Prostat adenokarsinomunda Kİ-67 ve P53'ün immunohistokimyasal ekspresyonlarının tanı ve derecelendirmede (Gradeleme) önemi
The importance of immunohistochemical expressions of KI-67 and P53 in diagnose and grading in prostate adenocarcinoma
  1. Tez No: 247933
  2. Yazar: ARZU SİZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. İLYAS ÖZARDALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat, adenokarsinom, immunohistokimya, P53, Ki-67, Prostate, adenocarcinoma, immunohistochemistry, P53, Ki-67
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Çalışmamızda farklı diferansiyasyon derecelerine sahip prostat karsinomları arasında p53 ve Ki-67 boyanma ile farklılık olup olmadığını göstermeyi amaçladık.Yöntem ve Gereçler: Bu çalışmada, 2004-2009 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalında prostat adenokarsinomu ve prostatik intraepitelyal neoplazi tanısı almış 64 olgu incelenmiştir.Bulgular: Çalışmamızda tüm olgular p53 ve Ki-67 markırları ile değerlendirmeye alındı. P53 ile yapılan çalışmada 64 olgudan 8 tanesinde pozitiflik saptanmış olup, genel pozitiflik oranı % 12,5'dir. İyi ve orta diferansiye olgularda boyanma izlenmezken, az diferansiye olguların % 27,6'sında pozitiflik saptandı. Bir olguda tümör çevresinde yüksek gradeli prostatik intraepitelyal neoplazi alanında orta şiddette boyanma gözlendi. Yapılan istatiksel analiz sonucunda p53 ile tümör diferansiyasyonu arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p=0,001).Ki-67 ile yapılan çalışmada sadece 4 olguda pozitiflik saptanmış olup, genel pozitiflik oranı % 6,25'tir. Pozitiflik az diferansiye olgularda izlendi. Ki-67 boyanma ile diferansiyasyon arası ilişki istatiksel olarak anlamlıydı (p=0,036).Sonuçlar: Çalışmamızda, yüksek gradeli prostat karsinomu olgularında Ki-67 ve p53 ile boyanma saptandı. Diğer olgularda her iki markır da negatif bulundu. Bu markırların diğer parametrelerle birlikte çalışıldığında, tümör grade'ini belirlemede faydalı olabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: In the present study, we tried to show if there is a difference with p53 and Ki-67 staining between prostate carcinomas of various differentiation grades.Methods and Materials: In this study, we investigated 64 cases diagnosed with prostate carcinoma and prostatic intraepithelial neoplasia between 2004-2009 in the Pathology Department of Harran University Faculty of Medicine.Findings: In our study, All the cases were examined with p53 and Ki-67 markers. In the study done with p53, of 64 cases, 8 had positivity and the general positivity percentage was 12,5%. No staining was observed in well and moderate differentiated cases while positivity was seen in 27,6% of poor differentiated cases. In one cases, staining of medium charecter was found in high-grade prostatic intraepithelial neoplasia area around the tumour. As the result of statistical analysis, a significant correlation was observed between p53 and tumour differentiation (p=0,001).As for the Ki-67 study, only 4 cases had positivity and general positivity was 6,25%. Positivity was seen in poor differentiated cases. The correlation between Ki-67 staining and differentiation was statistically significant (p=0,036).Results: In our study, staining was found with Ki-67 and p53 in high grade prostate carcinoma. Both markers were negative in the other cases. It is concluded that, when these markers are studied along with other parameters, they can be useful in determining tumour grade.