İmmün trombositopenik purpura ve aplastik anemi hastalarında kanama
Bleeding in patients with immune thrombocytopenic purpura and aplastic anemia
- Tez No: 248154
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH AKSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: İmmün trombositopenik purpura, Aplastik Anemi, MPV, kanama, Immune Thrombocytopenic Purpura, Aplastic Anemia, MPV, bleeding
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
İmmün trombositopenik purpura ve Aplastik Anemi hastalarındakanama. İç Hastalıkları uzmanlık tezi olarak hazırlanmıştır, 2010. İmmüntrombositopenik purpura (ITP) trombositopeni ve mukokütanöz kanama ilekarakterize otoimmün bir hastalıktır. Aplastik anemi (AA) periferik kandakipansitopeniye eşlik eden hipo/aselüler kemik iliği ile karakterize pluripotent kökhücre bozukluğudur. Peteşi, burun kanaması, vajinal kanama, hematüri,gastrointestinal sistem kanaması (GIS), intrakranial kanama, retinal hemoraji gibibeklenmeyen kanamalar trombositopeniye sekonder olarak görülebilir.Çalışmamızda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin HematolojiÜnitesinde takip edilen 16 yaşından büyük 70 İmmün trombositopenik purpurahastasının ve 50 Aplastik anemi hastasının dosya kayıtları incelendi. Hastalardakanama varlığı, kanaması olanların kanama yeri, kanama şiddeti ve kanama sonrasıson durumları değerlendirildi. Beraberinde olguların ortalama trombosit hacimlerinin(MPV) kanama ile ilişkisi araştırıldı.Çalışmamıza dahil olan ITP ve AA hastalarının ortalama trombosit sayılarıarasında fark yoktu. ITP hastalarının ortanca trombosit sayısı 15,000/mm³, AAhastalarının ortanca trombosit sayısı 17,000/mm³ olarak belirlendi (p =0,675). AAgrubunda hayatı tehdit eden ciddi kanamalar daha fazla görüldü. 50 AA hastasının8'inde ağır kanama görülürken 70 ITP hastasının sadece 2'sinde ağır kanama görüldüve fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0,016). Kanama sonrası hastalarınson durumları incelendiğinde ise kanama görülen 34 AA hastasının 8'i kanamasonrası exitus olmuştur. ITP hastalarından 41'inde kanama görülüp bunların sadece1'i exitus olmuştur. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p = 0,008).Hastaların MPV değerleri incelendiğinde ITP grubundaki hastaların MPV değerleriortalaması 8,2±2,11 fl iken AA grubundaki hastaların MPV değerlerinin ortalaması7,3±1,18 fl'idi ve fark anlamlı bulundu (p =0,011). Ancak MPV değerlerinin kanamaşiddeti ile olan ilişkisine bakıldığında anlamlı bir fark bulunmadı.
Özet (Çeviri)
Bleeding in patients with Immune Thrombocytopenic Purpura andAplastic Anemia. Thesis of Internal Medicine, Ankara, 2010. ImmunThrombocytopenic Purpura (ITP) is an autoimmune disorder characterized withmucocutaneous bleedings. Aplastic Anemia (AA) is a stemcell disorder characterizedwith hypocellular/acellular bonemarrow findings and pancytopenia. Unexpectedbleedings like petechias, nasal bleedings, vaginal bleedings, hematuria,gastrointestinal system hemorrhages, intracranial hemorrhages or retinalhemorrhages can be observed secondary to thrombocytopenia in both conditions.In this study, 16 years old and older 70 patients with ImmuneThrombocytopenic Purpura and 50 patients with Aplastic Anemia were analyzedretrospectively. All patients were beeing followed-up by Hacettepe UniversityHospitals, Adult Hematology Department. Patients were evaluated due to theirbleeding history, organs, severities bleeding and clinical states after haemorrhage.And correlation between midplatelet volume (MPV) values of patients andhaemorrhagic patterns were evaluated.Mean thrombocyte values of ITP patients and AA patients were similar. Medianvalue of thrombocyte level of ITP patients and AA patients was 15,000 /mm³ and17,000 /mm³ respectively (p=0,675). Life threating severe haemorrhage were morecommon in AA group. In AA group 8 of 50 patients had severe bleeding, in ITPgroup 2 of 70 patients had severe bleeding with a statistically significant difference(p=0.016). In AA group 8 of 34 patients died because of haemorrhage. In ITP grouponly one patient of 41 died because of haemorrhage. The difference between groupswas statistically significant (p=0.008). When the MPV values were evaluated, in ITPgroup mean MVP value was 8,2±2,11 fl and in AA group mean MPV value was7,3±1,18 fl with a statistical significance (p=0,011). On the other hand no correlationbetween MPV values and bleeding severity was found between the groups.