Temporal kemik pnömatizasyonu ile bazı anatomik yapıların ilişkisinin bilgisayarlı tomografi ile araştırılması
- Tez No: 248054
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTUĞRUL TATLISUMAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Temporal Kemik, Mastoid Pnömatizasyon, Petroz ApexPnömatizasyonu, Bilgisayarlı Tomografi, Temporal Bone, Mastoid Pneumatization, Petrous Apex Pneumatization, Computed Tomography
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmada transtemporal cerrahi girişimlerde kullanılan bazı anatomikreferans noktalarının birbirleri ile ilişkilerini incelemek amacı ile CBÜ Tıp FakültesiKBB Anabilim Dalı polikliniğine başvuran 60 hastanın değişik endikasyonlarla çekilentemporal kemik bilgisayarlı tomografileri değerlendirmeye alındı. Nervus facialis, sinussigmoideus, bulbus jugularis, arteria carotis interna, meatus acusticus internus, canalissemicircularis lateralis ve meatus acusticus externus arasındaki ilişkiler morfometrikölçümlerle incelendi. Ölçümler axial planda elde edilen kesitlerden üçü ( cochlea bazalkıvrımı, foramen jugulare, canalis semicircularis lateralis segmenti seviyesi) üzerindeyapıldı. Elde edilen veriler bilgisayarlı tomografi üzerindeki indekse uygun olarakmilimetrik değerlere çevrildi.Petroz apex ve mastoid kemik pnömatizasyonları, pnömatizasyon derecelerine göreevrelendirildi. Petroz apex pnömatizasyonu incelenen kemiklerin % 17,5' unda, mastoidpnömatizasyon ise % 68,3 oranında tespit edildi. Sigmoid sinüs ön duvarı ile meatusacusticus externus arka duvarı arasındaki mesafe mastoid ve petroz apexpnömatizasyonu olmayan temporal kemiklerde daha kısa bulundu.. Petroz apexpnömatizasyonu olan temporal kemiklerde arteria carotis interna ile petroz kemikmedial duvarı arasındaki mesafe daha kısa bulunmuştur. Tuba auditiva'sı açık olantemporal kemiklerde daha sık olarak mastoid pnömatizasyon'un olduğu tespitedilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the present study, temporal bone computed tomographies of 60 patients who appliedto the outpatient clinic of Otorhinolaryngology Department of Celal Bayar UniversityMedical School taken for different indications were evaluated for the aim ofinvestigating the relations of several reference points used in transtemporal surgery. Therelations of facial nerve, sigmoid sinus, jugular bulb, internal carotid artery, internalacoustic canal, lateral semicircular canal, and external acoustic canal were investigatedwith morphometric measurements. Measuments were done from the three sectionsobtained in the axial plane (from the levels of basal turn of cochlea, jugular foramen,and the lateral semicircular canal). The data obtained with measurements were changedto the millimetric values according to the index present on the computed tomography.The pneumatization of petrous apex and mastoid bones were staged according to thepneumatization levels. Petrous apex pneumatization was determined in 17.5 % of thebones investigated and the ratio of mastoid pneumatization was determined as 68.3 %.The distance between the anterior wall of sigmoid sinus and the posterior wall ofexternal acoustic canal was determined shorter in the temporal bones which lackmastoid and petrous apex pneumatization. The distance between the internal carotidartery and the medial wall of petrous bone was shorter in the temporal bones possessedpetrous apex pneumatization. The presence of mastoid pneumatization was significantlyhigher in the temporal bones with open tuba auditivas.