Hasta, hasta yakınları ve sağlık profesyonelleri gözüyle hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesi
Quality of life of hemodialysis patients according to patients, family members and healthcare personnel
- Tez No: 247917
 - Danışmanlar: PROF. DR. RUKİYE PINAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nefroloji, Nursing, Nephrology
 - Anahtar Kelimeler: Aile üyeleri, hemodiyaliz, hasta, hekim, hemşire, yaşam kalitesi, Family member, hemodialysis, patient, physician, nurse, quality of life
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 89
Özet
Bu araştırma, hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesi ve yaşam kalitesini etkileyen faktörler ile hasta, hasta yakını, hekim ve hemşirelerin hastaların yaşam kalitesine ilişkin algılarının karşılaştırılması amacıyla yapıldı. Veriler SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplandı. Hemodiyaliz hastalarının yaşam kalitesi orta ve düşük düzeydedir. Hastaların yaşam kalitesi, sosyo-demografik özelliklerden kadın cinsiyeti, ileri yaş, çalışmama, kötü ekonomik durum; hastalık ile ilgili özelliklerden hemodiyalize giriş yolunun katater olması, diyabet ve kronik kalp hastalığına sahip olma, hemodiyaliz süresinin uzun olması, düşük albümin ve düşük kreatinin düzeyinden olumsuz yönde etkilenmektedir. Hasta yakınları ve hekimlerin hastalara ilişkin yaşam kalitesi algıları hastalara göre düşük, hemşirelerin yüksektir. Sonuç olarak hemodiyaliz tedavisi gören hastaların yaşam kalitesi sosyo-demografik özellikler, sağlık durumu ve hemodiyalize ilişkin özelliklerden etkilemekte; hasta, hasta yakını ve sağlık profesyonellerinin yaşam kalitesi algıları birbirinden farklılık göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out with the aim of identifying the quality of life (QOL) of hemodialysis patients and the factors affecting their QOL, and to compare patients, their family members, physicians and nurses in terms of their perceptions regarding patients?QOL. SF-36 Health Survey was used to collect the data. Patients typically have low to moderate levels of QOL. Factors that adversely affect QOL in this population include female sex, advanced age, being unemployed, poor economical status and catheterization for hemodialysis, presence of diabetes and/or chronic heart disease, prolonged treatment with hemodialysis, low albumin and low creatinine levels. The level of patients? QOL perceived by family members and physicians were lower than patients? self-perceived QOL level, while nurses? perception was poorer than the patients? self-perceived QOL level. In conclusion, Hemodialysis patients? QOL is affected by sociodemographic attributes, health status and hemodialysis-related attributes; patients, family members and healthcare professionals differ in terms of QOL levels they perceive.