Kronik pelvik ağrı sendromlu hastaların psikiyatrik hastalıklar açısından değerlendirilmesi.
Evaluation of psychiatric disorders in chronic pelvic pain syndrome patients
  1. Tez No: 247957
  2. Yazar: ALİ METEHAN CELEP
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FERYAL ÇAM ÇELİKEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik pelvik agrı sendromu, pelvik agrı, depresyon, anksiyete, somatizasyon, Chronic pelvic pain syndrome, pelvic pain, depression, anxiety somatization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Epidemiyolojik veriler kronik pelvik agrı sendromunun (KPAS) önemini ortaya koymaktadır. KPAS, pelvik bölgede iseme ile iliskili veya iseme ile ilgisi olmayan sürekli agrı hissedilmesi ile karakterize bir hastalıktır. KPAS'ın sebebi net olarak ortaya konamadıgı için tedavi girisimleri sıklıkla basarısızla sonuçlanmaktadır. Psikolojik sorunlar etyolojik bir faktör olarak belirtilse de literatürde stres ve agrı iliskisini ortaya koyan çalısmalar yetersiz kalmaktadır. KPAS'da psikosomatik faktörler genel olarak ihmal edilmistir. Çalısmamızda KPAS'da altta yatan psikolojik faktörleri arastırmayı amaçladık. Arastırmaya KPAS tanısı alan 40 hasta ile demografik karakteristikleri benzer 35 kisilik erkek kontrol grubu katıldı ve hasta ve kontrol grubunun psikiyatrik açıdan karsılastırılması yapıldı. KPAS hastalarında SCL-90R'nin alt ölçeklerinden depresyon, anksiyete, obsesyon-kompulsiyon ve somatizasyon puanları anlamlı derecede daha yüksek bulundu. Yapılandırılmıs psikiyatrik görüsmelerden (SCID-I) elde edilen verilere göre KPAS hastalarında kontrol grubuna oranla anlamlı düzeyde daha fazla psikiyatrik tanı konmustur. Pelvik agrı düzeyini ölçen VAS ile SCL- 90R'ye ait alt ölçeklerden somatizasyon, obsesyon-kompulsiyon, anksiyete, fobik anksiyete ile HADÖ'nün anksiyete alt ölçeginde anlamlı düzeyde pozitif korelasyon saptandı. Sonuçlar, KPAS hastalarında emosyonel sorunların yogun oldugu ve bu hastalar degerlendirilirken psikolojik belirtilere dikkat edilmesi gerektigine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Epidemiologic data have demonstrated the significance of chronic pelvic pain syndrome (CPPS) which is a syndrome characterized by persistent pelvic area pain in men with or without voiding symptoms. Its causes are poorly understood and evidence-based treatments are lacking. Therapuetic attempts have frequently produced unsatisfactory results. Although psychological distress has been proposed as an etiological factor, the literature lacks prospective studies using standardized measures. Psychosomatic factors have often been neglected in CPPS. This study examined men with CPPS (n=40) and a control group of men (n=35) equivalent on demographic characteristics, and all were compared on pschological measures. CPPS patients had significantly higher scores on depression, anxiety, obsesivecompulsive and somatization subscales of the SCL-90-R, compared to controls. Besides, the CPPS patient group had significantly higher frequency of a psychiatric disorder using the Structured Clinical Interview for DSM-IV Axis Disorders (SCIDI). VAS scores showed significant and positive correlations with somatization, obsesive-compulsive, anxiety, phobic anxiety subscales of the SCL-90-R. The results indicate that psychosocial distress is common among CPPS patients, which shows the need for careful evaluation and attention to psychological symptoms.