inek olarak gözlendi. Yirminci günde gebelik geçirmiş kornu çapları Grup-1 'de 3,707±0,614 cm, Grup-2'de 4,214±0,720 cm, gebelik geçirmemiş kornu çapları ise Grup-1 'de 3,025±0,650, Grup-2'de 3,41 1±0, 611 cm olarak belirlendi. Kırkıncı günde Grup- 1'de gebelik geçirmiş kornu çapı 2,716±0,670 cm, gebelik geçirmemiş kornu çapı ise 2,648±0,611 cm ölçülerek çapların birbirine yaklaştığı belirlendi. Grup- 2'de ise gebelik geçirmiş kornu çapı 3,130±0,705 cm, gebelik geçirmemiş olan kornu çapı da 2,763±0,707 cm olarak ölçülerek gebelik geçirmiş olan kornunun97 daha kalın olduğu sapandı. Her iki grupta da doğumu izleyen 20 ila 30. günler arasında gebelik geçirmiş kornuda, 30 ila 40. günler arasında ise gebelik geçirmemiş kornularda involüsyon oranının daha yüksek olduğu belirlendi. Anormal periparturient dönem geçiren ineklerde doğumu izleyen 20 (29 inek,%96,66) ve 30. günlerde (24 inek, %80) her iki kornudaki sıvı birikimi yüksek oranda +2 ve +3 düzeyinde bulunurken, 40. günde gruplar arasında farklılığın azaldığı gözlendi. Yirminci günde gerçekleştirilen rektal palpasyonlarda Grup-1'de 10 ineğin, Grup-2'de 22 ineğin uteruslarının abdominal boşlukta olduğu, 40. günde ise Grup-1'de 20, Grup-2'de ise 10 ineğin uteruslarının pelvik çatı içerisinde yer aldığı belirlendi. Doğumu izleyen 20 ile 30. günlerde Grup-1'de baskın mikroorganizma olarak E. co//' izole edilirken (20. gün 9, 30. gün 6 inek), Grup-2'de A. pyogenes yüksek oranda baskın mikroorganizma olarak izole edilmiştir (20. gün 14, 30. gün 11 inek), ancak bu baskınlık Grup-2'de doğumu izleyen 40. günde belirgin bir azalma gösterirken Grup-1'de değişkenlik göstermemiştir. Vaginada biriken akıntı karakterinin 20. günde Grup-1'de 14 inekte serömüköz, Grup-2'de 25 inekte purulent karakterde olduğu, 40. günde Grup-1'de 22 inekte akıntı saptanmazken benzer durum Grup-2'de 14 inekte gözlendi ve 9 inekte serömüköz, 3 inekte purulent karakterde akıntı saptandı. Grup-1'de I, II ve III. tohumlamalarda gebe kalan toplam inek sayısı 25, Grup-2'de ise 19 olarak belirlendi. Doğum-ilk tohumlama aralığı Grup-1'de 90,325±6,857, Grup-2'de 113,822±8,456 gün, doğum-gebe kalma aralıkları ise Grup-1'de 112,1825±2,579, Grup-2'de 1 41,7375±7,21 6 gün olarak belirlendi. Sonuç olarak; doğumu izleyen 40. güne kadar gerçekleştirilen jinekolojik muayenelerde rektal palpasyon, vaginoskopi, progesteron ölçümlerinin ve servikal svab örneklerinin değerlendirilmesinin önemli etkisi bulunmasına rağmen, ultrasonografik muayene yöntemi ovaryum fonksiyonları ve uterus involüsyonunun değerlendirilmesinde önemli bir tanı aracıdır. Anormal periparturient dönem geçiren ineklerde, gebe kalmayan ve doğum-gebe kalma aralığı uzun olan ineklerde doğumu izleyen 20 ve 30. günlerde gerçekleştirilen ultrasonografik muayenelerde her iki kornuda +3 düzeyinde yüksek oranda sıvı birikimi, vajinada purulent akıntı ve tümünde A. pyogenes izole edildi.
Özet (Çeviri)
98 SUMMARY The Evaluation of Postpartum Period by Using Different Diagnosis Methods in Dairy Cows with or without Periparturient Problems In this study, it was aimed to evaluate the postpartum period in cows with or without periparturient problems by serum progesteron measurements, isolation of agents, rectal palpation, ultrasonography and vaginal examination on 20, 30 ve 40th days postpartum and to compare the efficacy of these diagnostic methods. In the submitted study, 60 cows from a dairy herd in different ages were used. These cows were divided into 2 groups as, have had a normal (Group-1) and abnormal (Group-2) periparturient period. Cows were examined by vaginal inspection, rectal palpation and ultrasonography of uterine horns and ovaries on 20, 30 and 40th days following parturition. Blood samples from subcutan abdominal vein for serum progesterone measurements and cervical swabs for microbiological isolation were also taken on the same days. The longitudinal diameter of dorsal one third of the uteri horns and follicular and luteal structures on ovaries were measured by ultrasonography. The position of uterus to the pelvic inlet was evaluated by rectal palpation. In this study, it was determined that while 10 cows in group-1, 7 cows in group-2 had regular ovarium functions 40 days of postpartum. While the number of animals having inactive ovaries, persistent luteal and follicular structures were 12, 2 and 6 in Group-1, these number of animals in Group-2 were 16, 4 and 3, respectively. The diameter of the previously pregnant uterine horns were detected as 3,707±0,614 cm in Group-1 and 4,214±0,720 cm in Group-2 and the previously nonpregnant uterine horns were detected as 3,025±0,650 cm in group-1 and 3,411 ±0,611 cm in Group-2 in the 20th day. The diameter of the previously pregnant uterine horns were detected as 2,716±0,670 cm and previously nonpregnant uterine horns were detected as 2,648±0,61 1 cm in Group-1 and it was observed that the diameters get close each other. The diameters of the previously pregnant uterine horns were detected as 3,130±0,705 cm, previously nonpregnant uterine horns were detected as 2,763±0,707 cm in Group-2 and it99 was observed that previously pregnant uterine horn to be more thicker. It was found that the involution rates were higher in previously pregnant uterine horns on day 30-40 postpartum. On the 20th (29 cows, %96,66) and the 30th (24 cows, %80) days following the parturitions, while with the cows which had abnormal periparturient period, the drift of the liquid in both uterine horn was +2 and +3, on the 40th day the difference between the groups became less. When rectal palpation were done, the uterine horns were found in abdominal cavity in 10 cows in Group-1 and 22 cows in Group-2 on day 20 while they were in pelvic cavity in 20 cows in Group-1 and 10 cows in Group-2 on day 40. In Group-1, on days 20 and 30 postpartum, E. coli was found to be the dominant microorganism (9 on 20th and 6 on 30th days), A. pyogenes was dominant in Group-2 (14 on 20th and 11 on 30th day), but this dominance in Group-2 decreased on day 40 postpartum while not changed in Group-1. The characteristics of vaginal collection were seromucous in 14 cows in Group-1, purulent in 25 cows in Group-2 on day 20, although any discharge could be observed in 22 cows in Group-1 and 14 cows in Group-2 on day 40, whereas seromucous (9 cows) and purulent (3 cows) vaginal discharge were seen. After the first 3 services, 25 cows in Group-1 and 19 cows in Group-2 were diagnosed as pregnant. Parturition-first service and parturition-gestation intervals determined in study groups were 90,325±6,857 in Group-1 113,822±8,456 days in Group-2 and 112,1825±2,579 in Group-1, 141,7375±7,216 days in Group-2, respectively. As a result, although rectal palpation, vaginoscopy, progesterone evaluation and cervical svab sampling were useful in gynecological examinations conducted until day 40 postpartum, evaluation of ovarian functions of uterine involution by ultrasonography was an important diagnostic method. Ultrasonography of cows with periparturient problems which did not became pregnant or had longer parturition-gestation intervals performed on postpartum 20 and 30th days revealed that both uterine horns were filled with liquid at the drift of +3 and all of the cows had prulent vaginal discharge from which A. pyogenes were izolated.