Serviksin skuamöz hücreli karsinomu ve epitelyal displazilerinde progesteron reseptörü ve C-ERB B2' nin immunohistokimyasal ekspresyonu
Immunohistochemical expression of progesterone receptor and C-ERB B2 in cervical squamous cell carcinoma and epithelial dysplasia
  1. Tez No: 247937
  2. Yazar: EMİNE ZEYNEP TARİNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. H. İLYAS ÖZARDALI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Serviks, displazi, immunohistokimya, progesteron, c-erb B2, Cervix, dysplasia, immunohistochemistry, progesterone, C-erb B2
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Çalışmamızda, servikal intraepitelyal neoplazi ve skuamöz hücreli karsinomların tanısında, immunohistokimyasal yöntemle c-erb B2 ve progesteron reseptör ekspresyonunun değerli olup olmadığının göstermeyi amaçladık.Yöntem ve Gereçler: Bu çalışmada, 2005?2009 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı' nda skuamöz hücreli karsinom ve servikal intraepitelyal neoplazi tanısı almış toplam 84 olgu incelenmiştir.Bulgular: Olgularda immunohistokimyasal yöntemle progesteron reseptörü ve c-erb B2 ekspresyonu araştırıldı. Progesteron reseptörü, 21 servikal intraepitelyal neoplazi I olgusundan 5'inde pozitif boyanırken diğer olgularda pozitif boyanma görülmedi. Pozitif boyanan olgular servikal intraepitelyal neoplazi I olgularının % 23,8' i, tüm olguların ise % 5,95 olarak bulundu. Yapılan istatiksel analiz sonucunda progesteron reseptörü pozitifliği ile servikal intraepitelyal neoplazi I arasında anlamlı bir ilişki bulundu (p=0,001).C-erb B2 ile olguların hiçbirinde pozitif boyanma görülmedi. İstatiksel olarak servikal intraepitelyal neoplazi I, II, III ve skuamöz hücreli karsinom arasında anlamlı bir farklılık gözlenmedi (P>0,05 ).Sonuçlar: Çalışmamızda, progesteron reseptörü pozitifliğinin, servikal intraepitelyal neoplazi I olgularının diğer displaziler ile karsinomdan ayrımında yardımcı olabileceği, c-erb B2' nin ise bu lezyonların birbirinden ayrımında kullanılmasının uygun olmadığı sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: In the present study, we aimed at demonstrating if c-erb B2 and progesterone receptor expression with immunohistochemical method are valuable in the diagnose of cervical intraepithelial neoplasia and squamous cell carcinoma.Method and Material: In the study, totally 84 cases diagnosed as squamous cell carcinoma and cervical intraepithelial neoplasia between 2005?2009 at the Pathology Department of Harran University Faculty of Medicine were investigated.Findings: With immunohistochemical method, progesterone receptor and c-erb B2 expression were examined in the cases. Progesterone receptor was stained positive in 5 of 21 cervical intraepithelial neoplasia I cases while in the other cases no positive staining was observed. Positive stained cases was 23,8 % of cervical intraepithelial neoplasia I cases and 5,95 % of all the cases. Statistical analysis found a significant correlation between the positivity of progesterone receptor and cervical intraepithelial neoplasia I (p=0,001).No positive staining was seen in any of the cases with c-erb B2. Statistically, there was no significant difference between cervical intraepithelial neoplasia I, II, III and squamous cell carcinoma (p>0,05).Results: In our study, we came to the conclusion that progesterone receptor positivity may be helpful in the distinction between other dysplasias and carcinoma of cervical intraepithelial neoplasia I cases and that c-erb B2 is not suitable for the distinction of these lesions.