İletişim ve Sağlık İletişimi
Communication and Health Communication
- Tez No: 371285
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FİKRET GEZGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Communication, Health Communication, Health Workers
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı; iletişim kavramından hareketle, sağlık iletişimine odaklanmak gerek sağlık profesyonelleri gerekse de sağlık hizmeti ihtiyacı duyan hasta ve hasta yakınlarının sağlık iletişimi durumlarını değerlendirmektir. Bu amaçla çalışma, iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde iletişim konusunda genel bilgiler sunulmuş, ikinci bölüm de ise sağlık iletişimi kavramı ve sağlık hizmet sunucularında sağlık iletişimi konusuna yer verilmiştir. Çalışmada literatür tarama yönteminin yanı sıra, mesleki bilgi ve deneyimlerden faydalanılmış, gözlemlere yer verilmiştir. Sağlık hizmetinde yer alan tüm sağlık profesyonellerinin birbirleriyle, hasta ve hasta yakınları ile kurduğu iletişimin kalitesi ve etkililiği, sağlık hizmetlerinin sonucunu etkileme özelliğine sahiptir. Bu bağlamda, sağlık profesyonellerinin birbirleriyle, hasta ve hasta yakınlarıyla iletişim kurma biçimleri incelenmiştir. Sağlık iletişimi ile ilgili yapılan çalışmalarda sağlık profesyonellerinden daha çok hekim-hasta ve hemşire-hasta iletişimi üzerinde durulduğunu göstermektedir. Sağlık profesyonelleri ve hasta arasındaki iletişimsizliğin en büyük sebebinin sağlık hizmetlerinin özelliklerinden kaynaklandığı ve bu özelliklerden de en çok etkileyenin bilgi asimetrisi olduğu görülmektedir. Yani sağlık profesyonellerinin tıbbi terimlerin kullanması hasta ve hasta yakınlarıyla olan iletişimi zorlaştırmaktadır. Hem hasta hem hizmet profesyonellerinin memnuniyeti iletişimin olumlu ya da olumsuzluğuna göre değişmektedir. Hasta ile sağlık profesyonelleri arasında kurulan kaliteli bir sağlık iletişiminin hasta bireyin sağlığına kavuşmasında etkililiği göz ardı edilmemelidir. İletişim becerileri yönünden donanımlı sağlık profesyonellerinin varlığı, hasta sağlığı ve memnuniyeti üzerinde ve kurumun başarılı olmasında büyük rol oynamaktadır. Anahtar Kelimeler : İletişim, Sağlık İletişimi, Sağlık Profesyonelleri
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; Starting from the concept of communication, health communication and health professionals need to focus on health care as well as patients and their relatives who need to contact their health status was evaluated. In this study, is composed of two parts. The first section provides general information about the communication was also the second part of the concept of health communication and health communication issues in health care has been given to the server. In the study of the literature review, as well as professional knowledge and experience have benefited from the observation are given. All health care professionals involved in healthcare with each other, the communication established with patients and the quality and effectiveness of health services, have the ability to influence the outcome. In this context, health care professionals with each other, communicate with patients and their relatives were studied forms. Health communication studies from healthcare professionals regarding patient-physician and nurse-patient communication more focused on shows that. Of communication between health professionals and patients, the major reason is due to the specificities of health services and the most influential of these features is observed that the information asymmetry. So health professionals use medical terminology is complicating their communication with patients and their relatives. Satisfaction of both patient and professional communication services varies according to the positive or negative. Established between the patient and the health care professionals of a high quality health communication effectiveness in restoring the health of individual patients should not be ignored. Communication skills of health care professionals equipped in terms of assets, on patient health and satisfaction plays a major role in the success of the institution.