Posterior Cranial Fossa yapılarından Pons ve Cerebellum'da yaşlanma ile oluşan değişikliklerin kadın ve erkekte Manyetik Rezonans Görüntüleme ile analizi
Analysis by Magnetic Resonance Imaging of variations in Posterior Cranial Fossa structures which are in Pons and Cerebellum with aging in men and women
  1. Tez No: 247839
  2. Yazar: ZEHRA ASLIHAN (ÇANCI) ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN ARİFOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, fossa cranii posterior, vermis cerebelli, pons, morfometri, midsagittal MRG, Anatomy, posterior cranial fossa, cerebellar vermis, pons, morphometry, midsagittal MRI
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma; midsagittal kesitte MRG üzerinde pons, cerebellum ve fossa cranii posterior'daki morfolojik değişikliklerin yaş ve cinsiyet ile ilişkisini değerlendirmek ve patolojik değişikliklerin ayırt edilmesine katkıda bulunmak amacıyla yapılmıştır.Nörolojik şikâyetleri nedeniyle MRG yöntemi uygulanan ve beyinde morfolojik değişikliğe yol açmış herhangi bir hastalık görülmeyen, yaşları 25-85 arasında değişen 72'si kadın, 78'i erkek toplam 150 kişiden elde edilen midsagittal MR görüntüleri değerlendirildi.Bu görüntüler bilgisayar ortamına aktarılarak referans noktaları belirlendi. Fossa cranii posterior alanı (FCPA), Pars basilaris pontis (BPA), Tegmentum pontis (TPA), Vermis cerebelli (VCA) alanı çizilerek ölçümleri bulundu. Elde edilen değerler, FCPA ile orantılandı. Sonuçlar kadın ve erkeklerde, istatistiksel olarak yaş ve cinsiyete göre değerlendirildi.Yapılan ölçümlerde, FCPA ortalama olarak erkeklerde 3564.41 mm², kadınlarda 3367.39 mm² olarak bulundu. İstatistiksel olarak erkek ve kadınlar arasında anlamlılık gösteriyordu.BPA, erkeklerde ortalama 393.14 mm2, kadınlarda ise 388.83 mm², TPA erkeklerde 199.68 mm², kadınlarda ise 193.90 mm² , VCA erkeklerde 1046.24 mm², kadınlarda ise 1013.35 mm² olarak ölçüldü. Bu ölçümler, cinsiyete göre anlamlılık göstermezken, FCPA'nına orantılığında VCA/FCPA oranı hariç cinsiyet farklılıkları gözlendi.Yaş gruplarına (dekatlara) göre ayrılarak yapılan değerlendirmelerde 25-34 yaş grubunda, erkeklerdeki BPA değerleri kadınlara göre daha büyüktü. Ayrıca45-54 yaş grubunda BPA/FCPA, TPA/FCPA oranında anlamlı bir farklılık vardı.Kadın ve erkeklerde yaşlanma ile BPA, TPA, VCA, FCPA ölçüm değerlerine ve bu değerlerin FCPA ölçüm değerine oranlarına bakıldığında, kadınlarda yaşlanma ile BPA, TPA, FCPA'ında bir değişiklik olmamasına karşın, VCA'ında yaşlanma ile küçülme belirlenmiştir. Ayrıca VCA/FCPA oranında kadınlarda yaşlanma negatif bir anlamlılık tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Analysis by Magnetic Resonance Imaging of variations in posterior cranial fossa structures which are in pons and cerebellum, with aging in men and womenThis study has been performed to assess the relationship between age and sex with morphological differences and to contribute to differentiate the pathological variations on the midsagittal cross-section, over MRG pons, cerebellum and posterior cranial fossa on 72 women, 78 males, a total of 150 persons with neurological complaints who were gone through MRI method and who have been found out to have no disease-related variations in their brains, aging 25-85 were evaluated on the basis of their midsagittal MR images.These images were then computerized to determine reference points. Posterior cranial fossa area (FCPA), Basilar part of pons area (BPA), Tegmentum of pons area (TPA), Vermis cerebelli area (VCA) have been generated to find out field measurements. The values obtained were directly rated with FCPA.Results were taken in women and men, statistically with respect to age and gender. In the measurements taken, FCPA on an average show 3564.41 mm² in men and 3367.39 mm² in women. Statistically, it shows a reasonability between men and women. BPA is on the average 393.14 mm² in men, and 388.83 mm² in women. TPA likewise is 199.68 mm² in men and 193.90 mm² in women. VCA has been measured 1046.24 mm² in men and 1013.35 mm² in women. These measurements showing no resemblance to gender , when rated with FCPA, without the special case in ratio of VCA/FCPA, showed gender variations.In the evaluation with respect to division in the age groups of 25-34, BPA values in men were greater than what were found in women. Additionally, between ages 45-54 BPA/FCPA, TPA/FCPA ratios had a reasonable differentiation. In men and women , with aging, when BPA,TPA,VCA, FCPA measurement values and their proportions to FCPA values were observed, in women with aging there were no signs of BPA, TPA, and FCPA differences. However VCA was observed to be shrinking in women with aging. In addition, VCA to FCPA ratio showed a negative significance in women.