Koroner arter bypass greft (CABG) operasyonlarında verilecek olan esmolol'ün postoperatif atrial fibrilasyon oluşmasını engellemedeki etkisi
The Effect of esmolol on prevention of postoperative atrial fibrillation after coronary artery bypass graft surgery
  1. Tez No: 247958
  2. Yazar: YILDIRIM GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN DERNEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Esmolol, CABG, Esmolol, CABG
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu çalışma Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalında prospektif olarak gerçekleştirildi. Esmolol' ün koroner arter bypass cerrahisi sonrası gelişen AF'u engellemedeki etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmaya yaşları 48-77 arasında değişen, koroner arter hastalığı olan 32 hasta (22 erkek, 10 kadın) dahil edildi. Hastalar ventrikül fonksiyonları, yaş, cinsiyet ve koroner arterlerdeki lezyonlar açısından randomize olarak seçilerek ve her bir grupta 16 hasta içeren, esmolol verilen grup (çalışma) ve kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Çalışma grubundaki hastalara kros klemp kaldırıldıktan sonra 24 saat esmolol infüzyonu verildi. Tüm hastaların preoperatif, kros klemp kaldırıldıktan sonra, 6. saat ve 24. saat troponin-ı değerleri ölçüldü. Hastaların preoperatif ve postoperatif 12 leadli EKG'leri çekildi. Hastalar postoperatif olarak yoğun bakımda sürekli monitörize edildi. Çalışma gurubunda kros klemp kaldırıldıktan sonra bakılan troponin-ı daha yüksek tespit edildi. Bu istatistiksel olarak anlamlıydı. Bunu kros klemp süresinin daha uzun olmasından kaynaklandığını düşündük. Troponin-ı seviyeleri daha yüksek olsa da, çalışma grubunda daha az hastada PAF gelişti, fakat bu istatistiksel olarak anlamlı değildi. Sonuç olarak, esmolol proflaksisinin PAF'dan koruması üzerine istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olmadığı saptanmıştır. Ancak daha geniş hasta grupları üzerinde çalışmalar yapılmasının yararlı olacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
This study was performed prospectively on Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine, Department of Cardiovascular Surgery. In this study, our purpose was to investigate the effect of esmolol on prevention of postoperative atrial fibrillation after coronary artery bypass graft surgery (CABG). Thirty-two patients (22 men, 10 women) with chronic ischemic coronary artery disease aged from 48 to 77 included study. Patients were divided 2 groups with selecting randomly for lesions on coronary artery as esmolol (study) group or control group that included 16 patients each group. In a study group, patient were received esmolol infusion for 24 hours after removing cross clamp. Troponin-I levels were measured preoperatively and after clamp removing, 6th and 24th hours in all patients. The 12-lead ECGs were performed preoperatively and postoperatively. Patients were monitored continuously in intensive care. Troponin-ı that measured just after removing clamp was higher in study group and this difference was significant statistically. It was probably due to duration of cross clamping. Although higher troponin-ı levels, development of atrial fibrillation (AF) was less frequent in study group but this difference was not significant In a conclusion, we determined that prophylactic esmolol infusion has no statistically significant effect on AF prevention. However, we concluded that further studies with larger case sized are needed.