Psoriasis vulgarisli hastalarda oksidatif stres indeksi ile prolidaz enzim aktivitesinin araştırılması
Investigation of Prolidase Enzyme Activity and Oxidative Stress Index in Patients with Psoriasis Vulgaris
  1. Tez No: 247938
  2. Yazar: HACER ALTIN SÜRÜCÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ÖZGÖZTAŞI, PROF. DR. NURTEN AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Psoriasis, prolidaz, total oksidan seviye, total antioksidan seviye, oksidatif stres indeksi, Psoriasis, prolidase, total oksidative status, total antioksidative status, oksidative stres index
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Psoriasis sık rastlanan, deri ile birlikte eklemleri de etkileyebilen kronik ve tekrarlayıcı karakterde bir hastalıktır. Hastalık; dünya popülasyonunun %1-5'inde görülür, erkek ve kadınlarda eşit sıklıkta izlenir. Patogenezi kesin olarak bilinmemekle birlikte; psoriasisin T hücre aracılı keratinosit çoğalmasıyla karakterize otoimmun ve inflamatuvar bir hastalık olduğu düşünülmektedir. Değişik gözlemlerde T hücrelerinin psoriasisdeki patojenik rolleri kanıtlanmıştır.Biz bu çalışmada, insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyen psoriasis olgularında kollajen hasarını, bu güçlü proteinin metabolizmasındaki değişiklikler için biyokimyasal göstergelerden biri olan prolidaz enzim aktivitesini tayin ederek ve ayrıca total oksidatif-antioksidatif durumu belirleyerek oksidatif hasarın mevcut olup olmadığını ortaya koymayı, bunların yanısıra mevcut parametreleri birbirleriyle ve sağlıklı bireylerin değerleriyle karşılaştırarak aralarında korelasyon olup olmadığını araştırmayı amaçladık.Çalışmaya, benzer yaş ortalamasına sahip 40 psoriasis tanısı almış hasta ve 47 sağlıklı birey dahil edildi. Prolidaz enzim aktivitesini fotometrik bir metod olan Modifiye Chinard Yöntemi ile ve oksidatif stres seviyelerinin belirlenmesi için plazmada total oksidan seviye (TOS) ve antioksidan kapasitenin belirlenmesi için total antioksidan seviye (TAS) parametrelerini tam otomatik kolorimetrik yöntemle sonuç veren REL® Assay ticari kitleriyle çalışıldı. TOS/TAS oranı hesaplanarak oksidatif stres indeksi (OSI) bulundu.Sonuç olarak psoriasisi olan hastalarda kontrol grubu ile mukayese edildiğinde prolidaz enzim aktivitesinde ve TOS seviyesinde artış, TAS seviyesinde ise azalma olduğu saptandı. OSI değerleri hasta grubunda kontrole göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu bulgular ışığında psoriasisi olan hastaların şiddetli oksidatif hasara maruz kaldığı ve kollajen turnover ve metabolizmasının da hızlanmış olduğu görüldü. Buna göre bu hastalara asıl tedavinin yanısıra destekleyici tedavi olarak antioksidan vitamin veya suplementlerin verilmesinin hastalığın tedavisine katkı sağlayacağını ve prolidaz enzim aktivitesinin tayininin de hastalığın etyopatogenezinde anlamlı olduğunu, ancak sonuçlarımızın daha geniş ve kapsamlı çalışmalarla desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is a common chronic and recurrent disease which affects the joints together with the skin The disease occurs in 1-5% of the world?s population, equally in males and females. Pathogenesis of prosiasis is not absolutely known, and it is thought to be an autoimmune and inflamatuar disease, which is characterized by keratinocyte proliferation through T cells. In various studies the patogenic roles of T cells have been proven in psoriasis.In this study, we aimed to find out collagen damage by determining prolidase enzyme activity which is one of the biochemical parameters for the alterations of its metabolism in patients with psoriasis which affects their life quality negatively, and additionally, to detect total oksidative-antioksidative status to see that whether there is an oxidative damage and also to determine correlations, if there is any, between the present parameters in these patients and compare the results with the values of healthy peoples.Fourty psoriasis patients and 47 healthy person with similar age were included to the study. Prolidase enzyme activity with a photometric Chinard method manually and total oksidative status (TOS) and total antioksidative status (TAS) with a full automatic colorometric method (REL® Assay Diagnostics) were studied. Taking the ratio of TOS to TAS oksidative stres index (OSI) were found.As a result, a significant increase in prolidase enzyme activity and TOS, a decrease in TAS were detected in patients? group compared to the controls. OSI values were significantly high in patients? group compared to the controls.In the light of these findings, it is possible to conclude that the patients with psoriasis were exposed to serious oxidative damage and the collagen metabolism were increased. According to this conclusion, we thought that giving antioxidant vitamines or supplements as a supportive treatment may contribute to the main treatment and the detection of prolidase enzyme activity may have an important role in the etiopathogenesis of psoriasis. However, we believe that further controlled studies with larger study population are needed to verify this conclusions.