Kolon adenokarsinomlarında D2-40 immünreaktivitesinin klinikopatolojik parametrelerle karşılaştırılması
Comparison of D2-40 immunoreactivity with clinicopathologic parameters in colon adenocarcinomas
- Tez No: 247934
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. EMİN GÜLDÜR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Kolon, Karsinom, İmmünohistokimya, D2-40, Lenfanjiogenez, Colon, Carcinoma, İmmunohistochemistry, D2?40, Lymphangiogenesis
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Kolon karsinomları kanserden ölümlerin önde gelen nedenlerindendir. Birçok organda olduğu gibi kolon karsinomlarında da lenf nodlarına metastaz önemli bir prognostik faktördür. Lenfanjiogenez, lenf noduna metastazın erken göstergesidir. Çalışmamızda kolon karsinomlarında D2-40 ile boyanan lenfatik sayılarının bazı klinikopatolojik parametrelerle ilişkisini araştırmayı amaçladık.Yöntem ve Gereçler: Bu çalışmada, 2002-2009 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında kolorektal karsinom tanısı almış 60 vaka incelenmiştir.Bulgular: Çalışmamızda 3 büyük büyütme alanında ortalama normal kolon submukozasında 7, intratümöral alanda 10, peritümöral alanlarda 24 lenfatik damar sayıldı. Normal kolon submukozası ile peritümöral ve intratümöral alandaki lenfatik sayıları arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,000, p=0,000). Aynı şekilde peritümöral ve intratümöral lenfatik sayıları arasında da istatistiksel açıdan anlamlı farklılık bulundu (p=0,013). İntratümöral lenfatik sayısı, lenfatik tümör invazyonu pozitif olan vakalarda daha yüksektir ve sonuç istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,043). D2-40 kullanılarak lenfatik tümör invazyonu tespit edilen vaka sayısı hematoksilen eozin boyası ile belirlenen vaka sayısından daha yüksektir ve istatistiksel olarak anlamlıdır (p=0,001).İntratümöral ve peritümöral alanlardaki ortalama lenfatik sayıları ile grade, lenf nodu metastazı ve evre arasında anlamlı bir ilişki gözlenmemiştir (p > 0,05).Sonuçlar: Sonuç olarak D2-40'ın lenfatik tümör invazyonlarının tespitinde hematoksilen eozin'e göre daha avantajlı olduğu saptanmıştır. Normal kolon submukozasında, intratümöral ve peritümöral alanlarda D2?40 ile saptanan ortalama lenfatik damar sayıları birbirleri ile karşılaştırıldıklarında sonuç istatistiksel olarak anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: : Colon carcinomas are one of the most prevalent causes of death from cancer. As in most organs, in colon carcinomas too, metastasis to lymph nodes is an important prognostic factor. Lymphangiogenesis is the early indication of metastasis to lymph node. In our study we aimed at investigating the relationship of D2-40 stained lymph numbers with some clinicopathologic parameters in colon carcinomas.Materials and Methods: In the present study, 60 cases diagnosed as colorectal carcinoma at Harran University Medicine Faculty Pathology Department between, 2002-2009 were examined.Findings: In three high power field, 7 lymphatic veins were counted in average normal colon submucosa, 10 in intratumoral field and 24 in peritumoral fields. A statistically significant correlation was found between lymphatic numbers in normal colon submucosa and peritumoral and intratumoral fields (p=0,00, p=0,00). Also, another statistically significant correlation was observed between peritumoral and intratumoral lymphatic numbers (p=0,013). Intratumoral lymphatic number is higher in cases with positive lynphatic tumor invasion and the finding is statistically significant (p=0,043). The number of the cases detemined as lymphatic tumor invasion using D2-40 is higher than the cases determined with hematoxylin-eosin stain and is statitistically significant (p=0,001).No significant correlation was found between average lympatic numbers and grade, lymh node metastasis and stage in intratumoral and peritumoral fields (p > 0,05).Results: To conclude, D2-40 is found to be more adventageous than hemaxylin-eosin in determining lymphatic tumor invasions.The finding is statistically significant when lympatic vein numbers obtained with D2-40 in normal colon submucosa, intratumoral and peritumoral fields are compared with each other.