Açık kalp cerrahisi geçiren siyanotik çocuklarda başlangıç solüsyonu olarak kullanılan HES(130/ 0,4) solüsyonunun kanama parametrelerine etkisinin incelenmesi
The effect of the use of HES (130/ 0,4) as an priming solution on bleeding parameters in children with cyanotic heart disease undergoing open heart surgery
  1. Tez No: 248131
  2. Yazar: BAŞAK KANTAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL KANBAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Siyanotik çocuk hasta, başlangıç solüsyonu, HES (130/ 0, Children with cyanotic heart disease, priming solution, HES (130/ 0
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Siyanotik kalp hastalığı bulunan ve kardiyopulmoner bypass cihazı kullanılarak açık kalp ameliyatı yapılması planlanan çocuk hastalar için postoperatif kanama riski artmış olarak bulunmaktadır. HES (130/ 0,4) solüsyonunun çocuklarda KPB başlangıç solüsyonu olarak kullanılmasıyla ilgili yeterli veri bulunmamaktadır. Bu çalışma, açık kalp cerrahisi geçiren siyanotik çocuk hastalarda kardiyopulmoner bypassta (KBP) başlangıç solüsyonu olarak kullanılan HES (130/ 0,4) solüsyonunun koagülasyon parametrelerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır.Randomize ve çift kör olarak yapılan çalışmamıza, tüm düzeltme operasyonu yapılacak, > 6 ay, 20 hasta dahil edilmiştir. Grup I de KPB ta başlangıç solüsyonu olarak ringer laktat solüsyonu kullanılmıştır. Grup II de ise hastalarda başlangıç solüsyonunda ringer laktat yerine HES (130/ 0,4) solüsyonu kullanılmıştır. Hastaların demografik verileri ve klinik verileri kaydedilmiştir. Operasyon sonunda, postoperatif 24. ve 48. saatlerde mayi miktarı, kan ve taze donuş plazma miktarı, idrar çıkışı, diüretik ve inotropik ilaç gereksinimi, göğüs tüplerinden drenaj miktarı kaydedilmiştir. Değişik zaman dilimlerinde hastaların koagülasyon parametrelerine (INR, aPTT, Hb, Htc, trombosit sayısı) ve karaciğer fonksiyon testlerine bakılmıştır. Uygulanan heparin ve protamin miktarı kaydedilmiştir.Çalışma sonunda koagülasyon parametreleri, göğüs tüpü drenajı, eritrosit süspansiyonu ve taze donmuş plazma gereksinimleri açısından Grup I ve II arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir.Sonuç olarak, açık kalp cerrahisi uygulanan siyanotik çocuklarda, KPB başlangıç solüsyonu olarak HES (130/ 0,4) `in güvenle tercih edilebilecek bir solüsyon olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The risk of postoperative bleeding has been found to be increased in children with cyanotic heart disease, undergoing open heart surgery with cardiopulmonary by-pass (CPB) device. There is limited data on the use of HES (130/ 0,4) as a priming solution in children.This study has been performed to investigate the effect HES (130/ 0,4) as a priming solution in children with cyanotic heart disease on bleeding parameters. Twenty patients > 6 months have been included in this randomized and double-blind study. Lactated Ringer solution has been used as priming solution in Group I. HES (130/ 0,4) solution was used instead of Lactated Ringer as priming solution in Group II. Demographic and clinical data of the patients have been recorded. The amount of i.v fluid, urine output, drainage from chest tubes and the necessity of blood and fresh frozen plasma replacement and the use of diuretic and inotropic agents were measured at the end of the operation and at postoperative 24 and 48 hours. In different time periods, the coagulation parameters (INR, aPTT, Hb, Hct, platelet count) and liver function tests were examined in all patients. The amount of the use of heparin and protamin were recorded. There was no statistically significant diffrence between Group I and Group II in terms of coagulation parameters, the amount of drainage from chest tubes and the necessity of blood and fresh frozen plasma replacement at the end of the study.As a result, HES (130/ 0,4) has been found to be a safe alternative as priming solution in children with cyanotic heart disease undergoing CPB.