Henoch-Schönlein Purpuralı çocuklarda malondialdehid, redükte glutatyon ve antioksidan etkili vitamin düzeyleri
Levels of malonylaldehyde, reductated glutathion and vitamins which have antioxıdant effect at children with Henoch-Schonlein Purpura
- Tez No: 247997
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CİHANGİR AKGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Henoch Schönlein Purpurası, malondialdehid, redükte glutatyon, C vitamini, E vitamini, A vitamini, Henoch Schönlein Purpura, malondialdehid, reductated glutathion, vitamin C, vitamin E, vitamin A
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Henoch Schönlein Purpurası (HSP) çocukluk çağının en sık görülen vaskülitidir. Genellikle palpabl purpura, kolik tarzında karın ağrısı ve artrit bulguları ile belirgindir. Morbiditenin en önemli nedeni kronik böbrek yetersizliğine kadar gidebilen böbrek tutulumudur. Diğer organların semptomatik tutulumu çok nadirdir.Organizmada normal şartlarda da oluşan serbest radikal üretimi, değişik savunma mekanizmaları ile ortadan kaldırılır ve patolojik bir durum oluşmaz. Serbest radikal oluşum hızı, antioksidan savunma mekanizmalarının gücünü aştığı zaman oksidan stres ortaya çıkar. Sonuç olarak serbest radikallerin hücre fonksiyonlarına net etkisi, radikal ürünleri ile koruyucu sistemler arasındaki dengeye bağlıdır.Çalışmamızda HSP tanısı alan 32 hastada aktif dönem ve remisyon döneminde, kontrol grubu olan 28 sağlıklı çocukta ise bir kez oksidan sistemin göstergesi olarak Malondialdehid (MDA), antioksidan sistemin göstergesi olarak redükte glutatyon (GSH), E vitamini, C vitamini, Retinol ve ß-Karoten düzeyleri ölçüldü.MDA düzeyleri aktif dönemdeki HSP'li hastalarda kontrol grubuna ve remisyon dönemine göre yüksek bulunurken, GSH düzeyleri ise aktif dönemde kontrol grubuna ve remisyon dönemine göre belirgin şekilde düşük bulundu. C vitamini düzeyleri ise aktif dönem ve remisyon döneminde kontrol grubuna göre belirgin oranda düşük bulundu. Bununla birlikte retinol ve ß-karoten düzeyleri aktif dönemde hem remisyon dönemine göre hem de kontrol grubuna göre düşük düzeylerdeydi ancak istatistiksel olarak fark anlamlı değildi. Organ tutulumuna göre değerlendirildiğinde ise GİS tutulumu olanlarda olmayanlara göre retinol düzeyinin anlamlı derecede düşük olduğu, böbrek tutulumu olanlarda olmayanlara göre vitamin C seviyelerinin anlamlı şekilde düşük olduğu tespit edildi. Ayrıca retinol düzeyleri ile tutulan organ sayısı arasında negatif korelasyon olduğu gözlendi.Sonuç olarak: Çalışmamızda HSP'nin patogenezinde oksidatif stresin varlığı gösterilmekle beraber aktif dönemde vitamin C düzeylerinin kontrol grubuna göre düşük olarak bulunması, GİS tutulumu olanlarda olmayanlara göre retinol düzeyinin anlamlı derecede düşük olması, böbrek tutulumu olanlarda olmayanlara göre vitamin C seviyelerinin anlamlı şekilde düşük olması ve tutulan organ sayısı ile retinol düzeyleri arasında negatif korelasyon bulunması dikkate alındığında tedavide özellikle C vitamini ve A vitamini'nin kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Henoch Schönlein Purpura (HSP) is the most common type of vasculitis in childhood. It is prominent with palpale purpura, colic like abdominal pain and arthritis signs. Main morbidity reason is renal involvement which can go chronic renal failure. Symptomatic involvement of other organs are very rare.In organism; synthesis of free radicals which can be also at normal conditions eliminated with different defence mechanisms and no pathologic situation occurs. Oxidant stress occurs when free radicals formation speed exceed power of anti-oxidant defence mechanism..As a result free radicals? net effect to cellular functions depends on balance between radical products and defence systems.In our study; Malondialdehid (MDA), reductated glutathion (GSH) as a anti-oxidative system indicator, vitamin E, vitamin C, Retinol and ß-Karoten levels were measured two times at 32 patients? active and remission period who were diagnosed HSP, one time at 21 healthy children as a control group.While MDA levels were found higher at active phase HSP patients than control and remission group; GSH levels were found significantly lower at active phase than control and remission group. Vitamin C levels were found significantly lower at active phase and remission phase when compared with control group. However, retinol and ß-karoten levels were lower at active phase according to both remission and control group but it is not statistically significant. When evaluated according to organ involvement, it is detected that retinol levels were significantly lower at patients with gastrointestinal involvement than those who do not have similarly vitamin C levels were significantly lower at renal involvement when compared with those who do not have. Moreover negative correlation observed between number of organ involvement and retinol levels.As a result; together with showing the presence of oxidative stress in the pathogenesis of HSP in our study, when vitamin C levels in the active period found to be lower than the control group to be significantly lower level of retinol at gastrointestinal involvement than those who do not have, to be significantly lower levels of vitamin C at renal involvement than those who do not have and to be negative correlation between involved organ number and retinol levels are considered we think about in particular vitamin C and vitamin A can be used in treatment.