Bel fıtığı olan hastalarda prolidaz aktivitesinin belirlenmesi ve oksidatif stres indeksi ile karşılaştırılması
Determination of prolidase activity and comparison with oxidative stress index in patients with intervertebral disc hernia
- Tez No: 247935
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN AKSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: İntervertebral disk, prolidaz, total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeksi, Intervertebral disc, prolidase, total oksidative status, total antioksidative status, oksidative stres index
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Vücut proteinlerinin % 30 gibi büyük bir miktarını oluşturan ve özellikle ekstrasellüler matriksin temel bileşeni olan kollajenin yapısındaki amino asitlerin yaklaşık % 25'ini prolin ve hidroksiprolin oluşturmaktadır. Bu iki amino asiti içeren dipeptid ve tripeptidleri yıkan tek enzim olması nedeniyle prolidaz kollajenin yıkımında ve prolinin kollajen yapımı döngüsüne yeniden katılımında aktif görev almaktadır. Bu nedenle prolidaz aktivitesinin kollajen yıkım ve yapım (turnover) hızıyla direkt olarak ilişkili olması beklenir. Yoğun kollajen yapıdan meydana gelen intervertebral disk (IVD)'de yaş ile birlikte giderek artan dejenerasyon ve buna bağlı olarak gelişen kollajen hasarı lomber disk hernisi gelişiminde önemli bir predispozan faktör olarak görülmektedir. Ayrıca IVD'te oksidatif stres artışı da mevcutsa dejenerasyon ve kollajen hasarı daha da şiddetlenecektir.Biz bu çalışmada, insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bel fıtığı olgularında kollajen hasarını, bu güçlü proteinin metabolizmasındaki değişiklikler için biyokimyasal göstergelerden biri olan prolidaz enzim aktivitesini tayin ederek ve ayrıca total oksidatif-antioksidatif durumu belirleyerek oksidatif hasarın mevcut olup olmadığını ortaya koymayı, bunların yanısıra mevcut parametreleri birbirleriyle ve sağlıklı bireylerin değerleriyle karşılaştırarak aralarında korelasyon olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Çalışmaya benzer yaş ortalamasına sahip 75 bel fıtığı tanısı almış hasta ve 70 sağlıklı birey dahil edildi. Prolidaz enzim aktivitesini fotometrik bir metod olan Modifiye Chinard Yöntemi ile ve oksidatif stres seviyelerinin belirlenmesi için plazmada total oksidan seviye (TOS) ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi için total antioksidan seviye (TAS) tam otomatik kolorimetrik yöntemle sonuç veren REL® Assay ticari kitleriyle çalışıldı. TOS/TAS oranı hesaplanarak oksidatif stres indeksi (OSI) bulundu.Sonuç olarak bel fıtığı olan hastalarda kontrol grubu ile mukayese edildiğinde prolidaz enzim aktivitesinde anlamlı artış, TOS seviyesinde artış, TAS seviyesinde ise azalma olduğu saptandı. OSI değerleri hasta grubunda kontrole göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu bulgular ışığında bel fıtığı olan hastaların şiddetli oksidatif hasara maruz kaldığı ve kollajen metabolizmasının da hızlanmış olduğu görülmektedir. Buna göre bu hastalara destekleyici tedavi olarak antioksidan vitamin veya suplementlerin verilmesinin hastalığın tedavisine katkı sağlayacağını ve prolidaz enzim aktivitesinin tayininin de hastalığın ciddiyeti hususunda fikir vereceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
25% of amino acids found in the composition of Collagen which forms of 30% of the body proteins and particularly a basic component component of the ekstrasellüler matrix are prolin and hydroxyprolin. Since prolidase is the only enzyme breaking di-and tri-peptides containing these two amino acids, it takes active role in the break-down of collagen and re-use of proline in the collagen turn-over. Therefore, it is expected that prolidaz activity is directly related to collagen break-down and re-synthesis (turnover). In IVD having condense collagen structure degeneration which increases together with aging and collagen damage due to this, is thought to be an important prediposan factor in lomber disc hernia. Beside that if there is an increase in oxidative stress, degeneration and collagen damage will be more severe.In this study, we aimed to find out collagen damage in patients with lomber disc hernia which affects their life negatively, and additionally, to detect total oksidative-antioksidative status and also to determine correlations, if there is any, between the present parameters.75 patients and 70 healthy person having similar age were included to the study. Prolidase enzyme activity with a photometric Chinard method manually and total oksidative status (TOS) and total antioksidative status (TAS) with a full automatic colorometric method (REL® Assay Diagnostics) were studied. Taking the ratio of TOS to TAS oksidative stres index (OSI) were found. As a result, a significant increase in prolidase enzyme activity and TOS, a decrease in TAS were detected in patients? group compared to the controls. OSI values were significantly high in patients? group compared to the controls.In the light of these findings, it is possible to conclude that the patients with intervertebral disc hernia were exposed to seriuos oxidative damage and the collagen metabolism were increased. According to this conclusion, we thought that giving antioxidant vitamines or supplements may contribute to the treatment and the detection of prolidase enzyme activity may give an idea about the severity of the disease.