Premenapozal dönemdeki bayanlarda 10 haftalık farklı yürüyüş hızında yapılan antrenmanların adiponektin, ghrelin ve leptin hormonları üzerine etkisi
- Tez No: 248055
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜRBÜZ BÜYÜKYAZI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Yürüyüş egzersizi, premenapozal kadın, indirek MaxVO2, adiponektin, leptin, ghrelin, resistin, Walking exercises, premenopausal women, estimated MaxVO2, adiponectin, leptin, ghrelin, resistin
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, premenopozal dönemdeki bayanlarda 10 haftalık farklı yürüyüşhızında yapılan antrenmanların vücut kompozisyonu, MaxVO2 ve yağ dokusuhormonlarından adiponektin, ghrelin, resistin ve leptin hormonları üzerine etkisininincelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya Manisa bölgesinde yaşayan, düzenli egzersizyapmayan, 40-49 yaş arası, 40 sağlıklı kadın katılmıştır. Çalışma grubu; Orta tempoyürüyüş grubu (OTYG) (n=12), Hızlı tempo yürüyüş grubu (HTYG) (n=14) ve kontrolgrubu (KG) (n=14) olarak 3 gruba ayrılmıştır. Egzersiz grupları; haftada 5 gün, günde30 dakika ile başlayıp her hafta 3'er dakikalık artışlarla 54 dk'ya ulaşan sürelerdeyürümüşlerdir. HTYG ilk 5 hafta 30, 33, 36, 39 ve 42 dk'lık sürelerde maksimal kalpatım sayısı yedeği (KASYmax)'ın %70 şiddetinde yürürken ikinci 5 haftada ise 42, 45,48, 51 ve 54 dk'lık sürelerde KASYmax'ın %75 şiddetinde yürüdüler. OTYG ise aynısürelerde ancak ilk 5 hafta KASYmax'ın %50 şiddetinde yürürken ikinci 5 haftada iseKASYmax'ın %55 şiddetinde yürüdüler. Antrenman programından önce ve sonra tümkatılımcıların vücut kompozisyonu, MaxVO2, adiponektin, ghrelin, resistin ve leptinhormon düzeyleri ölçüldü. On haftalık antrenmanlar sonrasında vücut kompozisyonuölçümlerinde (vücut ağırlığı (VA), yağsız vücut ağırlığı (YVA), yağ oranı, yağ miktarı,bel-kalça oranı ve beden kütle indeksi (BKİ)) ve MaxVO2 değerlerinde HTYG'deOTYG'ye göre istatistiksel olarak anlamlı seviyelerde ve HTYG lehine sonuçlar eldeedilmiştir. Son yıllarda keşfedilen ve tam olarak fonksiyonları açıklanamayan yağhücresi hormonlarından olan ve henüz egzersizle ilişkisi tam olarak belirlenemeyenadiponektin, leptin, ghrelin ve resistin konsantrasyonlarında, vücut kompozisyonuölçümlerinde ve kardiyak fitnesin önemli göstergesi olan MaxVO2'de HTYG lehinedeğişiklikler olması nedeniyle obeziteyi önleyici ve dolayısıyla kardiyovaskülerhastalıklardan koruyucu etkisi olduğu düşünülerek hızlı tempo yürüyüşlerin orta tempoyürüyüşe göre daha yaralı ve daha etkili olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the effect of two different 10-weekwalking programs on the body composition, MaxVO2 and adiponectin, ghrelin, resistinand leptin hormones, the hormones of fat tissue in pre-menopausal women. Fortyhealthy sedentary women aged 40-49 years and living in Manisa region participated inthe study and were divided into three groups as moderate tempo walking group(MTWG; n=12), brisk walking group (BWG; n=14) and control group (CG; n= 14).Exercise groups walked for ten weeks, five days per week from 30 min per day steadilyincreasing up to 54 minutes. BWG walked at the intensity of 70% maximal heart ratereserve (HRRmax) for 30,33,36,39 and 42 minutes for the first five weeks. Theywalked for 42,45,48,51, and 54 minutes at the intensity of 75% HRRmax for the secondfive weeks. MTWG walked the same durations at the intensity of 50% HRRmax for thefirst five weeks, and at the intensity of 55% HRRmax for the second five weeks. Bodycomposition, MaxVO2, adiponectin, ghrelin, resistin and leptin levels of all participantswere measured before and after the study.At the end of the 10-week training programs, more significant changes wereobserved in body composition measurements (body weight, lean body weight, body fatpercent, fat weight, waist-to-hip ratio, body mass index) and MaxVO2 in BWGcompared to MTWG, favoring BWG. Due to the changes favoring BWG in terms ofMaxVO2, an important fitness index, body composition measurements and some of thefat cell hormones ?adiponectin, leptin, ghrelin, and resistin ?that have recently beendiscovered and the functions and the relationships with the physical exercise of whichhave not thoroughly been explained, brisk walking exercises are advisable since theyare thought to be more effective in preventing obesity and cardiovascular diseases.