Akut alt ekstremite iskemi reperfüzyon sonrasında gelişen böbrek hasarına iloprost ve levosimendanın etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of iloprost versus levosimendan on renal injury triggered by ischemia-reperfusion
- Tez No: 247966
 - Danışmanlar: PROF. DR. RECEP ASLAN
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
 - Anahtar Kelimeler: Bulanık şişme, tubuler nekroz, iltihabi hücre infiltrasyonu, iloprost, levosimendan, Blurry swelling, tubular necrosis, inflammatory cell infiltration, iloprost, levosimendan
 - Yıl: 2009
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 68
Özet
32 adet Sprague-Dawley cinsi dişi sıçan randomize olarak, eşit sayıda (n=8) dört gruba ayrıldı. Kontrol grubuna laporotomi ve diseksiyon uygulandı. Diğer gruplara uygulanan eşit süre ve stres (180 dakika) sonrasında sol nefrektomi yapıldı. İskemi grubuna laporotomi sonrası infrarenal aortaya mikrovasküler klemp ile 60 dakika iskemi oluşturulduktan sonra 120 dakika reperfüzyon uygulandı, ardından sol nefroktomi yapıldı. İloprost grubuna aynı protokole ilave olarak reperfüzyon esnasında 20ng/kg/dk iloprost infüzyon kuyruk veninden perfüzatör yardımıyla verildi. Takibinde sol nefrektomi uygulandı. Levosimendan grubuna reperfüzyonda aynı şekilde kuyruk veninden perfüzatör yardımıyla 15 dakika yükleme (25micg/kg) dozunu takiben, infüzyon (0,2micg/kg/dk) sonrasında sol nefrektomi yapıldı. Böbrek dokuları formaldehit fiksasyonu sonrası Hematoksilen-Eosin ile boyandı. Preparatlar ışık mikroskobunda değerlendirildi. Histopatolojik incelemede kontrol grubu ile iskemi reperfüzyon grubunda anlamlı patolojik değişiklik tesbit edildi. Ödem gruplarda gözlenmediği için değerlendirme dışı bırakıldı. İstatistiksel olarak iloprost grubunda bulanık şişme ve tubuler nekroz anlamlı iken iltihabi hücre infiltrasyonu ve konjesyon anlamlı değildi. Levosimendan grubunda bulanık şişme, tubuler nekroz, iltihabi hücre infiltrasyonu anlamlı konjesyon istatistiki olarak anlamsız tesbit edildi. Sonuç olarak bizim çalışmamıza göre; iloprost ve levosimendanın vazodilatatör, sitoprotektif etkinlik göstererek, mikrosirkülasyonu koruyarak akut alt ekstremite iskemilerinde reperfüzyon sonrası böbrekte gelişen iskemik hasarı azalttığı düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
32 Spraque-Dawley female rats were randomly divided into four equal groups (n=8). Laporotomy and dissection were performed on control group. Left nefrectomy operations were performed to rats of other three groups after 180 minutes. In group of ischemia, micro vascular clamps were put on infrarenal aorta and 60 minutes of ischemia was supplied and than 120 minutes of reperfusion was applied. While same protocol was applied to iloprost group, in reperfusion period, iloprost was given intravenously from tail vein in a rate of 20 ng/kg/min with the aim of perfuzator. And than left nefrectomy was performed. In group of levosimendan, levosimendan was given 25 micg/kg bolus and 0.2micg/kg/min infusion rate for 15 minutes via tail vein and again left nefrectomies were performed for each one of rats. Renal tissues were fixed with glutaraldehyde and stained with hematoksilen-eosin. Samples were examined by light microscopy. Statistically meaningful pathological alterations were observed between ischemia and reperfusion group and control group. Edema was not observed in groups so it was not included in criteria?s. In group of iloprost, while blurry swelling and tubules necrosis were statistically meaningful inflammatory cell infiltration and congestion were not. In group of levosimendan blurry swelling, tubular necrosis and inflammatory cell infiltration were meaningful but not congestion. As a result, regarding to our study, in cases of acute lower limb ischemia reperfusion, iloprost and levosimendan decrease the ischemic injury in renal tissues in a way of protecting microcirculation and providing cytoprotective effect with vasodilatation.