Perimenopozal dönemde hormon replasman tedavisinin meme dansitesi üzerine etkisi
The effect of hormon replacement therapy on breast density in perimenopausal period
  1. Tez No: 247978
  2. Yazar: ABDULLAH TOK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN KIRAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Menapoz, Hormon Replasman Tedavisi, Mamografi, Dansite, Wolfe sınıflaması, Menopause, Hormone Replacement Theraphy, Mammography, Density, Wolfe classification
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Ortalama yaşam süresinin uzaması, kadın hayatının devrelerinden biri olan menopoz dönemini de uzatmıştır. Ülkemizde yapılan araştırmalara göre kadınlarda ortalama yaşam süresi 72 yıl olarak tespit edilmiştir. Menopoza girme yaşı ise 46-52 arasında değişmektedir.Menopoz; Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) önerdiği ve yaygın olarak kabul gören tanıma göre ovaryum aktivitesinin yitirilmesi sonucunda menstruasyonun kalıcı olarak sonlanmasıdır. Normal ovulatuar siklusdan mensesin kesildiği döneme kadar geçen menopoz öncesi yıllar, perimenopozal geçiş yılları olarak bilinir.Hormon Replasman Tedavisi (HRT) perimenapozal ve menopozal dönemde kullanılmaktadır. HRT'nin %25'e varan oranlarda meme dansitesinde artış ile ilişkili olduğu bildirilmiştir.Çalışmamızda, 17 beta estradiol + drospirenon kullanan kadınlarda bir yıllık tedavi sonrası mammografik dansite değişikliklerini incelenmiştir. Çalışmamızda hormon tedavisinde kullanılan 17 beta estradiol+drospirenon'un meme dansitesinde oluşturabilecekleri değişiklikleri incelemeyi amaçladık. Çalışma retrospektiv kohort vaka kontrol çalışması olarak gerçekleştirildi. Hastalar 1 mg 17 beta estradiol+ 2 mg Drospirenon almış 40 hasta hiçbir ve tedavi almamış 40 hasta olarak 2 gruba ayrıldı.Başlangıçta ve bir yıl sonra çekilen mammografilerde meme dansiteleri Radyoloji ABD tarafından WOLFE skorlamasına göre değerlendirildi. Grupların yaş ve BMI değerleri Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi. Anlamlı bir fark bulunamadı.(P 0,6 0,8)Her iki grupta Fisher kesin X2 testi ile 1 yıllık izlem süresince olgu grubunda HRT tedavisi yapılırken, kontrol grubunda tedavi verilmedi.1 yıl sonunda dansite artışı durumları fisher kesin X2 testi değerlendirildi. Vaka grubunda 10 hastada dansite artışı gözlenirken (%35.7) Kontrol grubunda dansite artışı gözlenmedi.(%0.0)(P:0.001)
Özet (Çeviri)
As the mean survival period of woman has been prolonged, menopause, one of the woman?s life cycle, has been prolonged too. Due to the studies performed in our country mean life span of women has been stated as 72 years. The age of menopause ranged between 46-52 years. Due to the World Health Organisation (WHO) suggestion and widely accepted description, menopause is the loss of ovarian activity and permanently cessation of menstruation. Hormone Replacement Therapy (HRT) has been used at perimenoposal period.İt is reported that HRT is related up to 25% increase in breast density.In our study, we evaluated the breast density changes after 1 year treatment in the women using 17 beta estradiol+drospirenon. We aimed to evaluate the changes at breast density that could be formed by 17 beta estradiol+drospirenon used for HRT. The study was a retrospective cohort case-control study. The study consisted of two groups; 40 women taking HRT (17 beta estradiol+drospirenon)(study group), and 40 women who was not taking HRT (control group).Breast density at mammography performed at the beginning of the study and 1 year later were evaluated by Radiology Department due to the Wolfe scoring system. There was no significant difference between the groups due to age and body mass index (BMI) which was evaluated with Mann-Whitney U test (P 0,6 0,8).Increase of breast density 1 year after was evaluated with Fisher x2 test. While there was increase in breast density in 10 (35.7%) women from study group, there was no increase in breast density in control group (%0.0)(P:0.001).