Elektif sezaryen cerrahisinde uygulanan anestezi tekniklerinin qt intervali üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of qt interval on the anesthesia techiques that are applied on elective cesarean surgery
  1. Tez No: 247977
  2. Yazar: NADİYE UĞUR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAFİZE ÖKSÜZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Epidural Anestezi, Spinal Anestezi, Genel Anestezi, Sezaryen Cerrahisi, QT intervali
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Amaç: Kardiyak aritmiler, perioperatif dönemde sık rastlanılan bir problemdir ve bir sebebi de QT uzamasıdır. Preoperatif elektrokardiyografi (EKG) de QT uzunluğu saptandığında anestezi yönetimi önem kazanmaktadır. Bu çalışmada sezaryende standart uygulanan genel anestezi ile epidural ve spinal anestezinin QT intervaline etkilerini karşılaştırmayı amaçladık.Materyal ve Metod: Çalışma, sezaryen operasyonu planlanan 45 olguda planlandı. Olgular epidural, spinal ve genel anestezi grubu olmak üzere randomize edilerek üçe ayrıldı.Premedikasyon odasına alınan tüm epidural ve spinal anestezi uygulanacak olgulara işlem öncesi volüm replasmanı verilerek operasyon odasına alındı. Tüm olgular EKG, sistolik arter basıncı (SAB), diastolik arter basıncı (DAB), ortalama arter basıncı (OAB), kalp atım hızı (KAH) ve periferik oksijen saturasyonu (SpO2) ile monitorize edilerek veriler kaydedildi.Epidural (Grup E) ve spinal anestezi grubu (Grup S) tüm olgulara oturur pozisyonda anestezi işlemi uygulandı. Duysal blok düzeyi sağlanınca 2. EKG çekilip, operasyon başlangıcına izin verildi.Genel anestezi grubu (Grup G)'de 3 dk preoksijenizasyondan sonra genel anestezi uygulandı. İndüksiyonun 3. dakikasında 2. EKG kayıtları alındı.Tüm olguların bebek doğunca ve cerrahi bitiminde de EKG kayıtları alındı ve QTc değerleri hesaplandı.Bulgular: Olguların demografik özellikleri, hemoglobin ve potasyum değerleri açısından gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark yoktu. Anestezi sürelerine bakıldığında epidural anestezi grubunda diğer gruplardan istatiksel olarak daha uzun olduğu gözlendi (p0,05). QTc min., QTc max. ve QTc ort. değerleri işlem sonrası genel anestezi grubunda spinal ve epidural anestezi grubuna göre istatiksel olarak anlamlı derecede uzadığı saptandı (p0,05).Sonuç: Çalışmamızda; QTc değerleri genel anestezi grubunda spinal ve epidural gruba göre anestezi uygulandıktan sonra uzadığı saptandı. Epidural ve spinal anestezi gruplarında ise epidural uygulanan grupta hemodinami ve QTc değerleri daha stabil seyretti. Epidural anestezinin hemodinamik stabilitesi ve QT intervalinde olumlu etkileri nedeniyle sezaryen cerrahisinde tercih edilmesi gereken anestezi tekniği olduğu kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
Objective: Cardiac arrhythmia is a often problem at perioperative period results of QT elongation. When length of QT is determined on preoperative ECG, anesthesia procedure comes in to prominence. In this study, we compare the effect of general anesthesia, epidural and spinal anesthesia on QT interval.Material and Method: 45 cesarean cases have been used in this study. Cases were randomly divided in to 3 groups; epidural, spinal and general anesthesia.All epidural and spinal anesthesia groups were taken in to premedication room to give volume replasman. Whole cases were monitored with electrocardiograph (ECG), systolic blood pressure (SBP), diastolic blood pressure (DBP), mean arterial pressure (MAP), hearth rate (HR) and peripheric oxygen saturation (SpO2).Anesthesia has been done to epidural (Group E) and spinal (Group S) groups that set both groups. When sensorial blockade level has been set 2. ECG was data recorded then start has been given to operations.Preoxygenization has been applied general anesthesia group (Group G) for 3 min. and then general anesthesia pursued. ECG record was taken after 3 min. of induction.ECG records were monitored and QTc values were calculated both after the birth and the surgery.Results: There were no statistical differences on cases demographic futures, hemoglobin and potassium values.