Obez çocuklarda antropometrik ölçümler ile hipertansiyon, dislipidemi, hepatosteatoz arasındaki ilişki ve 25 (OH) Vitamin D''nin insülin direnci üzerine etkisi
The relationship between obesity and hypertension, dyslipidemia, hepatosteatosis; the effect of 25 (OH) Vitamin D on insulin resistance
  1. Tez No: 247993
  2. Yazar: MURAT BAŞARANOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR CESUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, antropometrik ölçümler, hepatosteatoz, dislipidemi, insülin direnci, 25 (OH) vitamin D, Obesity, anthropometric measurements, hepatosteatosis, dyslipidemia, insulin resistance, 25 (OH) vitamin D
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Obez çocuklarda antropometrik ölçümler ile hipertansiyon, dislipidemi, hepatosteatoz arasındaki ilişki ve 25 (OH) vitamin D'nin insülin direnci üzerine etkisiAmaç: Ekzojen obeziteli çocuklarda; vücut kitle indeksi, BİA ile ölçülen vücut yağ yüzdesi (VYY), deri kıvrım kalınlığı (DKK) ve diğer antropometrik ölçümler ile hipertansiyon, serum lipidleri, insülin direnci, hepatosteatoz arasındaki ilişkinin incelenmesi, 25 (OH) vitamin D düzeyi ile obezite arasındaki ilişki, obeziteye katkısı bulunan risk faktörlerinin incelenmesi.Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya 100 obez, 100 obez olmayan (kontrol) çocuk alındı. VKİ'si >95. persentil çocuklar, obez olarak değerlendirildi. İki grubun ağırlık, boy, VKİ, antropometrik ölçümler, DKK, BİA ile ölçülen VYY, biyokimyasal parametreleri, insülin, paratormon (PTH), tiroid hormonları, kortizol, 25 (OH) vitamin D'ye bakıldı ve oral glukoz tolerans testi yapıldı.Bulgular: Obez hasta grubunda vücut ağırlığı, boy, VKİ, boya göre ideal ağırlık, bel/boy çevresi oranı, bel/kalça çevresi oranı, DKK, VYY, sistolik-diyastolik kan basınçları, ultrasonografi (USG) ile bakılan hepatosteatoz oranı, serum AST, ALT, alkalen fosfataz, PTH, açlık kan şekeri, insülin, trigliserit, toplam kolesterol, LDL kolesterol, VLDL kolesterol düzeyleri ile HOMA-IR değeri yüksek bulunurken; 25 (OH) vitamin D, glukoz/insülin oranı ve HDL kolesterol düzeyleri daha düşük bulundu.Sonuç: Serum 25 (OH) vitamin D düzeyinin; serum trigliserit, total kolesterol, LDL kolesterol, insülin düzeyleri ve HOMA-IR indeksi ile negatif korele, glukoz/insülin oranı ile pozitif korele olduğu; hepatosteatozu saptamada USG'nin AST ve ALT'ye göre daha hassas olduğu; subskapular DKK ve bel/boy oranının diğer antropometrik ölçümlere göre obeziteye bağlı komplikasyonları göstermede daha değerli ölçüm yöntemleri olduğu saptanıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate the relationship between anthropometric measurements included body mass index (BMI), body fat ratio (BFR), subscapular skin thickness (SST) others and obesity related complications as hypertension, serum lipid profile and insulin resistance in children with sample obesity; to examined the risk factors which contribute obesity development.Material and Methods: A total of 100 children with sample obesity and 100 age-matched healthy controls were enrolled to the study. Children with BMI upper than 95 percentile were considered obese. In all children in the study and control groups, body weight, height, BMI, SST, BFR, and other anthropometric measurements were taken; biochemical analysis, insulin, parathormone, thyroid hormones, cortizole, 25 (OH) vitamin D levels were measured; oral glucose tolerance test was performed only in the study groupResults: In children with obesity, body weight, height, BMI, ideal weight for height, waist/height ratio, waist/hip ratio, SST, BFR, systolic-diastolic blood pressures, hepatosteatosis frequency on ultrasonographic examination, serum AST, ALT, alkaline phosphatase and parathormone, fasting glucose, insulin, triglyceride, total cholesterol, LDL cholesterol, VLDL cholesterol levels and HOMA-IR values were found to be higher than those in control group, but 25 (OH) vitamin D, fasting glucose/insulin ratio and HDL cholesterol levels were found to be lower in the study group than control group.Conclusion: It was found that serum 25 (OH) vitamin D level was correlated negatively with serum triglyceride, total cholesterol, LDL cholesterol, and HOMA-IR index and it was correlated positively with fasting glucose/insulin ratio. We also found that SST and waist/height ratio were better anthropometric measurements than others with regard to showing complications associated with obesity.