Düşük ve yüksek dereceli glial tümörlü hastalarda total oksidan ve total antioksidan kapasitenin karşılaştırılması
Comparison of total oxidant and total antioxidant capacity in patients with low and high grade gliomas
  1. Tez No: 247877
  2. Yazar: KADİR ÇINAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ALPTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Glial tümör, Oksidatif stres, Toplam antioksidan seviye, Toplam oksidan seviye, Glial tumor, Oxidative stress, Total antioxidant status, Total oxidant status
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışmada glial kitlesi olan hastalarda, hem tümör dokusu hem de plazma ortamındaki oksidatif değişikliklerin araştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca düşük ve yüksek dereceli gliomalar arasında bu açıdan fark olup olmadığı da araştırılmıştır. Çalışma 16 düşük, 20 yüksek dereceli gliomalı hasta ve 20 sağlıklı gönüllünün oluşturduğu kontrol grubu olmak üzere 56 bireyde yapıldı. Tümör gruplarından ameliyat öncesi kan ve ameliyat sırasında tümör dokusu örnekleri alındı. Kontrol grubundan ise sadece kan örnekleri alındı. Örneklerde Erel'in spektrofotometrik yöntemi ile TAS (total antioksidan seviye), TOS (total oksidan seviye) ve OSİ (oksidatif stres indeksi) ölçüldü. Yapılan ölçümlerde tümör gruplarının plazma TAS ve TOS değerleri kontrol plazmalarına oranla istatistiksel olarak anlamlı düşüktü (p0.05). Ayrıca yüksek ve düşük dereceli glioma olgularının plazma örneklerinde de TAS, TOS ve OSİ açısından gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Tümör dokusu örneklerinde ise yüksek dereceli gliomaların TAS ve TOS düzeylerinin düşük derecelilere göre istatistiki olarak anlamlı derecede yüksek olduğu (p0.05). Glial tümörlerde histopatolojik derece arttıkça oksidatif dengenin değişkenlik gösterdiği fakat bu durumun plazmaya yansımadığı gözlenmiştir. Kanda hem oksidatif hem de antioksidatif maddelerin sağlıklı bireylere oranla azaldığı izlenmektedir. Büyük olasılıkla bu tür patolojilerde, oksidan maddeleri azaltmak için çalışan antioksidanların bizzat kendileri de tüketime bağlı olarak azalmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we aimed to investigate the oxidative - antioxidative balance in both glial tumor tissue and plasma samples. In addition, differences between low and high grade gliomas were investigated from this point of view. The study has been performed totally in 56 individuals. 16 of them were low grade glioma, 20 of them were high grade glioma and 20 healthy individuals were planned as the control group. Blood samples were taken from tumor groups before the operation and tumor tissue samples were taken during the operation, only blood samples were taken from the control group. TAS (total antioxidant level), TOS (total oxidant levels) and OSI (oxidative stress index) were measured in tumor and plasma samples using Erel?s spectrophotometric method. The TAS and TOS levels in plasma samples of both groups were statistically lower when compared to healty individuals (p0.05). In addition, there were no significant differences statistically in plasma TAS, TOS and OSI levels among the high and low grade glioma goups. In tumor samples, it is observed that TAS and TOS levels in patients with high grade gliomas were statistically higher than patients with low grade gliomas (p0.05). If the histopathological grade of the glial tumors increases, oxidative-antioxidative homeostasis in the tumor tissue shows more variability, but this reflection is not observed in the plasma. It is also observed that both oxidant and antioxidant substances were decreased in blood when compared to healthy individuals. In this type of pathologies, antioxidants is probably decreased because of their own consumption in order to reduce oxidants.