Subklinik hipotiroidili hastalarda tiroksin tedavisinin serum arilesteraz ve paraoksonaz 1 aktivitesi üzerine olan etkisi
The effect of thyroxine treatment on arylesterase and paraoxonase 1 activity in patients with subclinical hypothyroidism
- Tez No: 247936
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SUZAN TABUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Subklinik hipotiroidi, levotiroksin, paraoksonaz, arilesteraz, LDL-K, HDL-K, Subclinical hypothyroidism, levothyroxine, paraoxonase, arylesterase, LDL-C, HDL-C
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Subklinik hipotiroidi (SKH), serum serbest triiyodotironin (ST3) ve tiroksin (ST4) seviyelerinin normal, serum tiroid uyarıcı hormon (TSH) seviyesinin ise yüksek olduğu en sık görülen tiroid fonksiyon bozukluğudur Yapılan çalışmalar, SKH'nın ateroskleroz ve koroner arter hastalığı (KAH) ile ilişkili olduğunu ve SKH'lı hastalarda kardiovasküler hastalıklara bağlı mortalitenin arttığını göstermiştir. Hayvan ve insan deneyleri okside düşük dansiteli lipoprotein (LDL)'nin ateroskleroz gelişiminde önemli bir risk faktörü olduğunu göstermiştir. Yüksek dansiteli lipoprotein (HDL) ilişkili paraoksonaz/arilesteraz (PON1) lipid peroksit oluşumunu engeller. SKH'lı olgularda PON1 aktivite düzeyinin ateroskleroz ile olan ilişkisinin araştırılmaya ihtiyacı vardır. Çalışmamızın amacı SKH' da, antioksidatif özelliğe sahip PON1 aktivite düzeylerinin belirlenmesi, levotiroksin (LT4) tedavisinin PON1 aktivitesi ve lipid parametreleri üzerine olan etkisinin incelenmesidir.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya TSH seviyesi 4,2-10 ?IU/L arasında olan 40 SKH'li hasta alındı. Hastalar tedavi alan (20), tedavi almayan (20) ve kontrol (20) grubu olmak üzere 3 gruba ayrıldı. Çalışma başında gruplar arasında total kolesterol (TK), LDL kolesterol (LDL-K), HDL kolesterol (HDL-K), trigliserit (TG), paraoksonaz, arilesteraz ölçümleri yapıldı. Tedavi grubundaki hastalara LT4 tedavisi başlandı (50 mcg/gün) ve TSH kontrollerine göre doz ayarlaması yapıldı. Tedavi alan ve almayan iki grupta da yapılan bütün ölçümler 1 ay sonra tekrarlandı.Bulgular: Tüm gruplardaki hastalarda demografik özellikler ve çalışma başında elde edilen TK, HDL-K, TG, PON1 değerleri birbirine benzerdi (p>0.05). Ancak tedavi grubundaki hastaların TSH seviyeleri ilaç verilmeyen ve kontrol gruplarından anlamlı olarak daha fazlaydı (sırasıyla p< 0,01, p< 0,001). İlaç verilmeyen gruptaki hastaların TSH değeri de kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti (p0,05).Sonuçlar: Bu sonuçlarla, SKH'lı hastalarda TSH'nın şiddetli bir oksidatif strese yol açtığını ve vücudun paraoksonaz ve arilesteraz gibi antioksidanları kullanarak artmış oksidatif stresle baş etmeye çalıştığını söyleyebiliriz. Yüksek TSH'nın yol açtığı oksidatif-antioksidatif denge bozukluğunun düzelebilmesi için bir aylık tedavi sürecinin yeterli olmayabileceği ve daha uzun süreli ileri bir çalışmaya gereksinim olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: Subclinical hypothyroidism (SCH) occurs when thyrotropin (TSH) levels are elevated but free thyroxine (fT4) and triiodothyronine (fT3) levels are normal; and this situation is the most common thyroid dysfunction. Relation of SCH with atherosclerosis and coronary artery disease and increased mortality due to coronary artery disease in SCH had been shown previously. Human and animal studies support the hypothesis that oxidative modification of LDL plays a crucial role in the pathogenesis of atherosclerosis. HDL associated paraoxonase/arylesterase (PON1) inhibit formation of lipid peroxide. The relationships between PON1 activity levels and atherosclerosis in subclinical patients need to be investigated. The aim of our study was to determine serum PON1 activity levels in subclinical hypothyroidism which can play a crucial role in oxidative stress and to investigate the effect of levothyroxine (LT4) treatment on PON1 activity levels and lipid parameters.Methods: A total 40 SCH patients with TSH level between 4,2 and 10 ?IU/L and 20 healthy persons included into the study. Patients were randomized into three groups as LT4-treated (20), untreated (20), and healthy control group (20). At the beginning of the study; total cholesterol (TC), LDL cholesterol (LDL-C), HDL cholesterol (HDL-C), triglyceride (TG), paraoxonase and arylesterase were measured in each group. LT4 treatment was given to patients in treatment group (50 mcg/day) and dosage was titrated according to TSH level. All measurements were repeated in LT4-treated and untreated groups after one month.Results: Demographic features and baseline TC, HDL-C, TG, PON1 were similar in all groups (p>0.05). However, TSH levels were significanty higher in LT4-treated group than in untreated group and control group (p< 0,01, p< 0,001 respectively). Also TSH levels were significantly higher in untreated group than in control group (p0,05).Conclusion: We suggested that increased TSH levels lead to severe oxidative stress in patients with SCH and organism response to increased oxidative stress with using antioxidants such as paraoxonase and arylesterase. One-month treatment period may be insufficient for the improving of imbalance between oxidant and antioxidant status which occurred with increased TSH levels and we thought that a long-term period study is needed.