T1-T2 dil karsinomlarında boyun metastazlarının ve nükslerin belirlenmesinde apopitoz inhibitör proteini survivin'in rolü
The role of an apopitosis inhibitor protein survivin in metastasis and recurrence of the T1-T2 tongue squamous cell carcinoma
  1. Tez No: 247851
  2. Yazar: MURAT DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERCİHAN GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Apopitoz, dil, survivin, yassı epitel hücreli karsinom, Apopitosis, squamous cell carcinoma, survivin, tongue
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Dil yassı epitel hücreli karsinomlarında (YEHK) boyun metastazları sağkalımı önemli oranda azaltan bir etkendir. Oral kavitenin yoğun lenfatik ağı, özellikle dil karsinomlarında görülen atlayıcı metastazlar ve boyun hastalığının doğru evrelemesindeki kısıtlılıklar bu hastalarda boyunun elektif tedavisini gündeme getirmektedir. Primer tümör biyopsi örneklerinden çalışılabilecek bazı tümör belirteçleri ile boyun metastazı riskinin ve nükslerin önceden tahmini hastalara uygulanacak boyun tedavisi planının ameliyat öncesi doğru ve yeterli bir şekilde yapılabilmesine olanak sağlayabilir. Survivin apopitoz inhibitör proteini olup ve bazı karsinomlarda hastalığın seyri ile ilgili önemli ilişkileri gösterilmiştir. Bu çalışmada dil YEHK hastaların primer tümör biyopsi örneklerinde, survivin antikorlarıyla immünohistokimyasal çalışma yapılarak, boyun metastazları ve nükslerle ilişkisi araştırılmıştır.Hastalar ve Yöntem: Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Kliniği'nde 1991-2008 tarihleri arasında dil YEHK nedeniyle değişik tiplerde dil operasyonu ve boyun diseksiyonu yapılmış, Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı'nda YEHK tanısı almış hastalar geriye dönük olarak incelendi. Dosya bilgileri ve patoloji kayıtlarına ulaşılan 46 hasta vardı. Hastaların dosya kayıtları ve patoloji raporlarından cinsiyet, T değeri, N değeri, metastatik lenf nodu sayısı, diferansiasyon ve nüks bilgileri incelendi. Hastaların 27 tanesi histopatolojik olarak N0 idi. Boyunda histopatolojik olarak lenf nodu metastazı olan 19 hasta vardı. Hastaların 22` si erkek, 24'ü bayan ve ortalama yaş değeri 57,7 (27?81) idi. T değerleri 20 T1, 26 T2 olarak tespit edildi. Hastaların primer tümör biyopsi parafin bloklarından hazırlanan tümörü örnekleyen kesitlere streptavidin-biotin yöntemi ile survivin antikorları uygulandı. İstatistiksel yöntemler kullanılarak, hastaların boyun metastazları ve nüksleri ile survivin immünohistokimyasal boyanması arasında anlamlı fark olup olmadığı araştırıldı.Bulgular: Hastaların yaş, cinsiyet, tümörün T değerleri ve tümör diferansiyasyonu ile survivin boyanma yoğunluğu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı. Boyun metastazı olan 19 hastanın 15'i (%79) survivinle pozitif boyanırken, boyun metastazı olmayan 27 hastanın 16'sı (%59) survivinle pozitif boyandı. Nüksü olan 14 hastanın 11'i (%79) ve boyun nüksü olan 6 hastanın hepsi survivin ile pozitif boyandı.Sonuç: Boyun metastazı olan hastalarda survivin, istatistiksel olarak anlamlı olmasada daha fazla bulunmuştur. Daha geniş çalışmalarda istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edilebilir. Özellikle nüks olan hastalarda survivin pozitif boyanması dikkat çekicidir. Survivin ile pozitif boyananlarda gerek cerrahi gerekse ek tedavi açısından daha agresif davranılması düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In squamous cell carcinoma of the tongue, metastasis to the neck is a significant factor which reduces survival. The abundant lymphatic network of oral cavity, skip metastasis which are especially seen in tongue carcinomas, and the limitations of accurate staging of neck diseases bring about elective treatment of the neck. The prediction of the risk of neck metastasis and recurrence via tumor markers which can be studied from primary tumor biopsy specimens, can lead to planning the neck treatment procedure accurately and effectively. Survivin is an apopitosis inhibitor protein and in some types of cancers, its correlation with the prognosis of the disease is shown. In this study, by studying immunohistochemically with survivin antibodies in the primary biopsy specimens of tongue squamous cell carcinoma patients, its correlation with neck metastasis and recurrence was investigated.Patients and Method: 46 patients who had squamous cell carcinoma of tongue and underwent various types of glossectomy and neck dissections at Erciyes University Medical Faculty Department of Otorhinolaryngology Head and Neck Surgery between 1991-2008, were evaluated retrospectively. The patients? sex, TNM staging, tumor differentiation and recurrence rates were analysed. There were 22 male, 24 female patiens, whose mean age were 57.7 (27-81) .There were 20 T1, 26 T2 patient, 27 of the patients were No, 19 patients had metastatic lymph nodes in the neck. To the sections that are prepared from the primary tumor biopsy specimens of the patients, survivin antibodies were applied with streptavidin-biotin method. The correlation between neck metastasis and recurrence and survivins? immunohistochemical staining were analysed with statistical methods.Results: There were no significant difference between the patients age, sex, tumors T stage and tumor differentiation and survivin staining density. 15 (79%) of the 19 patients who had neck metastasis were stained by survivin, meanwhile 16 (59%) of the 27 patients who had no neck metastasis did. 11 (79%) of the 14 patients who had recurrence and all 6 patients who had neck recurrence only were stained by survivin.Conclusion: In the patients who had neck metastasis, survivin was found superlative even though it is not statistically significant. With further studies, results who are statistically significant can be reached. It is noteworthy that survivin is positive especially in patients who has recurrence. The prediction of prognosis with tumor markers stuided in primary tumor biopsy samples may help about making accurate and adequate neck treatment planning preoperatively.