Diabetes mellituslu hastalarda yorgunluk ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluating the fatigue and qualty of life of diabetes mellitus patients
- Tez No: 247918
 - Danışmanlar: PROF. DR. BİRSEN YÜRÜGEN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Diyabetus Mellitus, Yorgunluk, Yaşam Kalitesi
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 185
Özet
Araştırma, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi diyabet polikliniğine başvuran diyabetli hastaların yorgunluk ve yaşam kalitesini değerlendirmek amacıyla, tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Karşılaştırmalı, tanımlayıcı bir çalışma olan bu araştırma kapsamına, diyabet polikliniğine gelen ve araştırmaya katılmayı kabul eden 1050 diyabetli hasta alındı. Veriler; 01.04.2009 ve 01.05.2009 tarihleri arasında, demografik bilgileri içeren anket formu, Yorgunluk için Görsel Benzerlik Skalası ve SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği (The MOS 36 İtem Short Form Healt-SF-36) kullanılarak toplandı. Veriler; bilgisayar ortamında ?İstatistiksel Metotlar, Shapiro-Wilk ve Kolmogorov Smirnov Testi, Kruskall Walis Testi, Mann Whitney U Testi, Pearson Korelasyon Katsayısı ile değerlendirildi. Diyabetli hastaların %57,9'u kadın ve %42,1 erkek, %73.3'ü de 11 yaş ve üzerindedir. Hastaların bütün demografik özellikleri yorgunluk ve enerji skalası puan ortalamalarına göre istatistiksel olarak anlamlıdır(p?0.05).Yaş arttıkça, eğitim durumu düştükçe,ekonomik durum iyiden kötüye gittikçe yorgunluk puan ortalaması artmaktadır. Dul ve evlilerin bekar olanlara göre, ev hanımlarının diğer meslek gruplarına göre, ilaç kullananların kullanmayanlara göre yorgunluk puan ortalaması yüksek bulundu. Diyabet hastaların %9,7'si ilaç kullanmıyor, %50,6'sı tablet ilaç, %12,4'ü insülin ve %27,3'ü insülin+ tablet ilaç kullanmaktadır. Tablet ilaç+insülin kullanan hastaların genel sağlık, genel ruh sağlığı ve enerji/canlılık puan ortalaması tablet ilaç kullananlara göre anlamlı derecede düşük bulundu(p?0.05). Diyabet hastalarının %45,7'sinin kronik hastalığı yok iken %54,3'ünün kronik hastalığı vardır. Diyabete eşlik eden kronik hastalığı olmayan kişilerin genel sağlık ve genel ruh sağlığı puan ortalaması diyabete eşlik eden başka kronik hastalığı olmayan bireylere göre anlamlı derecede düşük bulundu(p?0.05). Diyabette metabolik kontrolün iyi olmadığını gösteren kronik komplikasyonlar diyabetik bireyin yorgunluğunu anlamlı derecede arttırdığı ve kronik komplikasyon olan kişilerin olmayanlara göre yaşam kalitesi alt boyutlarından alınan puanlar anlamlı derecede düşük bulundu(p?0.05).
Özet (Çeviri)
This project has been planned description of appreciate for life qualification and fatigue of diabetic patient and referred who are applied Cerrahpaşa Medical Faculty. This comparison and definitive investigation referred 1050 patient the who are visited diabetic policlinic and replied of our questionnaire, all data base referred as follows sourcing; the questionnaire form which is including demographic information and date of between 01.04.2009 and 01.05.2009, for the fatigue referred visual resemblance scale and The MOS 36 Item Short Form Health-SF 36, all data base compared in computer environment with the statics method, Shapiro-Wilk, Kolmogorov Smirnov Test, Kruskall Walis Test, Mann Whitney U Test, Pearson Korelasyon coefficient.