Orta yaşlı erkeklerde farklı şiddetteki yürüyüş antrenmanlarının lipid profili, C-reaktif protein ve osteoprotegerin üzerine etkisi
  1. Tez No: 248052
  2. Yazar: HASAN ESEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ BÜYÜKYAZI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Yürüyüş egzersizi, Orta yaşlı erkek, indirekt MaxVO2, lipid profili, CReaktifprotein, osteoprotegerin, soluble reseptör aktivatör nükleer faktör kappa B ligand, Walking exercises, middle-aged men, estimated MaxVO2, lipid profile, Creactiveprotein, soluble receptor activator nuclear-factor kappa B ligand
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmanın amacı 10 haftalık farklı şiddetteki yürüyüş antrenmanlarınınvücut kompozisyonu, maksimal oksijen tüketimi (MaxVO2), lipid profili, yüksekduyarlıklı C-reaktif protein (hs-CRP), osteoprotegerin (OPG) ve soluble reseptöraktivatör nükleer faktör kappa B ligand (sRANKL), üzerine etkilerini araştırmaktır.Çalışmaya Manisa ilinde oturan orta yaşlı (40-60 yıl) sağlıklı, düzenli egzersizyapmayan 40 erkek katılmıştır. Çalışma grupları; Orta tempo yürüyüş grubu (OTYG;n=13), Hızlı tempo yürüyüş grubu (HTYG; n=14) ve Kontrol gurubu (KG; n=13) olaraküçe ayrılmıştır. OTYG katılımcıları ilk beş hafta maksimal kalp atım sayısı yedeğinin%50'si şiddetinde, beşinci haftadan sonra ise maksimal kalp atım sayısı yedeğinin%55'i şiddetinde, başlangıç süresi 40 dk. ve iki haftada bir 3'er dk'lık artışlarla 52dakikaya ulaşan sürelerde yürüdüler. HTYG ise aynı sürelerde ancak maksimal kalpatım sayısı yedeğinin %70 ve %75'inde yürüdü. Egzersiz programı öncesi vesonrasında, MaxVO2, vücut kompozisyonu ölçümleri ve kardiyak riskin erkenteşhisinde rol alan, son yıllarda keşfedilen kandaki bazı biyokimyasal tetkikler yapıldı.Yapılan bu çalışmaların sonucunda; vücut ağırlığı (VA), yağsız vücut ağırlığı(YVA), yağ miktarı, beden kitle indeksi (BKİ) ve MaxVO2 değerlerinde HTYG veOTYG'de istatistiksel olarak anlamlı, ancak HTYG lehine sonuçlar elde edilmiştir.Yapılan antrenmanların kan lipid değerleri, total testosteron ve hcCRP düzeyleri üzerineanlamlı bir etkisi olmamıştır. Son yıllarda keşfedilen ve fizyolojisi ve egzersizle ilişkisitam olarak açıklanamayan kardiyak risk markerlerinden olan serum OPG seviyelerindeüç grupta da herhangi bir değişiklik saptanmazken, sRANKL seviyesi sadece HTYG'deanlamlı olarak azalmıştır. Sonuç olarak, vücut kompozisyonu ölçümleri, MaxVO2 vesRANKL düzeylerinin HTYG'de OTYG'ye göre daha yüksek oranlarda ve olumluyönde değişmesi nedeniyle, yüksek şiddette yapılan yürüyüş antrenmanlarının ortaşiddette yapılan yürüyüş antrenmanlarına göre kardiak risk faktörlerini ve damarsalkalsifikasyonu azaltmada, kardiovasküler hastalıklardan korunmada daha yararlı vedaha etkili olabileceği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate the effect of two different 10 weekwalking programs on the body composition, maximal oxygen consumption (MaxVO2),lipid profile, high-sensitive C-reactive protein (hs-CRP), osteoprotogerin (OPG) andsoluble receptor activator nuclear-factor kappa B ligand (sRANKL). Forty healthy,sedentary middle-aged men (40-49 yrs) living in Manisa participated in the study andwere divided into three groups as moderate tempo walking group (MTWG; n= 13);high-tempo walking group (HTWG), and control group (CG; n= 13). Exercise groupswalked for ten weeks, five days per week, from 40 min per day steadily increasing threeminutes in every two weeks up to 52 min. MTWG walked at the intensity of 50%maximal heart rate reserve (HRRmax) for the first five weeks and at the 55% HHRmaxfor the second five weeks. HTWG walked the same durations but at the intensity of70% HRRmax for the first five weeks and at 75% HRRmax for the second five weeks.MaxVO2, body composition, and some biochemical parameters discovered recently topredict cardiac risks were measured before and after the study.At the end of the 10-week training programs, significant changes in bodyweight, lean body weight, fat weight, body mass index and MaxVO2 in both exercisegroups, favoring HTWG. The training programs were not effective in changing bloodlipids, total testosterone, and hs-CRP levels. Serum OPG, one of the cardiac riskmarkers that has been discovered recently and the relationship of which with exercise isnot exactly known, was found not changed in all three groups, however, sRANKLlevels were found to decrease only in HTWG. In conclusion, due to the more positivechanges determined in HTWG when compared to MTWG in body composition,MaxVO2, and sRANKL levels, high-tempo walking exercises are thought to be morebeneficial and effective in reducing cardiac risk factors and vascular calcification, andin preventing cardiovascular diseases.