Esansiyel trombositoz hastalarında JAK2 V617F mutasyonunun kanama ve tromboza bağlı komplikasyonlar üzerine etkisinin incelenmesi
Evalution of thrombosis, bleeding in patients with essential thrombocythemia according to JAK2 V617F mutation status
- Tez No: 248138
- Danışmanlar: PROF. DR. NİLGÜN SAYINALP
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Onkoloji, Hematology, Oncology
- Anahtar Kelimeler: aJAK2, Essential thombocytosis (ET), Complications, aThrombosis, risk factors
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: JAK2 V617F mutasyonunun keşfiyle BCR/ABL negatif myeloproliferatif hastalıklar vebunların patogenezi ile ilgili bilgilerde artış olmuştur. Yeni tanı algoritmaları geliştirilmiş vealternatif tedavi seçenekleri ortaya çıkmıştır. Son çalışmalara göre PV'lerin %90-95'inde,ET'lerin %20-70'inde, PMF'lerin %40-50'sinde bu mutasyon saptanmıştır. Hemorajik,tromboembolik olaylarla birlikte akut myeloid lösemiye dönüşüm ET'de major morbidite vemortalite sebepleridir. Bazı çalışmalarda JAK2 V617F ile trombotik olaylar arasında anlamlı birilişki bildirilmektedir. Ancak ET'li hastalarda bu konu halen tartışmalıdır. Bu çalışmada JAK2mutasyonunun varlığına göre gruplandırılan 90 ET'li hastanın klinik bulgularını, laboratuarbulgularını, tedavi yanıtlarını ve gelişen hematolojik komplikasyonları(özellikle tromboembolik,hemorajik olayları) kıyaslamayı amaçladık.Materyal ve metod: Eylül 2005 ile ekim 2009 arasında başvuran 90 hasta retrospektif olarakdeğerlendirilmiş olup bunlar DSÖ 2008 kriterlerine göre ET tanısı konmuştu. Periferal kandanelde edilen DNA örneklerinde JAK2 V617F mutasyonu allel spesifik RT-PCR (Ipsogen mutagenkit, Fransa) metodu ile çalışılmıştır.Sonuçlar: JAK2 V617F mutasyonu hastaların %64.4'ünde pozitifdi. Mutasyonu pozitif hastalardaha ileri yaşta (p=0.049), daha yüksek lökosit sayısı (p=0.025), hemoglobin (p=0.005) vehematokrit (p=0.000) değerleri vardı. JAK2 mutasyonu olanlarda trombosit seviyeleri daha düşükolmakla beraber istatistiksel anlam gösterilemedi (p=0.058). Splenomegali mutasyonu olanlardaolmayanlardan daha sıktı (% 43.1ve % 25, sırasıyla; p=0.140).Mutant alleli olan ve olmayanhastalar arasında total trombotik olay sıklığı açısından fark yoktu (p=0.393). Hemorajik olay vehematolojik dönüşüm açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Tedaviye yanıt ile mutasyonarasında bağlantı vardı. Mutasyonu olanlarda sitoreduktif tedavi ile daha düşük oranda tedaviyeyanıtsızlık vardı (% 6.2, % 26; p=0.077) ve tam yanıt oranı mutant olanlarda belirgin daha iyiydi(p=0.040). 90 hastanın sadece 7'sinde hastalık dönüşümü vardı; 5'inde (% 5.5) MMM (2 negatifmutant; 3 JAK2 V617F) ve 2'sinde (% 2.2) AML gelişmişti (1 negatif mutant; 1 JAK2 V617F).Sonuç: JAK2 mutasyonu Esansiyel trombositozun tanısında standart bir belirteç olarak yerinialmıştır ve gelecekte anti-neoplastik tedavide potansiyel rolü olacaktır. Bu çalışma ET'de JAK2mutasyonunun komplikasyonlar üzerine etkisinin değerlendirildiği bölgemizdeki ilk çalışmadır.Mutasyon prevalansı literatürle uyumlu bulunmuştur fakat JAK2 V617F ve tromboz arasındakorelasyon gösterilememiştir. Ancak izlem süresinin kısa olması bu sonucu etkileyebileceğidüşünülmüştür. İleri yaş (>60) ve yüksek lökosit seviyesi (>9700/µL) bu çalışmada tromboz içinrisk faktörü olarak görülmektedir. Sonuçları etkileyebileceği için daha uzun süreli izlem içerençalışmalara ihtiyaç vardır.Anahtarlar: JAK2, Esansiyel trombositoz(ET), Komplikasyonlar, Tromboz, Riskfaktörleri.
Özet (Çeviri)
Background and aims: The recent discovery of JAK2 V617F point mutation in BCR/ABLnegative chronic myeloproliferative disorders (MPD) has led to an increase in the knowledge forpathogenetic mechanisms. New diagnostic algorithms are developed for now and promisingtreatement alternatives are on the way. According to recent studies the mutation is shared by 90-95% of PV, 20-70% of ET and 40-50% of PMF patients. Hemorrhagic, thromboembolic events,together with transformation to acute myeloid leukemia, are the major causes of morbidity andmortality in essential thrombocytosis (ET). Some studies reported the positive correlationbetween the presence of JAK2 V617F mutation and thrombosis. It is still controversial whetherJAK2 V617F mutation is linked to thrombosis in ET patients. In this study, we compared theclinical findings, laboratory, prognostic factors, treatments and complications (especiallythromboembolic events) of 90 essential thombocytosis (ET) classified according to the presenceof JAK2 V617F mutation.Material and methods: A retrospective evaluation was performed of 90 patients ET whopresented between Semptember 2005 and October 2009 with findings in strict accordance withthe updated criteria of the WHO 2008 for the diagnosis of ET. JAK2 V617F mutation analysiswas performed by Allel spesific Real Time-PCR (Ipsogen mutagen kit , France) with the DNAsamples extracted from periferal blood.Results: JAK2 V617F positivity was 64.4% in ET. Patients that are positive for JAK2 mutationwere older (p=0.049), had higher leukocyte levels (p=0.025), higher levels of hematocrit(p=0.000) and hemoglobin (p=0.005). Patients carrying JAK2?V617 mutation displayed lowerplatelet levels at diagnosis than mutation negative patients, this difference was not significantcomparing categorized groups (p=0.058). Splenomegaly was more frequently present patientswith than without JAK2V617F mutation (43.1% and 25%, respectively; p=0.140). There was nodifference between patients with mutations or no mutations as regards the frequency of total(arterial plus venous) thrombotic events, which affected 36.2% and 25% of the patients,respectively (p=0.393). The occurrence of hemorrhagic events, and hematologic transformationsdid not differ significantly in patients with and without the mutation. JAK2 mutational status wasassociated with distinct responses to treatment. V617F-positive patients displayed a lower rate ofnonresponse to cytoreductive therapies (6.2% , 26% p=0.077), and a significantly bettercomplete response rate to cytotoxic therapy (p=0.040). Only 7 out of 90 ET patients displayedprogression of the disease, five (5.5%) in PMF(2 wild type; 3 JAK2 V617F) and two (2.2%) inAML( 1 wild type; 1 JAK2 V617F).Conclusion: JAK2 mutation has taken its place as a standard marker for diagnosis of ET and willhave a potential role in anti-neoplastic treatement in the future. Our study about evalution ofJAK2 mutation related with complications in ET is to be one of the first in our region. Prevalanceof this mutation in our study is correlated withathealiteratureafindings but there were nocorrelation between the presence of JAK2 V617F mutation and thrombosis. Higher age(>60) andhigher leukocytes levels (>9700/µL) were risk factors for thrombosis in this study. Furtherstudies with long term follow up are needed to clarify these issues.