Hepatit B'ye bağlı siroz hastalarında Chıld-Pugh evrelemesine göre HBV DNA düzeylerinin karşılaştırılması
Relationship between HBV DNA levels and Child Pugh score in Hepatitis B related cirrhosis disease
  1. Tez No: 248036
  2. Yazar: ARİFE ZÜHAL DEĞİRMENCİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YÜKSEL SEÇKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B, Siroz, Child, HBV DNA, Hepatitis B, Cirrhosis, Child, HBV DNA
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Amaç: Hepatit B'ye bağlı siroz hastalarında Child evreleri ile HBV DNAdüzeyleri arasındaki ilişkinin retrospektif olarak değerlendirilmesidir.Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp MerkeziHepatoloji Kliniğinde Ocak 1990-Eylül 2009 tarihleri arasında takip edilen, dahaönce tedavi almamış, hepatit B'ye bağlı siroz hastaları değerlendirilmiştir.Child- Pugh sınıflamasına göre, 30 hasta Child A, 30 hasta Child B, 30 hastaChild C grubunda olmak üzere toplam 90 hasta alınmıştır. INR değeri STACompact marka cihazda clotting methodu ile, rutin biyokimyasal incelemelerOlympus AU 600 analizatöründe nefelometrik yöntemle çalışılarakdeğerlendirildi. HBV DNA düzeyi Artus HBV RG PCR yöntemiyle çalışılmıştır.Evrelerde yer alan hastalar bilirubin, albümin, INR, HBV DNA düzeyi ve asit,ensefalopati durumu açısından değerlendirilmiştir.Bulgular: Bilirubin düzeyleri child A, B, C evrelerinde sırasıyla 1.09±052,2.16±1.72, 3.91±2.50 mg/dl şeklindeydi, INR düzeyleri sırasıyla 1.25±0.20,1.62±0.84, 1.98±0.62 ölçüldü, abümin düzeyleri ise 4.06±0.50, 3.09±0.60,2.70±0.48 g/dl şeklindeydi. Child evresi ilerledikçe; bilirubin ve INR düzeyianlamlı olarak yükselmekteydi, albümin düzeyi ise anlamlı olarak azalmaktaydı.Asit pozitifliği Child A' da hiç saptanmadı, Child B'de %70 (30 hastanınyirmibirinde), Child C' de %90 pozitif (30 hastanın yirmiyedisinde) tespit edildi.Ensefalopati Child A evresinde saptanmadı, Child B'de %10 (30 hastanınüçünde), Child C' de %26.7 (30 hastanın sekizinde) hastada ensefalopati vardı.Asit ve ensefalopati açısından evrelerde yeterli denek sayısı oluşmadığı içinkarşılaştırılamadı. Hastalarda evrelere göre ortalama HBV DNA düzeyi Child A'da 4929337±18090228.9 IU/ml, Child B'de 5325332±17974422.1 IU/ml, ChildC'de 1526155±4212272.3 IU/ml olarak saptanmıştır.Sonuç: Evreler HBV DNA düzeyleri açısından karşılaştırıldığında; Child A ileChild B arasında fark bulunmamıştır (p=0.568), Child A ile Child C arasında farkbulunmuştur (p=0.007), Child B ile Child C arasında fark bulunmamıştır(p=0.094). HBV DNA düzeyi Child A' da Child C' ye göre istatistiksel olarakdaha yüksek bulunmuştur. Child C evresindeki sirotik hastalarda HBV DNAdüzeyi anlamlı olarak düşük saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the correlation between HBV DNA levels and hepaticfunctions and liver reserves according to Child Pugh score in HBV relatedcirrhosis disease, retrospectively.Materials and Method: HBV related cirrhosis patients who referred to İnönüUnıversity Medicine Faculty Hepatology Clinic between January 1990 andSeptember 2009 were assessed. According to Child score, Child A, B, C ? atotal of 90 patients were studied, patients were divided into three groupsaccording to the Child Scores?. Each group consisted 30 patients, equally.International Normolization Ratio (INR) was measured with clotting method inSTA compact apparatus, and rutıne biochemical analysıs was performed withnefelometrıc method in Olympus AU 600. Serum HBV DNA levels weremeasured by Artus HBV RG PCR analysis. Groups were compared accordingto bilirubin, albumin, INR, HBV DNA levels, ascites and encephalopathyparameters.Results: Bilirubin levels in Child A, B, C groups were 1.09±052, 2.16±1.72,3.91±2.50 mg/dl respectively. INR was measured 1.25±0.20, 1.62±0.84,1.9±0.62 and albumin was 4.06±0.50, 3.09±0.60, 2.70±0.48 gr/dl respectıvely.As Child score increases, bilirubin and INR increased and albumin leveldecreased significantly. No patients had ascites in Child A group, 70% patients (21 of 30 patients) in Child B, 90% patients ( 27 of 30 patients) in Child C hadascites. Encephalopathy wasn?t diagnosed in any Child A patients,encephalopathy ratio was 10 % (3 of 30 patients), 26,7 % (8 of 30 patients).Number of subjects in each group were not enough to compare for ascites andencephalopathy. The mean HBV DNA levels in Child A,B,C groups were4929337±18090228.9 IU/ml, 5325332±17974422.1 IU/ml, 1526155±4212272.3IU/ml, respectively.Conclusion: There was no difference in HBV DNA levels between Child A andChild B groups (p= 0,568) and between Child B and Child C groups (p=0,094).There was difference in HBV DNA levels between Child A and Child C groups(p=0,007). HBV DNA levels were statistically higher in Child A than Child C.HBV DNA levels were significantly lowe in Child C group cirrhotic patients.