Kahramanmaraş bölgesindeki ortaöğretim düzeyindeki sporcuların spor yaralanmalarında ilk yardım, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarındaki görüşlerinin incelenmesi
Review of the opinion of the sportsmen at high school level on first aid, physical therapy and rehabilitation applications in Kahramanmaraş region
  1. Tez No: 247848
  2. Yazar: GÜLSEN ALAGÖZ İMREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖKKEŞ ALPASLAN GENÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor yaralanmaları, ilk yardım, fizik tedavi, rehabilitasyon, Sports injuries, first aid, physical treatment, rehabilitation
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu araştırmanın amacı, Kahramanmaraş bölgesindeki, ortaöğretim düzeyindeki sporcu öğrencilerin ilk yardım, fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamalarıyla ilgili bilgi düzeylerinin belirlenmesidir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere literatür taraması yapılarak araştırmanın problemine ilişkin bilgilere yer verilmeye çalışılmıştır. Araştırma kapsamında Kahramanmaraş ili merkezinde bulunan 15 ortaöğretim okulunda okuyan 130 kız, 388 erkek öğrenci olmak üzere toplam 518 sporcuya anket uygulanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 15.0 paket programı kullanılmıştır. Araştırmaya katılanların kişisel bilgi değişkenleri (yaş, cinsiyet, vb.) frekans ve yüzde dağılımları bulunarak tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Elde edilen verilerin cinsiyete göre karşılaştırılmasında Khi-square testi kullanılmış ve sonuçların anlamlı olup olmadığı alfa 0.05 düzeyinde tespit edilmiştir.Çalışma sonucunda; sporcuların spor yaralanmalarına ilişkin ilk yardım bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Sporcuların yaralanma sonrasında fizik tedavi ve rehabilitasyon programına katılmadıkları ve yaşadıkları tedavi sorunları nedeniyle, spordan uzaklaşmaları yönünde ailelerinden baskı gördükleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the knowledge about the application of first aid, physical therapy and rehabilitation of the students who are exercising sports at high school level in Kahramanmaraş region. In order to actualize the aim of the research, it was attempted to be given information regarding the problem of the research by surveying the literature. Within the context of the research, a questionnaire was applied to 130 female and 388 male students in total 518 sportsmen in 15 high schools in the city center of Kahramanmaraş. SPSS 15.0 packaged software was used in order to evaluate the data. Descriptive statistics has been performed by finding out the personal information variables (age, sex etc.) frequency and the percentage distribution. By calculating the Chi-square (X²) values, it has been tested whether the relation is meaningful or not. The significance level has been defined as 0.05 in the tests.As a result of the research, it was determined that the level of first aid knowledge of the sportsmen about the sports injuries is insufficient. It was found out that the sportsmen do not attend to physical therapy and rehabilitation programe after the injury, and they are subjected to pressure by their families to alienate themselves from sports.