1998-2007 yılları arasında Çocuk Patoloji Ünitesi'ndeyapılan tam otopsilerde klinik tanılar ile postmortem bulguların karşılaştırılması
The discrepancies between clinical diagnoses and postmortem findings of full conventional autopsies performed from 1998 to 2007 in Pediatric Pathology Department
  1. Tez No: 248121
  2. Yazar: AYŞEGÜL AKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSEV KALE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Otopsi, klinik tanı, beklenmedik bulgular, autopsy, clinical diagnose, unexpected findings
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bilim ve teknolojide sağlanan tüm gelişmelere rağmen tanısal yanlışlıklar ve tedavideki hatalarda belirgin azalma olmadığı görülmektedir. Çalışmamızda 1998-2007 yılları arasında hastanemizde yataklı servislerde kaybedilmiş ve tam otopsi incelemesi olan 0-16 yaş arasındaki 100 vakanın demografik özellikleri ve hastane bilgileri retrospektif olarak incelenmiş, otopside saptanan bulgular ile klinik tanılar karşılaştırılmıştır. Hastanemizde bu dönemde yıllara göre otopsi oranı %14,3 ile %4,2 arasında değişmektedir. Hastaların yaşları postnatal 1 saat ile 14 yaş arasındadır (ortanca 13,5 gün), %61'i yenidoğan döneminde kaybedilmiştir. %67'si erkek, %33'ü ise kızlardan oluşmaktadır. Otopsilerin %10'unda (n=10) ölümle ilişkili majör beklenmedik bulgu (klas 1), %11'inde (n=11) ölümle ilişkili olmayan majör beklenmedik bulgu (klas 2), %51'inde (n=51) ölümle ilişkili minör beklenmedik bulgu ve klinik ölüm nedeninin otopsi ile dışlanması (klas 3), %29'unda (n=29) ölümle ilişkili olmayan minör beklenmedik bulgu (klas 4) saptanmıştır. Beklenmedik bulgu saptanan vakaların oranı %73'tür (n=73). Hastaların %6'sında yaşarken düşünülen tanılar otopside saptanmamış ve bunlar klas 3 olarak sınıflanmıştır (klas 3 olarak sınıflanan 51 vakanın 6'sı). Klas 1 olarak sınıflanan vakaların yaşlarının diğer vakalara göre istatistiksel yönden anlamlı olarak büyük oldukları görülmüştür. Klas 1 ve 2 bulgular içerisinde birinci sırada enfeksiyon hastalıkları bulunmaktadır. En sık saptanan enfeksiyon hastalıkları sepsis (n=3) ve sistemik CMV enfeksiyonudur (n=2). Klas 3 ve 4 bulgular içerisinde birinci sırada SSS kanaması, ikinci sırada genetik konjenital hastalıklar (akciğer lobülasyon anomalileri, Meckel divertikülü, aksesuar dalak) bulunmaktadır. Beklenmedik bulguların oranı ve en sık saptanan majör beklenmedik bulgular literatürdeki pediatrik hastaların yer aldığı diğer çalışmalarla uyumlu bulunmuştur, ancak literatürden farklı olarak, klas 3 bulgular içinde en sık SSS kanaması saptanmıştır. Sonuç olarak otopsi klinik tanının doğruluğunun gösterilmesinde günümüzde de altın standart olmaya devam etmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite improvement in science and technology throughout the recent years, the frequency of misdiagnosis and adverse consequences of therapy has not decreased significantly. In this study full conventional autopsies of pediatric in-patients died between 1998 and 2007 were researched for demographic and hospital information, and compared for clinical diagnoses and postmortem findings. The annual autopsy rate is changing between 14,3% and 4,2% in this period. The age of the patients was between postnatal one hour and 14 years (median 13,5 days postnatally), 61% of patients died in the neonatal period. 67% of patients were male. Any unexpected findings determined by autopsy was discovered in 73% of patients. 10% of autopsies (n=10) is classified as major unexpected findings related to death (class 1), 11% of autopsies (n=11) as major unexpected findings not related to death (class 2), 51% of autopsies (n=51) as minor unexpected findings related to death and major clinical diagnosis clarified by autopsy (class 3), 29% of autopsies as minor unexpected findings not related to death (class 4). 6% of diagnoses that clinically thought related to death were clarified by autopsy and these findings are also classified as class 3 (6 of the 51 cases of class 3). The patients in class 1 were statistically signaficantly older than the others. The most frequent major unexpected findings (class 1 and 2) were infectious diseases. The most frequent infectious diseases were sepsis (n=3) and systemic CMV infection (n=2). The most frequent minor unexpected findings (class 3 and 4) were central nervous system hemorrage, the second frequent findings were congenital disorders (pulmonary lobulation abnormalities, Meckel diverticuli, accessory spleen). The percentage of unexpected findings and the most frequent major unexpected findings/diagnoses are concordant with the other pediatric autopsy studies, but the most frequent class 3 finding in our study is central nervous system hemorrhage, not infections as in the literature. As a result, autopsy is still the gold standard method for showing the accuracy of clinical diagnoses at present time.