Periferik variköz venöz yetersizlikli hastalarda plazma plazminojen aktivatör inhibitör-1 düzeylerinin araştırılması
Assesment of plasminogen activator inhibitor-1 levels in patients with peripheral varicose vein insufficiency
- Tez No: 247856
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİR KUBİLAY ŞENEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Peripheral venous insufficiency, varicose vein, PAI-1
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Periferik venöz yetersizlik venöz kapak yetersizliği, venöz akımda obstrüksüyon yapan nedenler veya ven duvarındaki anormallikler sonucunda yüzeyel venöz sistem, derin venöz sistem veya her ikisinde birden ortaya çıkabilen klinik bir tablodur. Primer variköz venöz hastalık erişkinlerde oldukça yaygın görülmekte olup çeşitli çalışmalarda %10-40 düzeyinde izlenmektedir.Primer variköz ven gelişiminde en önemli faktör genetik yatkınlık olup bunu yaş, kadın cinsiyet, hareketsizlik, obesite , kentsel yaşam tarzı izlemektedir. Klinik tablo komplikasyonsuz telenjektaziden yaygın variköz genişlemeler ve venöz ülsere kadar uzanabilmektedir.Bu çalışmada primer periferik variköz venöz yetersizlikli hastalarda plazma plazminojen aktivitör inhibitör-1 (PAI-1) düzeylerini hasta ve kontrol grubunda karşılaştırmayı amaçladık.Çalışma ve istatiksel analize kliniğimizde değerlendirilen 41 periferik variköz venöz yetersizlikli hasta ve benzer özelliklere sahip 37 kişilik kontrol grubu dahil edildi. Kardiyovasküler risk faktörleri ve erkek hastalarda varikosel varlığı sorgulandı. Tam kan sayımı, rutin biyokimyasal analiz tüm hasta ve kontrol grubunda değerlendirildi. Plazma PAI-1 düzeleri PAI-1 Assay Max Human Plasminogen Activator Inhibitor 1 ELISA kits ile ölçüldü.Hasta ve kontrol grubu arasında kardiyovasküler risk faktöerlerinin varlığı, vücut kitle indeksi ve varikosel varlığı açısından istatiksel farklılık izlenmedi. Bununla birlikte PAI-1 plazma seviyeleri primer venöz yetersizlikli hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı düşük bulundu. Ayrıca yapılan lojistik regresyon analizinde ( kardiyovasküler risk faktörleri, vücut kitle indeksi, PAI-1 düzeyleri dahil edilerek) primer variköz ven varlığı ile PAI-1 düzeyleri arasındaki anlamlı ve bağımsız ilişki ortaya kondu.Çalışmamızda varisli hastalarda koagülasyon sistemi aktivitesinde artışla birlikte PAI-1 düzeylerinde azalma ile fibrinolitik sistem aktivitesinde olası artış olabileceği gösterildi. Fibrinolitik sistemde aktif plazmin MMP aktivasyonuna yol açarak medyal hasar ile varis gelişiminde rol oynamaktadır. Sık görülen bu sağlık probleminde PAI-1 ve fibrinolitik sistem bir tedavi hedefi olarak dikkate değer görünmektedir.Azalmış PAI-1 seviyeleri artmış fibrinolitik aktiviteyi yansıtırken, bu azalma matrix metalloproteinazlarda (MMP) artışa neden olarak extrasellüler matrix remodelinginde rol oynayabilir. Bu bulgular ışığında gelecekte yapılacak çalışmalar periferik variköz ven ve dilate vasküler hastalıklarda PAI-1 ve MMP sisteminin patogenezdeki rolünü anlamamızı sağlayabilir.Anahtar kelimeler : Periferik venöz yetersizlik, variköz ven, PAI-1
Özet (Çeviri)
Peripheral venous insufficiency is clinical disease which occurs as a result of venous valve insufficiency, venous flow obstruction, vessel wall structural abnormality in either deep or superficial venous system. Primary venous disease is frequently seen in adult patients ranging 10% to 40 % in clinical studies.The most important factor in the pathogenesis of primary varicose vein is genetic predisposition and followed by age, gender, immobility, obesity and urban life style. The clinical manifestation of disease varies from simple formation of telengiectasia to severe varicose dilatations and venous ulcers.In this study we aimed to assess and compare plasma levels of plasminogen activator inhibitor-1 in patients with primary varicose vein and control subjects.Study population consisted of 41 patients with primary venous insufficiency and 37 age and gender-matched healthy subjects comprised the control group. Cardiovascular risk factors and presence of varicocele in male patients were recorded. Routine biochemical and complete blood cell analysis were performed in all patients and control subjects. Plasma levels of pai-1 were measured by PAI-1 Assay Max Human Plasminogen Activator Inhibitor 1 ELISA .kits.There were not statistically significant differences between patients and control subjects in respect to cardiovascular risk factors, body mass index and presence of varicocele. However plasma levels of pai-1 was significantly lower in patients with primary venous insufficiency than that of control subject. Additionally logistic regression analysis (by including all cardiovascular risk factors, body mass index and pai-1 levels) revealed that pai-1 level was significantly and independently associated with the presence of primary varicose vein.Although the decreased levels of pai-1 reflects increased fibrinolytic activity, this decreased activity might play a role in extracellular matrix remodeling by increasing matrix metalloproteinase enzymes. This finding provokes further studies to understand the role of pai-1 and MMP system in the pathogenesis of peripheral varicose vein and dilating vascular disease as well.